Με τις ανώμοτες  δηλώσεις των Διευθυντών  της εταιρείας  πινακίδων ΕΤΝΑ , Χρίστου Ιωάννου, και ΑΛΜΑ, Σωτήρη Αντωνιάδη αλλά και του πρώην δημοτικού υπαλλήλου  Ανδρέας Νικολάου, ξεκίνησε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης των πινακίδων του Δ. Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην διατήρηση της  καλής φήμης της εταιρείας του σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της επαγγελματικότητας, της καλής ποιότητας, της εντιμότητας  και της νομιμότητας σε όλες τις δραστηριότητες της. Δήλωσε αθώος ενώπιον του Δικαστηρίου σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, καθώς και η εταιρεία του. Η εταιρεία του είπε , καθ’όλη την πολύχρονη συνεργασία του με τον Δήμο Πάφου επιτελούσε τα καθήκοντα του στα πλαίσια των υποχρεώσεων του, ως καθορίζονταν από τις εκάστοτε προσφορές και συμφωνητικά έγγραφα. Ουδέποτε συνέχισε, δέχτηκε οποιοδήποτε παράπονο ή σύσταση από οποιονδήποτε υπηρεσιακό του Δήμο Πάφου και πάντοτε την έκδοση του τιμολογίου ακολουθούσε απρόσκοπτα η εξόφληση του με επιταγή του Δήμου Πάφου στο όνομα της εταιρείας, αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παραδοθείσες πινακίδες ελέγχονταν και εγκρίνονταν από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου.

Ο Δήμος Πάφου συνέχισε, ήταν ένας από τους σημαντικούς πελάτες της εταιρείας του. Οι εργασίες που διεκπεραίωνε για τον Δήμο Πάφου στο πλαίσιο των ετήσιων προσφορών και πιο συγκεκριμένα, οι πινακίδες οδοσήμανσης και άλλης φύσεως που κατασκεύαζε και παρέδιδε στον Δήμο Πάφου, τοποθετούνταν στους δρόμους, ήσαν ορατές από όλους και ήταν υποκείμενες στην αξιολόγηση, κάθε δημότη της επαρχίας που τις έβλεπε κατά την διακίνηση του στους δρόμους της πόλης και επαρχίας Πάφου, αλλά και σε κάθε υπηρεσιακό του Δήμου.

Ως εκ των ανωτέρων,  τόνισε ο κ. Ιωάννου «θα ήμουν τουλάχιστον ανόητος εάν με οποιοδήποτε τρόπο προσπαθούσα να αποκρύψω παράνομα πρόσκαιρο όφελος από έναν βασικό πελάτη μου και δη για εργασίες που μπορούσε να ελέγξει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο κάθε λειτουργός του Δήμου Πάφου και οι ανταγωνιστές μου που διακινούντο στην πόλη και επαρχία Πάφου».

 

Επιπρόσθετα ο Διευθυντής της Εταιρείας ΕΤΝΑ είπε, πως εκφεύγει των ορίων της λογικής ο ισχυρισμός ότι παρανόμως παραλάμβανε η εταιρεία του τα υλικά από τον Δήμο Πάφου για την κατασκευή πινακίδων. Επί σειρά ετών, πρόσθεσε, υπέβαλλε προσφορές στον Δήμο με τιμές οι οποίες δεν περιλάμβαναν κόστος υλικών, οι προσφορές κατακυρώνονταν στην εταιρεία του και οι υπάλληλοι του Δήμου μετέφεραν στα εργαστήρια της εταιρείας του, όλα αυτά τα χρόνια , μεγάλης αξίας υλικά για την κατασκευή πινακίδων.

Θεώρησε μάλιστα αδιανόητο, ακόμη και ανώτεροι υπηρεσιακοί του Δήμου να μην γνώριζαν την πρακτική αυτή που ακολουθείτο για τόσα πολλά χρόνια.

Επίσης χαρακτήρισε την δίωξη του κακόβουλη και ότι εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και επιπλέον οι υπηρεσιακοί του Δήμου που διεξήγαγαν την επιτόπια έρευνα σε σχέση με τις πινακίδες, έδωσαν λανθασμένες, ελλιπείς και παραπλανητικές πληροφορίες και ενημέρωση και υποκινούνταν από ιδιοτελείς σκοπούς.

Ανέφερε πως από την ενασχόληση του με την κατασκευή πινακίδων και στο πλαίσιο της συνεργασίας του τόσο με τον Δήμο Πάφου όσο και με άλλους πελάτες του, διαπίστωσε ότι οι φωσφορούχες μεμβράνες που τοποθετούνται στις πινακίδες έχουν διάρκεια ζωής 3 με 5 ετών ανάλογα με το σημείο της τοποθέτησης τους, Επίσης συνέχισε, διαπίστωσε ότι η διάρκεια ζωής των φωσφορούχων μεμβρανών επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες , την ακτινοβολία του ηλίου και την υγρασία και αλμύρα της παραλιακής ζώνης της επαρχίας Πάφου. Ως   εκ τούτου σημείωσε, δέχτηκε πολλές φορές παραγγελίες από πελάτες του, είτε για αντικατάσταση της φωσφορούχας μεμβράνης, λόγω του ότι η φωσφορούχα μεμβράνη έπαψε να επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκε, σκοπό ο οποίος είναι άμεσα συνυφασμένος με την δημόσια ασφάλεια κατά την διακίνηση όσων χρησιμοποιούσαν τους δρόμους της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην φθορά των πινακίδων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ζημιές σε τοποθετημένες πινακίδες, είτε με την παραμόρφωση της ίδιας της κατασκευής, είτε με την κάλυψη της σήμανσης της πινακίδας με σπρέι χρώματος τα λεγόμενα γκράφιτι , γεγονότα τα οποία συμβάλουν στην αυξημένη ανάγκη για επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις πινακίδων.

 

Ο Διευθυντής της Εταιρείας ΑΛΜΑ Σωτήρης Αντωνιάδης δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζουν, τόσο αυτός όσο και η εταιρεία του σημειώνοντας πως ποτέ δεν διέπραξε οτιδήποτε το επιλήψιμο αλλά και ότι έχουν διασυρθεί και ταλαιπωρηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης κατά την ακροαματική  διαδικασία της υπόθεσης έγινε μεγάλη συζήτηση για κάποια υλικά τα οποία αγόρασε ο Δήμος Πάφου από τις κρατικές αποθήκες και από την εταιρεία  A.JAKOVIDES TRADING και κατέληξαν στο εργοστάσιο της εταιρείας του, χωρίς αυτά να προσδιορίζονται με σαφήνεια  και ότι κακώς αυτά παραδόθηκαν στην εταιρεία και όφειλε τα υλικά αυτά να τα αγοράσει η εταιρεία του. Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως όλα τα υλικά που κατέληξαν στο εργοστάσιο της εταιρείας του χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή των πινακίδων που αφορούσαν τον Δήμο Πάφου.

Επίσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι προσφορές στον Δήμο Πάφου υλοποιούνταν με δεδομένο πάντοτε ότι τα υλικά για την κατασκευή των πινακίδων θα τους τα προμήθευε ο Δήμος.

Πρόσθεσε πως σε διαφορετική περίπτωση ασφαλώς και οι προσφορές ήταν εντελώς διαφορετικές .

Μια απλή σύγκριση των τιμολογίων που έχουν παρουσιάσει στο Δικαστήριο, για εργασίες που εκτελέστηκαν για λογαριασμό των Δήμων Γεροσκήπου και Πέγειας ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης , με τις αντίστοιχες προσφορές και τιμολογήσεις που έγιναν για τον Δήμο Πάφου, κατά τον επίδικο χρόνο, που αφορούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την θέση του αυτή.

Επεσήμανε δε, πως η διαφορά στην τιμή χρεώσης των πινακίδων που κατασκεύαζαν για λογαριασμό των Δήμων Πέγειας και Γεροσκήπου, οφείλεται στο γεγονός, όπως εξήγησε, ότι ο Δήμος Πάφου τους προμήθευε με τα υλικά κατασκευής των πινακίδων σε αντίθεση με τον Δήμο Πέγειας και Γεροσκήπου, που δεν τους προμήθευε υλικά.

 

Τέλος ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου δήλωσε στο Δικαστήριο πως είναι αθώος σε ό,τι κατηγορείται. Αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη ελέγχου και βασικών αρχών διοίκησης και εποπτείας που έδωσε, όπως είπε, «το δικαίωμα» και την ευκαιρία σε πολλούς να τον θυματοποιήσουν και στην ουσία να του φορτώσουν όλες τις παραλείψεις, αυθαιρεσία και ανικανότητα τους αλλά και σε άλλους να εξυπηρετήσουν αλλότρια δικά τους συμφέροντα οι οποίοι  και παρέλασαν ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να ερυθριάσουν για τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους αλλά και για το δόλο τους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους μάρτυρες κατηγορίας Κυριάκο Πύργο, Χριστάκη Κυπριανού, και Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου.

Για το σύστημα τόνισε ο Ανδρέας Νικολάου, «έπρεπε να φταίξω εγώ και όλα προκειμένου να γλυτώσουν από τις ευθύνες τους». Είπε πως μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο άδικα και ανήθικα και δήλωσε αθώος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης που προσκόμισε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΑΛΜΑ και του Διευθυντή της, η Γεωργία Παπαπέτρου, υπάλληλος του Δήμου Γεροσκήπου από το 2006. Η κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε ο Δήμος Γεροσκήπου με την εταιρεία. Ακολούθως αντεξετάστηκε από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές  των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

 

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.

 

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση στις 12.9.2019 στις 09:00 το πρωί .