ΥΠΠΑΝ για Προδημοτική: Μόνο σε δημόσια σχολεία τα παιδιά για το σχολικό έτος 2023-2024

Ανακοίνωση σχετικά με τις εγγραφές στην Προδημοτική Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2023-2024, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε επίσης: Χριστοφίδης: Ιδεολογική εμμονή ΔΗΣΥ-Κυβέρνησης να περάσουν την πολιτική των κουπονιών στη δημόσια εκπαίδευση

Αναλυτικά:

Μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψει την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου για την Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση, εάν τυχόν ο νόμος αυτός τεθεί τελικά σε ισχύ όπως έχει διαμορφωθεί από τη Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • Σύμφωνα με το Άρθρο 4 (γ) του νόμου κατά τις εγγραφές που θα γίνουν στα μέσα Ιανουαρίου 2023 «τα παιδιά στην Προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειας τους ή σε κοινοτικά νηπιαγωγεία».
  • Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις και το άρθρο 8 του νόμου, στην Προδημοτική Εκπαίδευση θα πρέπει να φοιτούν για το σχολικό έτος 2023-24 όσα παιδιά έχουν ηλικία από 4 ετών και 6 μηνών μέχρι 6 ετών.
  • Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, τον Ιανουάριο 2023 γονείς οι οποίοι είχαν μέχρι τώρα τα παιδιά αυτών των ηλικιών, σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα πρέπει να τα μετακινήσουν και να τα εγγράψουν σε δημόσιο ή κοινοτικό νηπιαγωγείο. Παράλληλα, οι γονείς με παιδιά αυτών των ηλικιών που θα τα εγγράψουν για πρώτη φορά σε νηπιαγωγείο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να κάνουν εγγραφή σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο.
  • Συνεπακόλουθα και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και προκειμένου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, να φοιτήσουν τα παιδιά προδημοτικής ηλικίας στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία, οι γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών (μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης), τα οποία μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία (περίπου δυο χιλιάδες παιδιά), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τον Ιανουάριο 2023 θα πρέπει να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθότι δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις και δυνατότητα εγγραφής τους σε δημόσια σχολεία (αφού σε αυτά θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα παιδιά υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης).

Μετά τις εγγραφές Ιανουαρίου 2023, αναλόγως της γεωγραφικής κατανομής και εφόσον κατά τόπους δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα ενημερωθούν οι γονείς προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε κοινοτικά νηπιαγωγεία.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινισθεί ότι τα κοινοτικά νηπιαγωγεία δέχονται μέχρι τώρα παιδιά μικρότερης ηλικίας από την ηλικία της υποχρεωτικής Προδημοτικής εκπαίδευσης. Ανεξάρτητα από τη φιλοσοφία του νόμου δεν είναι βέβαιο ότι τα σχολεία αυτά θα δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά ηλικίας υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Ενώ και εκεί όπου μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας που μέχρι τώρα φοιτούν σε κοινοτικά καταβάλλοντας χαμηλά δίδακτρα, να αναγκαστούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Στη βάση της έως τώρα γνωστής γεωγραφικής κατανομής και των αναγκών που καλύπτονται από κοινοτικά νηπιαγωγεία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάποιος αριθμός παιδιών υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης δεν θα είναι δυνατό να εγγραφούν σε σχολείο της εκπαιδευτικής περιφέρειας τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy