ΥΠΠΑΝ: Το λιντσάρισμα των μαθητριών «το χειρίστηκε υπεύθυνα το σχολείο»

Οι σκηνές αντιπαράθεσης και συγκρούσεων άλλες χρονιές διαδραματίζονταν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκτός σχολείων λέει το Υπουργείο δίνοντας κάλυψη στη διευθυνση του σχολείου.

Τα όσα έχουν συμβεί σε λύκειο της περιοχής Λευκωσίας δεν δίνουν καμία βάση για να ασκηθεί έλεγχος στη διεύθυνση, αλλά μάλλον για να ελεγχθούν τα πραγματικά αίτια που υποκινούν απαράδεκτες συμπεριφορές μέσα στα σχολεία, ισχυρίζεται
σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αγνοόντας τις καταγγελίες των μαθητριών που υπέστησαν το λιντσάρισμα αλλα και τις καταγγελίες των γονέων τους.

 

Η διεύθυνση του σχολείου λέει το Υπουργείο έχει χειριστεί υπεύθυνα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τις αντεγκλήσεις μεταξύ μαθητών/-τριών και δεύτερον ότι το σχολείο, όπως και το Υπουργείο, παρακολουθεί και χειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με το περιστατικό που σημειώθηκε, σύμφωνα με ακριβή έκθεση των γεγονότων.

Τρίτον, αναφέρει ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιορισμοί που επικρατούν λόγω της πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες ομάδες μαθητών/-τριών να επιχειρήσουν να μεταφέρουν εντός των σχολείων ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες σκηνές αντιπαράθεσης και συγκρούσεων που άλλες χρονιές διαδραματίζονταν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκτός σχολείων.

“Τέτοιες παρεκτροπές αντιμετωπίστηκαν από τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία. Το ΑΚΕΛ, όπως και όλοι, πρέπει να γνωρίζει και να λαμβάνει υπόψη ότι οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν πλειάδα προβλημάτων και ανεπιθύμητων παρενεργειών που μεταφέρονται μέσα στο σχολείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα διαπιστώνεται ότι εστίες έντασης και προστριβής μεταφέρονται μέσα στα σχολεία επί σκοπώ”.

Τέταρτο σημείο που σημειώνει είναι ότι τα όσα έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο λύκειο δεν δίνουν καμία βάση για να ασκηθεί έλεγχος στη διεύθυνση, αλλά μάλλον για να ελεγχθούν τα πραγματικά αίτια που υποκινούν απαράδεκτες συμπεριφορές μέσα στα σχολεία.

Πέμπτον, σημειώνει ότι το γεγονός ότι όχι μόνο σε αυτό το σχολείο, αλλά και γενικότερα, υπάρχει μια τάση να μεταφέρονται μεταξύ των μαθητών/-τριών πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες και ένα ανεπίτρεπτο πνεύμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που είναι εντελώς ξένα προς την εκπαίδευση και αναίτια διαταράσσουν το κλίμα και το σχολικό περιβάλλον, προξενεί πραγματικά σοβαρό προβληματισμό. Είναι φαινόμενα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφυλάσσοντας την εκπαίδευση.

Έκτον, το Υπουργείο αναφέρει ότι το πρώτο που πρέπει να σεβαστούν όλοι είναι την παιδική και την εφηβική ηλικία και το παιδαγωγικό έργο που αναμένεται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία και προσθέτει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα ότι μπορεί να βλέπουμε μεταξύ των μαθητών/-τριών «πυρήνες» που ενεργοποιούνται με τη λογική σχηματισμού «κομματικών στρατών» ή «ιδεολογικών προγεφυρωμάτων».

“Τέτοιες προσεγγίσεις δεν προκρίνουν ούτε καλλιεργούν την ελεύθερη σκέψη και το υπεύθυνο πνεύμα του δημοκρατικού πολίτη ή την πολιτότητα. Αλλά οδηγούν σε παρεκτροπή του ενδιαφέροντος και της τάσης συλλογικής δράσης των νέων σε στείρο φανατισμό και «οπαδική προσήλωση». Ανεξαρτήτως περιεχομένου και προβληματισμού, προωθούν τελικά λογική μισαλλοδοξίας, η οποία στις νεαρές ηλικίες συχνά καταλήγει και σε παρεκτροπές”

Έβδομον, αναφέρει ότι είναι ίσως αυτή μια ευκαιρία για να ξεκινήσει νηφάλια ένας διάλογος για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα φανατισμού και επιθετικότητας, που φαίνεται να συνοδεύουν την άκριτη και στενά οπαδική κομματικοποίηση.

Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες λιντσαρίστηκαν για συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy