ΥΠΠΑΝ: Αρνείται να συνεργαστεί για έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την ακαδημία επιστημών, γραμμάτων και τεχνών για να διεξαχθεί επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών και στα ευρύτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Αυτό λέχθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής από τον πρόεδρο της ακαδημίας, η οποία κατέθεσε επίσημη σχετική πρόταση προς το Υπουργείο παιδείας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης, λέγοντας ότι μια τέτοια επιστημονική έρευνα έχει γίνει σε άλλα κράτη.

Τόνισε ότι επιστημονικά πρέπει να διαπιστωθεί το πρόβλημα και το μέγεθός του, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στρατηγικός σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών και επίλυση των προβλημάτων.

Όπως είπε, αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει για την επόμενη χρονιά την μείωση των μαθητών κατά τάξη για να μπορεί να γίνεται ενισχυτική διδασκαλία, να ενισχυθούν τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ για παιδιά που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας και να αξιοποιηθούν τα θερινά σχολεία.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν τεράστια κενά και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία που γίνεται με αναποτελεσματικό τρόπο χωρίς να αξιοποιούνται οι πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας και η παιδαγωγική επιστήμη.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο «πνευματικός φάρος», όπως χαρακτήρισε την ακαδημία γραμμάτων, ζήτησε 1.2 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό αλλά έλαβε λίγο πιο κάτω από το ¼ αυτού του ποσού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας, είπε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ακαδημίας γραμμάτων και του Υπουργείου παιδείας πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της αξιολόγησης των επιπτώσεων της πανδημίας και τη λήψη θεραπευτικών μέτρων.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τις αξιολογήσεις των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy