Υπουργικό: Επανέρχεται στο 19% ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από τον Σεπτέμβριο

Η κυβέρνηση, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, επαναφέρει το συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 19% από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο ταυτόχρονα, θα επιδοτήσει την αύξηση, στους λογαριασμούς τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η επιχορήγηση αυτή θα καλύψει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 19%.

Υποστηρίζεται ότι η επιδότηση θα θα καλύψει κλιμακωτά από το 50% μέχρι και το 85% της αναμενόμενης νέας αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κάλυψη να φτάνει το 100% για τους ευάλωτους.

 Η Κυβέρνηση θα καταβάλλει τα χρήματα αυτά στην ΑΗΚ, η οποία θα αναπροσαρμόζει αναλόγως τα τιμολόγια που καλύπτουν τη διμηνία Ιουλίου – Αυγούστου, τα οποία θα αποσταλούν τον Σεπτέμβριο.

Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί στα πακέτα που είχαν υλοποιηθεί, το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα €300 εκατ. Ο κ. Πετρίδης είπε πως η επιδότηση θα καλύψει τόσο τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες διμηνιαίας διατίμησης, στηρίζοντας έτσι 449.000 νοικοκυριά και 111.500 επιχειρήσεις.

Οικιακή χρήση

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, για την διατίμηση 0,8 και 56β, δηλαδή τις ευάλωτες ομάδες, θα καλυφθεί μέχρι το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 1 μέχρι 400 κιλοβάτ (Κw) η επιχορήγηση θα είναι μέχρι το 85% της αύξησης

Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 401 Kw μέχρι 600 Kw θα καλυφθεί το 75% της αύξησης

Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 601kw μέχρι 800 Kw θα καλυφθεί το 50% της αύξησης

Διατίμηση για Εμπορική χρήση

Για κατανάλωση από 1 Kw μέχρι 500 Kw θα καλυφθεί το 85% της αύξησης

Για κατανάλωση από 501 Kw μέχρι 750 Kw θα καλυφθεί το 75% της αύξησης

Για κατανάλωση από 751 Kw μέχρι 1.500 Kw θα καλυφθεί το 50% της αύξησης

Διατίμηση βιομηχανικής χρήσης

Από 1 Kw μέχρι 750 Kw θα καλυφθεί μέχρι το 85% της αύξησης

Από 751 Kw μέχρι 1.000 Κw θα καλυφθεί μέχρι το 75% της αύξησης

Από 1.00 Kw μέχρι 1.500 Κw θα καλυφθεί μέχρι το 50% της αύξησης

“Με αυτό τον τρόπο τα μέτρα είναι και οριζόντια, αλλά είναι και πολύ στοχευμένα και θα εξυπηρετήσουν κυρίως τα μεσαία στρώματα, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, λέγοντας πως με αυτό το μέτρο προωθείται και η εξοικονόμηση που είναι πολύ σημαντική.

«Γιατί από την πρώτη στιγμή δεν κρύψαμε την αλήθεια, οι τιμές του ηλεκτρισμού και οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα. Άρα η μόνιμη και η μακροπρόθεσμη λύση εστιάζεται σε δύο παράγοντες, ο ένας είναι ο παράγοντας της εξοικονόμησης και ο δεύτερος είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας και της κυβέρνησης όσον αφορά την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», υποστήριξε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα επανέρχεται στο 19%, για να τονίσει ωστόσο ότι αυτό θα καλυφθεί από την χορηγία του κράτους.

«Άρα η χορηγία του κράτους θα καλύπτει δύο σκέλη, το ποσοστό της αύξησης αλλά και το ΦΠΑ», είπε εξηγώντας πως η ενίσχυση αποκτά διαφορετική μορφή.

«Αντί να χαμηλώσει ο ΦΠΑ, θα επιχορηγείται αυτή η διαφορά από το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει 20% με 30% μείωση αναλόγως της διατίμησης στην οποία εμπίπτει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιχορήγηση θα καταβάλλεται στην ΑΗΚ και συνεπώς το τιμολόγιο που θα λαμβάνει ο πολίτης θα καταγράφεται η αρχική τιμή, η επιχορήγηση του κράτους και το ποσό που θα καταβάλλει ο πολίτης.

Πηλείδου: Αξιοποιείστε τα σχέδια εξοικονόμησης

Στις δικές της δηλώσεις, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αφού υπενθύμισε πως η εξοικονόμηση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για την μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, είπεπως πέραν των μέτρων αυτών συνεχίζουν να ισχύουν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας τα οποία διαθέτουν πολύ αυξημένο προϋπολογισμό.

Υπέδειξε ενδεικτικά ότι μέχρι το 2020 διατίθεντο €8 εκατ. ετησίως στα σχέδια επιχορήγησης, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2021 θα ξεπεράσει τα €120 εκατ., ενώ τρέχουν σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για θερμομόνωση οροφής για εγκατάσταση θερμοσίφωνα, όπως επίσης και συγκεκριμένα σχέδια για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ τρέχει και το σχέδιο ύψους €40 εκατ. «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω» για τις επιχειρήσεις, το οποίο ενθαρρύνει και την εξοικονόμηση ενώ επιδοτεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «ούτως ώστε να πετυχαίνουμε μία μόνιμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy