Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν για πλαφόν στο φυσικό αέριο – Έκτακτο Συμβούλιο στις 24 Νοεμβρίου

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιοζεφ Σικέλα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γιοζέφ Σικέλα ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου – είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Διαφωνίες

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», ανέφερε ο Γ. Σικέλα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τους Υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Κοινές αγορές φυσικού αερίου

Πρώτον, θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις κοινές αγορές φυσικού αερίου – είναι ισχυρή η στήριξη για αυτό το μέτρο μεταξύ των υπουργών, είπε η Επίτροπος Ενέργειας. «Αν γίνει αυτό θα αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο μετά τη θερινή περίοδο», πρόσθεσε. Δεύτερον, «υπάρχει ευρεία συναίνεση» ότι ένας συμπληρωματικός δείκτης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ως τα τέλη Μαρτίου, είναι ένα «πολύ χρήσιμο βήμα», είπε η Σίμσον.

Όσον αφορά το «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF, η κ. Σίμσον είπε ότι σήμερα έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ και να αποτραπεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Τέλος, συμφωνήθηκε η κοινή θέση του Συμβουλίου για την αναθεώρηση της πρότασης για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55», που θέτει το «φιλόδοξο όραμα» για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές CO2 έως το 2050.

Πηλείδου: Οι προτάσεις για τις τιμές φυσικού αερίου να εξεταστούν διεξοδικά

Η πρόταση κανονισμού για τον έλεγχο των τιμών ενέργειας πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά ώστε να διασφαλιστεί πως θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου κατά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών, των διασυνοριακών ανταλλαγών και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών του φυσικού αερίου, η κ. Πηλείδου επεσήμανε ότι, λόγω του εύρους και του αριθμού των δράσεων που περιλαμβάνει η πρόταση Κανονισμού, απαιτείται όπως αυτή εξεταστεί διεξοδικά για να διασφαλιστεί ότι θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει με όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε η πλατφόρμα της ΕΕ για κοινή αγορά φυσικού αερίου να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων, η κ. Πηλείδου υποστήριξε το κείμενο της Γενικής Προσέγγισης που κατέθεσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου, στη διαμόρφωση του οποίου η Κύπρος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Οδηγία, προστίθεται, θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την υλοποίηση του στόχου για την απανθρακοποίηση του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ έως το 2050.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δέσμη μέτρων για το ΦΑ και το υδρογόνο, η Υπουργός ζήτησε όπως αναγνωρισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες των αναδυόμενων και απομονωμένων αγορών, όπως αυτή της Κύπρου, και υπογράμμισε τη σημασία ίσης μεταχείρισης του υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη όπως για τα μικρά συστήματα παρασχεθεί η δυνατότητα να υπάρχει μόνο ένας φορέας για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής (TSOs/DSOs) ΦΑ και υδρογόνου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.