Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου: Αποτέλεσµα της αδυναµίας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ να σταµατήσει να απαιτεί συµµόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ε∆Α∆ για την Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη στο θέµα διεκδίκησης των Ε/κ ιδιοκτητών ακίνητων περιουσιών στις κατεχόµενες περιοχές, τονίζουν νοµικοί. Επισηµαίνουν ότι αυτό οφείλεται στην αδυναµία της κυβέρνησης να δράσει προληπτικά, ενώ εκφράζουν ανησυχία από το γεγονός ότι η Κύπρος χάνει συνεχώς συµµάχους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει το θέµα στα µαλακά, λέγοντας ότι η απόφαση είναι νοµική παρά πολιτική.

 

Αιτία της αποτυχίας στο ΣτΕ είναι η έλλειψη κινητικότητας στο Κυπριακό, η πρόσδεση της Κύπρου στο άρµα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και οι ακροδεξιές αποκλίσεις, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το ότι η Κύπρος έχασε διεθνώς την αξιοπιστία της

 

Του


Μιχάλη Μιχαήλ

Κοινή είναι η θέση των νοµικών Αριστοφάνη Γεωργίου, Μιχάλη Παπαπέτρου, Ανδρέα Αγγελίδη και Χρίστου Πουργουρίδη ότι η απόφαση του Ε∆Α∆ για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δηλαδή να σταµατήσει η παρακολούθηση της υπόθεσης από το ΣτΕ, οφείλεται στην αδυναµία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την υπόθεση ενώπιον του Συµβουλίου της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση προέβη σε πάµπολλες ενέργειες σε διπλωµατικό επίπεδο για να αποτρέψει την απόφαση και επέρριψε την ευθύνη σε χώρες που επέλεξαν άλλη οπτική γωνιά, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο νοµική παρά πολιτική η απόφαση.


Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Λευκωσίας ήταν να πείσει ότι πρόκειται για ένα εξόχως πολιτικό ζήτηµα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει διατηρήσει ανοικτή την 4η ∆ιακρατική Προσφυγή και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειές της, έτσι ώστε στην επόµενη συζήτηση που θα γίνει για το θέµα να επιτευχθεί να παραµείνει ανοικτή η συγκεκριµένη υπόθεση.

Η ίδια η Τιτίνα Λοϊζίδου µιλώντας στον «Άστρα» είπε ότι δεν πρόκειται για µια ευχάριστη εξέλιξη. Σε µιαν προσπάθεια να εξηγήσει το λόγο της λήψης της απόφασης, είπε ότι από το 1998 χώρες του ανατολικού µπλοκ έγιναν µέλη του Συµβουλίου της Ευρώπης, µε αποτέλεσµα να αλλάξει η δοµή του και να αρχίσει το σύστηµα να πληµµυρίζει από υποθέσεις. Πρόσθεσε ότι, µεταξύ άλλων, η Γραµµατεία του Συµβουλίου αποφάσισε να παραπέµπει στην Επιτροπή Αποζηµιώσεων για να αποσυµφορήσει τις υποθέσεις του Συµβουλίου. Παράλληλα, σηµείωσε ότι η Κύπρος έχασε «κράτη-φίλους» που τη στήριζαν δυναµικά, τονίζοντας ότι στην αλλαγή στάσης κάποιων χωρών συµβάλλει και η µεγάλη απόσταση του χρόνου από το 1974 µέχρι σήµερα, συν το ότι ενώπιον των δικαστηρίων βρίσκονται πάρα πολλές προσφυγές. Υπογράµµισε επίσης ότι κάθε µέρα που περνά τα πράγµατα αλλάζουν προς το χειρότερο.

Α. Αγγελίδης: ∆εν προωθήθηκε σωστά η 4η ∆ιακρατική Προσφυγή

Ο νοµικός Ανδρέας Αγγελίδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή», δεν πρόβαλε σωστά εδώ και τόσα χρόνια την 4η ∆ιακρατική Προσφυγή που είχε κερδίσει η Κύπρος έναντι της Τουρκίας. Αν προωθείτο, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του ΣτΕ, θα έπρεπε να είχε προστατευθεί και η υπόθεση της Τ. Λοϊζίδου.


Ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι δεν τελειώνει εδώ η υπόθεση και ότι πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες διέξοδοι, για να διαφυλαχθεί το δικαίωµα της ιδιοκτησίας στα κατεχόµενα. Υπέδειξε ότι πρέπει να οργανωθεί µια µόνιµη επιτροπή από νοµικούς, πρώην δικαστές του Ανωτάτου, ενδεχοµένως και από νοµικούς που ασχολήθηκαν µε αυτό το θέµα, τη Νοµική Υπηρεσία και ειδικούς από την Ελλάδα ώστε να παρακολουθούµε συνέχεια τη δυνατότητα να ανοίγουµε νέα κεφάλαια που να δυσκολεύουν την Τουρκία.

Πάντως ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε ακατανόητη και απαράδεκτη τη στάση των χωρών που ψήφισαν εναντίον της Κύπρου, λέγοντας ότι οι χώρες του ΣτΕ δεν εφαρµόζουν κάτι που οι ίδιες έκριναν ως άδικο σε σχέση µε τα κατεχόµενα στην Κύπρο.

Χρ. Πουργουρίδης: Χάσαµε την αξιοπιστία µας ως κράτος

Ως επίπτωση από το ότι η Κύπρος έχασε την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο, απέδωσε την απόφαση του ΣτΕ ο νοµικός Χρίστος Πουργουρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα έρθουν και χειρότερα εάν δεν ανακτήσουµε την αξιοπιστία µας ως κράτος.


