Υπουργικό: Σχέδιο για επίδομα σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα

Το νέο Σχέδιο για το Επίδομα Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης που παρουσίασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση.

Με το νέο Σχέδιο απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες και ο τρόπος υποβολής αιτήσεων, μειώνονται τα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτήσεων, ενώ την ίδια ώρα διατηρούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες για παραχώρηση του Επιδόματος. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το νέο Σχέδιο, αποσυνδέεται η αίτηση για Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου με την υποχρέωση παράλληλης υποβολής αίτησης για ΕΕΕ, διαδικασία η οποία απαιτούσε χρόνο για αξιολόγηση, και κατ’ επέκταση αποφορτίζεται η διαδικασία εξέτασης των πραγματικών αιτητών ΕΕΕ.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Ανθούση χαρακτήρισε σημαντικό το νέο Σχέδιο, αφού πλέον «δίνεται το δικαίωμα σε όλους ανεξαιρέτως τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο. Όπως είχε διαφανεί, κάποιοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, που λάμβαναν Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου πριν το 2014, δεν είχαν αξιοποιήσει την παράταση που είχε δοθεί από την Κυβέρνηση και έληξε το 2020 και, επομένως, δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να ενέπιπταν στις πρόνοιες του Σχεδίου».

«Με το Σχέδιο ολοκληρώνεται πλέον η ρύθμιση για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και διορθώνονται οι μικρές αδυναμίες που υπήρχαν μέχρι τώρα και υλοποιείται η απόφαση της Κυβέρνησης ότι κανένας χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα λαμβάνει κάτω από €710 για μονήρη νοικοκυριά και €1.210 για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων», υπογράμμισε, τέλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το νέο Σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy