Υπουργός Οικονομικών: Λαϊκίζει και ο ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ

 

Ως μια έκφραση του «συνήθους λαϊκισμού», χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών την ομόφωνη απόρριψη από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αναπομπής του περί ΦΠΑ νόμου για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο Ηλεκτρικό Ρεύμα.

Στην ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρεται στις ενέργειες της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση ανέλαβε πρώτη πρωτοβουλία μαζί με την ΑΗΚ, πριν από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, και πριν καν τεθούν σε εφαρμογή οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές της εργαλειοθήκης, μειώνοντας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%. Προστίθεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη περισσότερο με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τους ευάλωτους καταναλωτές από 19% σε 5% για περίοδο 6 μηνών.

Ακολούθως, αναφέρεται, ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Βουλής, για περαιτέρω μείωση, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την οριζόντια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές από 19% σε 9% για περίοδο 3 μηνών.

Η Κύπρος, σημειώνει επίσης το Υπουργείο, είναι από τις χώρες που προχώρησαν στις μεγαλύτερες διευκολύνσεις και μείωση του κόστους που επιβαρύνει τον καταναλωτή από την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχει στήριξη για την απεξάρτηση των νοικοκυριών από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις στην Κύπρο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη και παρά το γεγονός ότι η φορολογία στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Αντί να εκτιμηθεί η θέση και οι ενέργειες της κυβέρνησης, τα πολιτικά κόμματα ομόφωνα απέρριψαν την αναπομπή της κυβέρνησης για την ψήφιση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2021, για καθολική και επ’ αόριστο μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%. Μια πρόταση νόμου, χωρίς στόχευση, με σημαντικότατο δημοσιονομικό κόστος», συμπληρώνει το Υπουργείο. «Η θέση αυτή δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά μόνο ως μια έκφραση του συνήθους λαϊκισμού».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.