Μιλώντας στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι η απόφαση κυοφορείτο για πολλά χρόνια, αλλά επειδή η Κύπρος διέθετε κάποια ίχνη αξιοπιστίας δεν τολµούσε κανένας να λάβει τέτοια απόφαση. Τώρα, που η αξιοπιστία της Κύπρου έπεσε στο ναδίρ, πήραν αυτή την απόφαση. Τα πράγµατα είναι απλά. Γι’ αυτό και οι χώρες που µας υποστήριζαν άλλες χρονιές, τώρα δεν µας υποστηρίζουν.

Εξήγησε παράλληλα ότι στο παρόν στάδιο δεν θα υπάρξει καµία επίπτωση στο περιουσιακό, διότι όπως είπε, οι αρχές που αποφασίστηκαν από το δικαστήριο δεν ανατράπηκαν. Πρόκειται για µια πολιτική απόφαση, σημείωσε, οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν στο µέλλον από δικαστικές πλέον αποφάσεις, διότι, όπως ανέφερε, το δικαστήριο δεν λειτουργεί στο κενό. Ο κ. Πουργουρίδης σηµείωσε ότι η Κύπρος πάει από το κακό στο χειρότερο, επισηµαίνοντας ότι το πέρασµα του χρόνου παγιώνει τετελεσµένα.

Αρ. Γεωργίου: ∆εν έχουµε πολυεπίπεδη διεθνή πολιτική

Από την πλευρά του ο νοµικός Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι η απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ να σταµατήσει να απαιτεί συµµόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ε∆Α∆ για την Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ξεκάθαρα µίαν αρνητική εξέλιξη στο θέµα διεκδίκησης των Ε/κ ιδιοκτητών ακίνητων περιουσιών στις κατεχόµενες από την Τουρκία περιοχές της Κύπρου.


Χαρακτήρισε την απόφαση πολιτικά εσφαλµένη και προκλητική γιατί αποτελεί πλήγµα στη ρίζα του βασικού ανθρώπινου δικαιώµατος όπως το δικαίωµα απόκτησης, κατοχής, χρήσης, αξιοποίησης και εκµετάλλευσης της περιουσίας.

Σηµείωσε επίσης ότι αυτή η πολιτική απόφαση ευρίσκεται σε σύγκρουση µε τις αρχές της Σύµβασης Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, όπως τις αποδέχθηκε το Ε∆Α∆. Ταυτόχρονα, είπε, αποτελεί πλήγµα στο νοµικό θέµα της εκτέλεσης/εφαρµογής των αποφάσεων.

Όσον αφορά το λόγο της διαφοροποίησης της στάσης χωρών που ψηφίζουν στο ΣτΕ, ο Αρ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο βασικός λόγος διαφοροποίησης της στάσης τους είναι η ανεπάρκεια και η αδυναµία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι η έλλειψη κινητικότητας στο Κυπριακό και η στασιµότητα. Είναι γιατί η κυβέρνηση δένει όλο και περισσότερο την Κύπρο στο άρµα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι γιατί επικροτούν ακροδεξιές καταστάσεις/κυβερνήσεις. Είναι η συνεχής αλλαγή στην πολιτική σε κατευθύνσεις του εθνικισµού, του ρατσισµού, της µισαλλοδοξίας και του φασισµού. Είναι γιατί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κερδίζει έδαφος και καλύπτει τα κενά που αφήνει η δική µας κυβέρνηση και πολιτική.


Χαρακτήρισε ως άκρως ανησυχητικό ότι χάνουµε τη στήριξη από χώρες που παραδοσιακά µας στήριζαν και τούτο οφείλεται κύρια στις παραλείψεις και την αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνησή µας, αλλά και λόγω της αναβάθµισης του ισλαµικού λόµπι και της επιρροής του, αλλά και της ανάπτυξης οπορτουνιστικών στάσεων και πολιτικών συµφερόντων, όπως αναπτύσσονται σε κάθε δεδοµένη χρονική περίοδο. Χάνονται οι Αρχές και επικρατεί ο καιροσκοπισµός.

«Μας έχει βλάψει πολύ το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβαλε όλα τα κουκιά της στο ίδιο καλάθι, αυτό του ΝΑΤΟ. ∆εν έχει πλουραλισµό και πολυεπίπεδη πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελπίδα του κάθε Κύπριου εκτοπισθέντα να προσφύγει στο Ε∆Α∆ δέχεται µεγάλο κτύπηµα από τη συγκεκριµένη απόφαση.

Σηµείωσε επίσης ότι όταν υπάρχει στασιµότητα, τότε η πάροδος του χρόνου δηµιουργεί τετελεσµένα και ανεπιθύµητες καταστάσεις και στη δική µας περίπτωση οδηγεί σε απώλεια δικαιωµάτων και σε εδραίωση των διχοτοµικών καταστάσεων.


Μ. Παπαπέτρου: Επαναπαυτήκαµε…

Ο νοµικός Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την άποψη ότι ενώ κτυπούσαν ηχηρά οι καµπάνες, η Κύπρος κώφευε. Θεωρήσαµε, ανέφερε στον «Άστρα», ότι κερδίζοντας µία προσφυγή στο ΣτΕ «κάτσαµε πάνω στην Αγία Τράπεζα» και δεν συνειδητοποιήσαµε ότι η διεθνής κοινή γνώµη δεν έκανε αυτά τα δικαστήρια για να λύνουν διαφορές, αλλά για να δίνουν µια καθοδήγηση στους πολιτικούς. Γι’ αυτό και το δικαστήριο όταν έβγαλε την απόφαση, δεν είπε να την εφαρµόσει ο ένας ή ο άλλος. Την έστειλε στους πολιτικούς για να αποφασίσουν.

Σηµείωσε επίσης πως ένα θέµα που διαιωνίζεται δηµιουργεί προβλήµατα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.