Υπουργέ, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη από την απώλεια ανθρώπινων ζωών;

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων μας, δημιουργεί σοβαρές ευθύνες. Η πρώτιστη ευθύνη ανήκει στον Υπουργό Υγείας και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία μας βρίσκονται στον αναπνευστήρα εδώ και πολύ καιρό και κρατούνται στη ζωή χάρη στις υπερπροσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Γνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υποδομές και ενώ βρίσκονται στην κυβέρνηση τα τελευταία εννέα σχεδόν χρόνια, δεν προχωρούν στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα, αλλά έχει δώσει χρόνο στο Υπουργείο Υγείας να επαναξιολογήσει την όλη κατάσταση και να ληφθούν επείγοντα μέτρα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε. Στα νοσοκομεία μας δεν υπάρχουν ιατροί όλων των ειδικοτήτων, δεν βγαίνουν οι βάρδιες νοσηλείας, μένουν χωρίς χειρουργεία, κλείνουν θαλάμους, δεν υπάρχουν κρεβάτια, σεντόνια, μαξιλάρια, δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας των μεγάλων μας νοσοκομείων, ενώ η κατάσταση σε περιφερειακά νοσοκομεία είναι ακόμη χειρότερη.

Είναι αδιανόητο ασθενείς να επισκέπτονται το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς και να μην υπάρχουν θάλαμοι και ειδικοί ιατροί για τις αναγκαίες διαγωνιστικές εξετάσεις. Ποιος φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς υπάρχουν τρία ασθενοφόρα, αλλά μόνο ένα διαθέτει προσωπικό; Ποιος φέρει την ευθύνη που το νοσοκομείο δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, ενώ οι Πρώτες Βοήθειες υπολειτουργούν και δεν υπάρχουν ειδικοί ιατροί και καρδιολόγοι; Ποιος φέρει την ευθύνη που το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς λειτουργεί χωρίς θάλαμο νοσηλείας; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ένας ασθενής επισκέφθηκε το νοσοκομείο δυο και τρεις φορές σε λίγες ώρες με έντονους πόνους και του δόθηκαν παυσίπονα, ενώ λογικά θα έπρεπε να είχε γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και εξετάσεις; Είναι δυνατό ένας ασθενής με έντονους πόνους να επισκέπτεται το νοσοκομείο και να του δίνεται εξιτήριο και παραπεμπτικό για να μεταφερθεί με ταξί σε άλλο νοσοκομείο; Όλα αυτά είναι αντικείμενο έρευνας, λέει η Διεύθυνση του νοσοκομείου. Σωστά. Όμως περιμένουμε σαφείς και πειστικές απαντήσεις, αλλά και ανάληψη διοικητικών και σίγουρα πολιτικών ευθυνών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy