Υψηλότερη η θνητότητα σε κοινότητες της Βραζιλίας που ψήφισαν Μπολσονάρου λόγω υποβάθμισης της σοβαρότητας της πανδημίας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Πτωτική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφεται στη Νότια Κορέα, στην οποία καταγράφηκε ρεκόρ 620.000 και πλέον μολύνσεων πριν μερικές εβδομάδες, ενώ στη Βραζιλία, σύμφωνα με μελέτη, η θνητότητα της COVID-19 ήταν κατά 60% υψηλότερη στις πόλεις ο πληθυσμός των οποίων ψήφισε κατά πλειοψηφία Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος, σύμφωνα με ερευνητές, “υποβάθμισε τη σοβαρότητα” της πανδημίας.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 660.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 από το 2020 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Επιδημιολογίας της πολιτείας Μίνας Ζεράις και την Ένωση Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Ασθενειών της ίδιας πολιτείας, η θνητότητα ήταν 60% υψηλότερη στις κοινότητες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, φθάνοντας στους 212 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Η έρευνα, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από την 21η ως τη 10η Νοεμβρίου 2021, έδειξε ότι ο δείκτης μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ήταν κατά 30% υψηλότερος στις κοινότητες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων επέλεξε τον κ. Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των εκλογών εκείνων, φθάνοντας τις 7.600 ανά 100.000 κατοίκους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος «υποβάθμισε τη σοβαρότητα» της πανδημίας, «διαφήμισε θεραπείες η αποτελεσματικότητα των οποίων ουδέποτε αποδείχθηκε», «εναντιωνόταν στην κοινωνική απόσταση, στη χρήση μάσκας, στα lockdowns και σε άλλα μέτρα προστασίας», θύμισε ο Κάρλους Στάρλινγκ, εκ των συγγραφέων της έρευνας. Οι θέσεις του αρχηγού του κράτους «είχαν κατά τα φαινόμενα ως αποτέλεσμα υψηλότερους δείκτες μόλυνσης και θνητότητας στους υποστηρικτές του», πρόσθεσε.

Τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλης έρευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Πάντως, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη κυρίως στο γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού έχει πια ανοσοποιηθεί πλήρως στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Νότια Κορέα

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 125.846 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 264 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε τους 20.616 νεκρούς επί συνόλου 16.104.869 μολύνσεων, κατά την KCDA. Ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,13%. Τα κρούσματα μειώθηκαν σε σύγκριση με τα 148.443 της προηγούμενης και από τα 205.312 της περασμένης Πέμπτης, καθώς η εξάπλωση του ιού παρουσιάζει πτωτική τάση από τη 17η Μαρτίου, όταν καταγράφηκε ρεκόρ 620.000 και πλέον μολύνσεων, η κορύφωση του κύματος που αποδίδεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και ιδίως στην υποπαραλλαγή BA.2.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση, δείκτης-κλειδί, αυξήθηκε στους 999 (+37 σε 24 ώρες). Έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 86,8% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Κορέας. Το 64,3% έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις. Ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα που συνέχιζαν να επιβάλλονται στη χώρα, ιδίως το υποχρεωτικό κλείσιμο των εστιατορίων τα μεσάνυχτα, θα αρθούν από την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές συναντήσεις θα αυξηθεί σε 10, πάντως η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.

Γερμανία

Στη xώρα επιβεβαιώθηκαν 150.864 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 23.339.311, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 212 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 132.900 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μαλαισία

Το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες, Πέμπτη, υπέκυψαν 18 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 10.413 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 35.381 νεκρούς επί συνόλου 4.363.024 μολύνσεων. Έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 79,9% του πληθυσμού, ενώ το 48,9% έχει λάβει αναμνηστικές δόσεις. 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.