Υπουργείο Οικονομικών: Απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ για δικαίωμα δανειοληπτών στην δικαιοσύνη

Υπουργείο Οικονομικών: Απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ για αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των τραπεζών και δανειοληπτών –  Βέτο από το ΥΠΟΙΚ στην αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη

Το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να εξασφαλίζουν διάταγμα αναστολής της εκποίησης της περιουσίας τους, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά με την τράπεζα ή την εταιρεία εξαγοράς δανείων όσον αφορά το ύψος της οφειλής (π.χ. λόγω υπερχρεώσεων).

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών το ΑΚΕΛ, διά του Άριστου Δαμιανού, έθεσε έντονα το συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας τρεις φορές τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η ισορροπία μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Μ. Κεραυνό. Ωστόσο, στη χθεσινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει με έμμεσο τρόπο το πιο πάνω ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι η υφιστάμενη νομοθεσία «παρέχει τη δυνατότητα εξωδικαστικής προσφυγής/έφεσης των δανειοληπτών με ΜΕΧ στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για εξέταση παραπόνων τους κατά πιστωτικών ιδρυμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων υπερχρεώσεις και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας». Αναφέρεται επίσης ότι «σε περίπτωση που ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος διαπιστώσει παραβίαση εκ μέρους του πιστωτή τού υπό αναφορά κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις, ο δανειολήπτης θα δικαιούται να προσφύγει στο Δικαστήριο, το οποίο θα εκδίδει άμεσα διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας του ή της επαγγελματικής του στέγης». Ακόμη, αναφέρεται ότι η νομοθεσία «περιλαμβάνει πρόσθετο λόγο προσφυγής στο Δικαστήριο την περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αρνήθηκε να προσέλθει ή δεν προσήλθε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείου».

Χάθηκε στα συρτάρια το νομοσχέδιο της ΚΤ

Σημειώνεται ότι το θέμα της ανάγκης για επιβεβαίωση του χρέους του δανειολήπτη πριν τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού, απασχόλησε πολλές φορές τη Βουλή. Κατατέθηκε μάλιστα νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων, το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο της δημιουργίας μηχανισμού. Επίσης, τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε ότι «από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών» για τη δημιουργία μηχανισμού επιβεβαίωσης του χρέους του δανειολήπτη πριν τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, κάτι που δείχνει ότι μάλλον δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ετοιμάστηκε από την ΚΤ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy