ΥΠΠΑΝ: Ανακάλυψε… «αντισυνταγματικότητα» στην πρόταση νόμου για σεξ. διαπαιδαγώγηση

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη άρχισε να εισάγεται, για πρώτη φορά στα σχολεία. Τα επόμενα βήματα και η γενίκευση δεν μπορεί όμως να γίνουν μόνο με «διακηρυκτικό» τρόπο. Χρειάζονται οι μεθοδικές και συγκροτημένες ενέργειες που ήδη προωθούνται», υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόταση νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι αντισυνταγματική.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ:

«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει εισαχθεί για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο από το προηγούμενο σχολικό έτος, σε μικρές ηλικίες, στο σχολείο. Για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) η επέκτασή της μέσα από το πρόγραμμα διδασκαλίας και με κατάλληλες προεργασίες, σε όλες τις ηλικίες. Ενώ αυτή συγκαταλέγεται στις θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μια άλλη καινοτομία η εισαγωγή της οποίας εξετάζεται αυτήν ακριβώς την περίοδο.

Είναι καλά γνωστό ότι πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι να εισαχθεί στα σχολεία η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση.

Επομένως, όσοι έσπευσαν να ισχυριστούν ότι «δεν υπάρχει», μέσα από τις γνωστές μηδενιστικές αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις, απλώς δεν έχουν την πληροφόρηση που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια έγκυρη γνώμη.

Η απόφαση για την εισαγωγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες διαμιάς, με μια νομοθετική πράξη, δεν θα μπορούσε από μόνη της να έχει ωφέλιμο αποτέλεσμα.

Διότι για ένα τέτοιο εγχείρημα:

  • Θα πρέπει να προβλέπεται χρόνος διδασκαλίας και, επομένως, ειδικά στη Μέση Εκπαίδευση, να επηρεαστεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το οποίο ως γνωστό καθορίζεται με νομοθεσία (ορίζεται από Κανονισμούς και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο).
  • Για τυχόν επηρεασμό του υφιστάμενου Ωρολογίου Προγράμματος, θα πρέπει να προηγηθεί αρκετά σύνθετη μελέτη και να γίνουν συνεννοήσεις ή και διαβουλεύσεις.
  • Εφόσον θα πρόκειται για πρόσθετη διδασκαλία/σχολική δραστηριότητα, θα χρειαστεί να απασχολείται αριθμός πρόσθετων εκπαιδευτικών και, επομένως, θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη πρόνοια στον προϋπολογισμό.
  • Όπως επίσης χρειάζεται να προετοιμαστεί τόσο το σχετικό πρόγραμμα, όσο και εποπτικό υλικό, αλλά και να γίνει σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για τα οποία επίσης θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια προϋπολογισμού.

Όλα τα πιο πάνω ζητήματα, στη συνταγματική-πολιτειακή τάξη της χώρας μας, δεν μπορεί να αποφασίζονται από τη νομοθετική εξουσία.

Είναι κατανοητή η θετική πρόθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία εξάλλου συμπίπτει γενικά και με την πολιτική του Υπουργείου. Ωστόσο, πέραν του ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται, σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, να είναι αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε να επιφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ζήτησε από τη Βουλή να συνεχίσουμε τις απαραίτητες προεργασίες και τον προγραμματισμό, μέσα από συνεργασία και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί συγκροτημένα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών στα σχολεία».

Κουκουμάς: «Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν είχε προβάλει καμιά αντίρρηση, άλλα έδινε και εισηγήσεις που έγιναν δεκτές. Η Νομική Υπηρεσία δεν είδε ζητήματα αντισυνταγματικότητας»

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ξεκαθάρισε μέσω ανάρτησης ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Παιδείας δεν έφερε καμία αντίρρηση, ενώ η Νομική Υπηρεσία δεν είδε ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Η ανάρτηση του κ. Κουκουμά:

«Επί τρία χρόνια συζητείται στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η πρόταση νόμου του Χ. Θεοπέμπτου για την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ΣΕ ΟΛΕΣ τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση ενίσχυσής της (και να καταστεί υποχρεωτική στο λύκειο, όπου σήμερα είναι μέρος ενός επιλεγόμενου μαθήματος).

Τον τελευταίο χρόνο έγιναν πέντε συνεδρίες, στις οποίες κλήθηκαν οι πάντες: υπουργεία, φορείς, επίτροποι, οργανώσεις κλπ. Συζητήθηκαν και ξανασυζητήθηκαν επί ώρες ολόκληρες τα πάντα, έγιναν αλλαγές, διορθώσεις κλπ. Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν είχε προβάλει καμιά αντίρρηση, άλλα έδινε και εισηγήσεις που έγιναν δεκτές. Η Νομική Υπηρεσία δεν είδε ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Όλα τα κόμματα στην Επιτροπή συμφώνησαν.

Aίφνης, δύο μέρες πριν πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια, το ΔΗΚΟ ζητά αναβολή, γιατί δεν έγινε …συζήτηση όπως έπρεπε. Το ΕΛΑΜ και ο Α. Θεμιστοκλέους ακολουθούν. Δίνεται τελικά αναβολή δύο εβδομάδων. Και πάλι, πριν μερικές ώρες, δύο μέρες δηλαδή πριν την επικείμενη Ολομέλεια, θυμάται ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου να στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να μην ψηφιστεί η πρόταση νόμου, διότι ανακαλύφθηκαν (υποθέτω σήμερα) θέματα αντισυνταγματικότητας και διότι πρέπει να γίνουν …κι άλλες συζητήσεις.

Η υποκρισία στην πολιτική είναι αποτέλεσμα αδυναμίας, είχε πει κάποιος σοφός. Όλοι αυτοί ταλαιπωρούν τις λέξεις και τους νόμους επειδή δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι διαφωνούν συνειδητά και επί της ουσίας με την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ότι εκτελούν επιθυμίες άλλων.

Ακόμα και με κενό τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το αόρατο χέρι του πιο συντηρητικού τμήματος της κυπριακής εκκλησίας κάνει και πάλι το θαύμα του. Όταν μεγάλη μερίδα της ιεραρχίας θεωρεί εν έτει 2022 ότι οι προγαμιαίες σχέσεις, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι αμβλώσεις, ο αυνανισμός, η ομοφυλοφιλία κ.ο.κ. είναι αμαρτίες, κολάσιμες πράξεις, προφανώς δεν θέλουν να γίνεται στα σχολεία επιστημονική (και όχι δεισιδαιμονική ή θρησκοληπτική) συζήτηση για αυτά.

Υποθέτω κάποιοι στο κέντρο και δεξιότερα οραματίζονται το σχολείο του 21ου αιώνα της Κύπρου, κάτι σαν το σχολείο στο Κολοκοτρωνίτσι του Πόπωτα. Η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία όμως δεν επαφίεται στην προαίρεση κανενός. Είναι νομική υποχρέωση του κράτους προς τα παιδιά και τους νέους, είναι ανθρώπινο δικαίωμα που -αν μη τι άλλο θα έπρεπε να συνειδητοποιούν όλοι- προστατεύει τα παιδιά από κάθε λογής κινδύνους».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy