ΥΠΠΑΝ για άρθρο μαθήτριας: Θα παρεμβαίναμε εάν παραβιαζόταν η ελευθερία της έκφρασης

“Το Υπουργείο θα παρενέβαινε, όπως οφείλει, εάν στη λειτουργία σχολείου ή από οποιαδήποτε θεσμική δραστηριότητα στον χώρο αρμοδιότητας του παραβιαζόταν ή παρεμποδιζόταν η ελευθερία της έκφρασης”, επισημαίνει.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου: 

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και σχολιάζεται δημόσια γύρω από άρθρο που δημοσιεύτηκε σε σχολικό έντυπο, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας υπογραμμίζει την τοποθέτηση που έγινε νωρίτερα από τον Υπουργό κ. Πρόδρομο Προδρόμου, ως ακολούθως.

Η ελευθερία της έκφρασης φυσικά και αναγνωρίζεται και διασφαλίζεται για όλους τους μαθητές και μαθήτριες, όπως και όλους τους άλλους πολίτες. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται από το ότι δημοσιεύτηκε και προβλήθηκε το συγκεκριμένο κείμενο στο σχολικό έντυπο, στη βάση της ελευθερίας της έκφρασης των μαθητών/τριών. Το Υπουργείο θα παρενέβαινε, όπως οφείλει, εάν στη λειτουργία σχολείου ή από οποιαδήποτε θεσμική δραστηριότητα στον χώρο αρμοδιότητας του παραβιαζόταν ή παρεμποδιζόταν η ελευθερία της έκφρασης.

Ευτυχώς στη χώρα μας ισχύει και πρακτικά εκδηλώνεται η ελευθερία της έκφρασης, μια δημοκρατική κατάκτηση αλλά και θεμελιώδης αρχή τόσο του δικού μας όσο και ευρύτερα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στον οποίο μετέχουμε.

Πολιτική του Υπουργείου είναι μάλιστα να ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση των παιδιών, αφού έτσι αξιοποιούνται και τα εφόδια που αποκτούν ή οι ικανότητες που καλλιεργούνται διά μέσου της εκπαίδευσης.

Τυχόν συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων ή και διχογνωμίες που εκδηλώνονται, ως ιδιωτικές δραστηριότητες είτε εκπαιδευτικών είτε μαθητών/τριών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και αλλού, δεν αφορούν το Υπουργείο, εφόσον βέβαια δεν παραβιάζονται κανονισμοί ή νόμοι. Όλοι βεβαίως κερδίζουν εάν ο όποιος διάλογος διεξάγεται σε πολιτισμένο κλίμα και με κόσμιο τρόπο, ενώ απόψεις και ισχυρισμοί που προβάλλονται με φανατισμό ή επιθετικότητα κατά της προσωπικότητας των άλλων χάνουν με αυτό τον τρόπο από την ίδια τη δύναμη ή την εγκυρότητα τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.