Υπουργός Υγείας: Στην Κύπρο δεν είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων

Μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών δοτών δημιουργούν οι χιαστί μεταμοσχεύσεις νεφρού

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ σε ό,τι αφορά τις χιαστί μεταμοσχεύσεις νεφρού, αφού δημιουργεί μια μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών δοτών και ληπτών, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγών δότη – λήπτη, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας και ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Ισραηλινού ομολόγου του και για τις διμερείς συμφωνίες, σημείωσε ότι ήταν μια ουσιαστική συνάντηση που δρομολογεί μια σημαντική συνεργασία.

«Στη συνάντηση που είχαμε εκπλαγήκαμε θετικά, καθώς ο ομόλογός μου ήρθε προετοιμασμένος με τρία προσχέδια των συμφωνιών που θα υπογράψουμε. Το ένα αφορά στην αμοιβαία συνδρομή με τη μεταφορά ασθενών, ιατρικού προσωπικού και προμηθειών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις κτλ. Θα υπογραφεί μία συμφωνία ώστε ασθενείς από το Ισραήλ ή από την Κύπρο να μπορούν να νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια των δύο χωρών. Οι δύο χώρες μπαίνουν ακόμη πιο βαθιά στον τομέα της Υγείας, καθώς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ θα είναι σε θέση να λαμβάνει ειδική εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων. Για το σκοπό αυτό μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας με τη συνδρομή υπηρεσιών από το Ισραήλ και την Κύπρο. Ακόμη, θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα αποθήκευσης αποθεμάτων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καταστραφούν οι κρατικές μας αποθήκες, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αναλώσιμα και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που θα έχουμε αποθηκεύσει στο Ισραήλ. Οι πιο πάνω συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν εντός Ιουλίου μετά από επίσκεψή μου στο Ισραήλ», είπε.

Ο Μ. Χατζηπαντέλα ανέφερε επίσης ότι επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για επέκταση της συνεργασίας σχετικά με τις χιαστί μεταμοσχεύσεις νεφρού. Όπως εξήγησε, «στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. Η συνεργασία αυτή δημιουργεί μια μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών δοτών, ληπτών και αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή ανταλλαγή οργάνων μεταξύ ζευγών δότη – λήπτη, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν. Να τονιστεί ότι η επίσκεψή μας με τον Ισραηλινό ομόλογό μου στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού κάποιες εξετάσεις προς όφελος του Ισραήλ ενδεχομένως να διενεργούνται στην Κύπρο, λόγω του εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός Κυπρίων που βρίσκονται στις λίστες για να μεταμοσχευθούν, απάντησε ότι «ναι, είναι μεγάλος ο αριθμός των Κυπρίων που περιμένουν να μεταμοσχευθούν. Δυστυχώς, στην Κύπρο δεν είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων και ως εκ τούτου δράσεις του Υπουργείου Υγείας στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η συγκεκριμένη πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, εάν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση».

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.