Ύψιστη προτεραιότητα κάθε πατριώτη η επανένωση της Κύπρου, είπε ο ΠτΔ

Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία είναι πως στον διχασμό χρεώνουμε τις χαμένες πατρίδες και στην ενότητα πιστώνουμε τις ένδοξες σελίδες της, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιαννάκη Ομήρου «Καταγραφή».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο φίλτατος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, ο στόχος είναι ένας και κοινός: Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και η απαλλαγή της από τον κατοχικό στρατό. Στόχος, όπως είπε, ο οποίος ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για κάθε πατριώτη.

«Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, δοθείσης της ευκαιρίας, πως ενόσω και εφόσον κατέχω το αξίωμα που ο λαός μου εμπιστεύτηκε θα αναλώσω το άπαν των δυνάμεών μου, προκειμένου να γίνει κατορθωτό αυτό που είναι κοινός στόχος όλων», ανέφερε

Τόνισε ότι ο αγώνας αφορά την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, μιας λύσης, η οποία θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συστήματα αναχρονιστικών εγγυήσεων, ένα κράτος που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων, ένα κράτος που όντας μέλος της ΕΕ δεν έχει να προκαλέσει την ανησυχία κανενός. «Αντίθετα, μέσα από τη συνύπαρξη, τη συμβίωση και τη συνεργασία μπορεί να διασφαλίσουμε την προκοπή και το μέλλον της».

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου στο βιβλίο του καταγράφει, ως και ο τίτλος υποδηλοί, τη δική του προσωπική μαρτυρία για όλα όσα έζησε. «Μαρτυρεί με παρρησία, την άποψη του για τα μεγάλα γεγονότα μιας εποχής».

«Ο Γιαννάκης Ομήρου ήταν παρών και πρωταγωνιστής στα γεγονότα και για αυτό η προσωπική του μαρτυρία, αποτελεί μέρος της ιστορίας. Από τις σελίδες του βιβλίου του παρελαύνουν πρόσωπα και γεγονότα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας μας, και διαμόρφωσαν πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Με τόλμη και παρρησία καταθέτει όσα έζησε», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Γ. Ομήρου αναφέρεται στο  αποτύπωμα του Αγώνα της ΕΟΚΑ στη ψυχή του και την εμπλοκή του στο φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα. Τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος, τη γνωριμία του με τον αείμνηστο Ανδρέα Χριστοδουλίδη, τον οποίο τιμά με ιδιαίτερο κεφάλαιο, την ένταξη και την πορεία του στην ΕΔΕΚ. Για τη δράση του κοντά στον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη, την υπουργοποίησή του καθώς και τη θητεία του ως Προέδρος της Βουλής.

«Ο Γιαννάκης Ομήρου γράφει όπως πολιτεύτηκε και ζει.Χωρίς να επιδιώκει την αυτοπροβολή, αναδεικνύοντας με μετριοπάθεια και περισσή μετριοφροσύνη,  γεγονότα και επιχειρήματα.
Κρίνει και αποκαλύπτει με μόνο κριτήριο την ιστορική αλήθεια όπως καταγράφεται από τα γεγονότα. Πρόκειται για μία πολύτιμη κατάθεση καθώς ο φίλος Γιαννάκης ήταν ο ίδιος ένας δραστήριος πολιτικός, ένας ηγέτης που καθόρισε όχι μόνο την πορεία του δικού του πολιτικού χώρου, της ΕΔΕΚ, αλλά επηρέασε ευρύτερα την πολιτική ζωή του τόπου μας», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε στη συνέπεια και  την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε τον τόπο ο Γιαννάκης Ομήρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy