Το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Κύπρο φαίνεται ότι δεν έχει μεγάλη έκταση, ωστόσο οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πιθανόν να βρίσκεται σε αύξηση. Αυτό προκύπτει μέσα από απάντηση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, σε σχέση με ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας και βάσει παγκύπριας έρευνας που γίνεται ανά τριετία, με οδηγίες του ΠΟΥ, υψηλά είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των κυπριόπουλων στα βασικά εμβόλια διαχρονικά.

Για παράδειγμα η εμβολιαστική κάλυψη για τις 3 δόσεις του εμβολίου για τον τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη και πολιομυελίτιδα ξεπερνά σταθερά το 97% του πληθυσμού των παιδιών στην ηλικία των 12 μηνών. Ομοίως το ποσοστό των παιδιών που είναι πλήρως εμβολιασμένα για την ηπατίτιδα Β (εμβόλιο που εφαρμόστηκε το 1993), από το 2006 διατηρείται στο ζηλευτό επίπεδο πάνω από το 93% και στις έρευνες που έγιναν μετά το 2006 φτάνει το ακόμα υψηλότερο ποσοστό του 96%. Αυτό σημαίνει ότι η γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν στην Κύπρο και είναι σήμερα μέχρι και 25 ετών θα πρέπει να έχει ανοσία κατά του ιού της ηπατίτιδας β σε πολύ υψηλό ποσοστό. Το εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου C επίσης διατηρεί υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που φτάνουν το 84%.

Για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται τα παιδιά

Σε ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται στη διάρκεια έρευνας και στο οποίο εξετάζονται οι λόγοι μη εμβολιασμού του παιδιού τους σε περίπτωση που του λείπουν εμβόλια, οι λόγοι άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (ομοιοπαθητική, θρησκεία, αμφισβήτηση ασφάλειας κ.λπ.) φτάνουν μόλις το 2% των γονέων που δεν εμβολίασαν το παιδί τους. Οι περισσότεροι το ανέβαλαν προσωρινά λόγω ασθένειας του παιδιού με ποσοστό 64%, ενώ το ποσοστό που δεν εμβολιάστηκε για φόβους για παρενέργειες φτάνει το 8,3%.

Πάντως σύντομα αναμένονται και τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που έγινε τον Μάιο του 2019.

Επίσης, όπως προκύπτει, στη χώρα μας έχουμε αρκετά καλό σύστημα επιτήρησης των σημαντικότερων μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμούς π.χ. πολιομυελίτιδα, ιλαρά, φυματίωση ώστε να γνωρίζουμε την κατάσταση στο νησί μας ανά πάσα στιγμή και να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τυχόν αυξήσεις στην εμφάνιση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Ελένη Κωνσταντίνου