Υπουργός Εργασίας: Δέκα θέματα προτεραιότητας

Διαβεβαιώσεις για συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις και πέναλτι 12%

 

«Τέλος η περίοδος χάριτος»
Ο Γ. Παναγιώτου αναγνώρισε ότι «η περίοδος χάριτος τελείωσε» και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται «το βάρος της ευθύνης» που έχει αναλάβει.

 

Διαβεβαιώσεις για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, επίσπευση της καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων και επανεξέταση του πέναλτι 12% έδωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στην πρώτη του παρουσία σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. Αναφέρθηκε επίσης στα ανοικτά θέματα, θέτοντας ως προτεραιότητα τα ακόλουθα:

• ΑΤΑ: Όπως είπε, «επείγει να καταλήξουμε σύντομα». Απέφυγε ωστόσο να θέσει χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Ανέφερε επίσης ότι «και από τις δύο πλευρές (εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις) υπάρχει διάθεση για συζήτηση» και ζήτησε να αποφεύγονται «εμπρηστικές δηλώσεις».

• Στρατηγική απασχόλησης από τρίτες χώρες: Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να βρούμε τρόπους και λύσεις».

• Τηλεργασία: Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου.

• Ρύθμιση εργασιακού περιβάλλοντος: Δήλωσε υπέρμαχος των ρυθμίσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ισορροπία στο νομοθετικό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις».

• Συλλογικές συμβάσεις: Ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχέδιο δράσης για αύξηση της κάλυψης στο 80%.

• Αγορά υπηρεσιών: Αν και αναγνώρισε ότι οι μόνιμες ανάγκες στο Δημόσιο πρέπει να καλύπτονται από μόνιμες θέσεις εργασίας, απέφυγε να τοποθετηθεί σε σχέση με τις δύο αποφάσεις δικαστηρίων. Έβαλε μάλιστα το θέμα στη ζυγαριά του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αναφέροντας ότι πρέπει «να έχουμε όλοι επίγνωση τι σημαίνει χιλιάδες άνθρωποι να αλλάξουν εργασιακό καθεστώς».

• Κατώτατος μισθός: Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρύθμισης του ωραρίου (για το οποίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο διάταγμα), ενώ ανέφερε ότι δρομολογείται διάλογος για αναπροσαρμογή του ύψους από το επόμενο έτος.

• Συντάξεις και επιδόματα: Ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων και ιδιαίτερα των συντάξεων (από τον πρώτο μήνα). Επίσης, για το πέναλτι του 12% είπε ότι έχει ζητηθεί αναλογιστική μελέτη για να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να «μειωθεί ή να διαφοροποιηθεί προς τα κάτω» το ποσοστό. Ακόμη, για την αύξηση 5% στις μικρές επιταγές, η οποία δρομολογείται, είπε ότι αφορά 30 χιλιάδες συνταξιούχους.

• Ασφάλεια και υγεία: Ανακοίνωσε ότι τα νομοσχέδια θα προωθούνται με τη μορφή του κατεπείγοντος.

• Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού: Είπε ότι ετοιμάζεται σχέδιο δράσης από την ΑνΑΔ με προτεραιότητα τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy