«Η κυβέρνηση αποφασίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας»

Κυβέρνηση και παπαγαλάκια της προσπάθησαν να μετατοπίσουν (και να υποβαθμίσουν) την ουσία της δήλωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ, ερμηνεύοντάς την περίπου ως παρέμβαση στα της χάραξης εξωτερικής πολιτικής και κατ’ επέκταση στα κυριαρχικά της δικαιώματα, από μια τρίτη χώρα… Αρνούμενοι στην ουσία να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα των κινδύνων σε περίπτωση που η αμερικανο-νατοϊκή παρουσία στηριχθεί σε αντιρωσικό υπόβαθρο… Μια ανησυχία της Ρωσίας (η παρουσία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να έχει αντιρωσικό υπόβαθρο), που έρχεται σε συνέχεια των αμερικανο-νατοϊκών «επιθέσεων και ενεργειών» σε βάρος της Ρωσίας, όπως ήταν π.χ. αυτές τις μέρες οι απειλές Τραμπ για τη συμφωνία INF. H κυβέρνηση πέρασε χθες στην άμυνα υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Ερωτηθείς αν «είναι ενοχλημένη η Λευκωσία με τον τρόπο που η Μόσχα επιχειρεί να παρέμβει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι «καταρχάς η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία».

Επανέλαβε ότι «καμιά προσπάθεια στρατιωτικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε». Ανέφερε επίσης ότι «η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις». Όμως, όπως σημείωσε, «οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας ανήκουν στην κυβέρνησή της και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι σαφές ότι η Κύπρος ούσα κράτος-μέλος της ΕΕ έχει την πολιτική της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας το θέμα με τους χειρισμούς της Κύπρου για τις διευκολύνσεις που παρέχει, θεωρείται λήξαν, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συζητήσει για αυτές τις διευκολύνσεις. Η Κύπρος και στο πλαίσιο των τριμερών σχέσεων συνεργασίας αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος με γνώμονα τα συμφέροντα των Κύπριων πολιτών, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες, τις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται. »

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει τις επιλογές που κάνει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει. Και, βεβαίως, αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν η ενόχληση της Ρωσίας μπορεί να πηγάζει από τον ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστινίους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής».