Προβληματική από κάθε άποψη αποδεικνύεται η απόφαση για προσωρινή στέγαση του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου για πέντε χρόνια στο πρώην ξενοδοχείο «Φιλοξένια», αφού το κόστος για την ανακαίνιση του χώρου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τόσο του συνεδριακού κέντρου όσο και του ΑΞΙΚ.

Το θέμα οδηγείται ξανά σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο παρά πέντε, αφού την Παρασκευή 19 Ιουλίου εκπνέει ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση του χώρου και σε περίπτωση που υπάρξουν προσφορές δεν θα είναι εύκολη η ανάκληση των αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί.

Η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως σε τρεις πτυχές:

•Το οικονομικό κόστος, το οποίο αναμένεται να προκύψει από τις ανάγκες για ανακίνηση του χώρου αλλά και τις πιθανές αγωγές οι οποίες θα κατατεθούν από τους πρώην ιδιοκτήτες του χώρου. Σημειώνεται ότι ο χώρος προέρχεται από απαλλοτρίωση, η οποία έγινε σκοπούς του ΑΞΙΚ και ως εκ τούτου εάν αλλάξει ο σκοπός οι πρώην ιδιοκτήτες αποκτούν δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις.

•Τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν, αφού με τον σχεδιασμό ο οποίος έγινε στη μία αίθουσα θα συνεδριάζουν διπλωμάτες και ξένοι επίσημοι και στη δίπλα αίθουσα θα δικάζονται εγκληματίες και απατεώνες

•Τα προβλήματα τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν για το ΑΞΙΚ, αφού θα περιοριστούν οι δυνατότητες επέκτασής του.

Σημειώνεται ότι ο ευρύτερος χώρος του «Φιλοξενία» ανακαινίστηκε για τις ανάγκες της προεδρίας της ΕΕ το 2012 με κόστος πέραν των 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο χώρος ο οποίος προορίζεται για την προσωρινή στέγαση του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου ζητήθηκε επανειλημμένα από το ΑΞΙΚ για σκοπούς επέκτασής του, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί και να εκπαιδεύει περισσότερους φοιτητές καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση επιχείρησε δύο φορές να δώσει το χώρο σε ιδιώτες, ενώ πρόσφατα αποφάσισε την παραχώρησή του για την προσωρινή στέγαση του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου για περίοδο πέντε ετών. Προχώρησε μάλιστα σε διαγωνισμό για την ανακαίνιση του χώρου με υπολογιζόμενο κόστος 880 χιλ. ευρώ, ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε, αφού λήφθηκε μόνο μία προσφορά η οποία ήταν κατά πολύ πιο υψηλή (2,2 εκατ. ευρώ). Παρά ταύτα η κυβέρνηση προχώρησε σε δεύτερο διαγωνισμό ανεβάζοντας το υπολογιζόμενο κόστος στο 1,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το θέμα εγγράφηκε στη Βουλή για συζήτηση μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ.

Στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Παιδείας, ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο αν. Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, εκπρόσωποι του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας, η διευθύντρια του ΑΞΙΚ, η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου