Υποβαθμίζεται η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2021, στο 2,5%, λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού

Την εκτίμηση τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2021, υποβάθμισαν την Τετάρτη οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου Ifo, καθώς οι ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών (τσιπ υπολογιστών), πλήττουν τον βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo που εδρεύει στο Μόναχο ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5 % φέτος, ποσοστό που είναι χαμηλότερο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή του ινστιτούτου, λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2022, κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,1%, καθώς έρχεται αργοπορημένα η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

“Η αναμενόμενη ισχυρή καλοκαιρινή ανάκαμψη” δεν πραγματοποιήθηκε, δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo Timo Wollmershaeuser.

Η οικονομία «διαχωρίστηκε», πρόσθεσε, με τις υπηρεσίες και τη φιλοξενία να παρουσιάζουν ισχυρή ανάκαμψη μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, ενώ «η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται λόγω των διαταραχών στην προσφορά».

Η παγκόσμια κρίση στην παραγωγή τσιπ, η οποία προκλήθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε ισχυρό αντίκτυπο στην εξαγωγική δύναμη της Γερμανίας.

Όπως και άλλες χώρες, η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη βασικών πρώτων υλών, όπως πλαστικά, χάλυβα και ξυλεία.

Η ζωτική βιομηχανία αυτοκινήτων της Γερμανίας έχει πληγεί πολύ από την έλλειψη ημιαγωγών, ένα κρίσιμο συστατικό τόσο στα συμβατικά όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν την παραγωγή τους.

Την Τετάρτη, η θυγατρική εταιρεία κατασκευής φορτηγών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα “αφαιρέσει” ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τα απούλητα οχήματα της για να εκπληρώσει τις παραγγελίες άλλων μοντέλων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.