ΥΠΥΓ: «Οικονομικά κωλύματα για Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου»

Στοιχεία: 3.657 ακτινοθεραπείες, 6.348 χημειοθεραπείες, 5.253 χειρουργεία

 

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον καρκίνο, αφού από το 2021 μέχρι τον Αύγουστο του 2022 (μόνο στα πλαίσια του ΓεΣΥ) έλαβαν υπηρεσίες 3.657 ασθενείς για ακτινοθεραπείες και 6.348 για χημειοθεραπείες, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης 5.253 χειρουργεία. Παρά ταύτα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επικαλείται οικονομικά και άλλα κωλύματα για τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου (Cyprus Comprehensive Cancer Center).

Σημειώνεται ότι η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου, που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο (Χειρουργική, Ακτινοθεραπευτική, Παθολογική και Επεμβατική Ογκολογία, καθώς επίσης Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση) και θα παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες, περιλαμβάνεται στις επιδιώξεις που καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου. Παρά ταύτα, ο Υπουργός Υγείας σε επιστολή του προς τη Βουλή –σε απάντηση σε σχετική ερώτηση η οποία υποβλήθηκε από τη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου– αναφέρει ότι «η προώθησή του συναρτάται με νομικά, οικονομικά και διάφορα άλλα κωλύματα».

Αναφορικά με τη μη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος για καρκινοπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Μ. Χατζηπαντέλας αναφέρει ότι «στο Επιχειρησιακό Πλάνο Δράσης που κατατέθηκε από το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατά το τρέχον έτος, περιλαμβάνεται η αγορά εξοπλισμού για διεγχειρητική ακτινοθεραπεία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται στην επιστολή, το κόστος για τις χημειοθεραπείες ανήλθε σε 7,9 εκατ. ευρώ το 2021 και 6,1 εκατ. ευρώ το 2022 (μέχρι τον Αύγουστο), ενώ για τις ακτινοθεραπείες τα αντίστοιχα ποσά είναι 17,6 εκατ. ευρώ και 10,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα κόστη που αφορούν νοσηλεία καρκινοπαθών στα εκάστοτε ογκολογικά κέντρα/τμήματα για σκοπούς διαχείρισης ανεπιθύμητων παρενεργειών ή συμπτωμάτων στα πλαίσια της νόσου, ή ακόμα η χορήγηση χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας στα πλαίσια ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Αναφέρεται επίσης ότι η δαπάνη για τα φάρμακα χημειοθεραπείας ανήλθε στα 80,7 εκατ. ευρώ το 2022 μέχρι τον Αύγουστο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι το κόστος ανά θεραπεία ασθενούς υπολογίζεται στα 7.716 ευρώ όσον αφορά την ακτινοθεραπεία και 14.919 ευρώ για τη χημειοθεραπεία.

 

 

Οικονομίστικη προσέγγιση
Από την επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τη Βουλή φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα με οικονομικούς όρους αντί να θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.