ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ: Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες για τη Λαϊκή

Ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις

Συνέντευξη στον ΝΕΟΦΥΤΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Zaxarias Xrysostomou

Εξακολουθούν να παραμένουν κενές τρεις από τις τέσσερις θέσεις Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, χωρίς ακόμη να εξευρεθεί η νομική διέξοδος για να γίνουν οι διαδικασίες αξιολόγησης και προαγωγών. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα η τροποποίηση των Κανονισμών και να ανοίξει ο δρόμος για να συμπληρωθεί η ηγεσία της Αστυνομίας.

Ο Ζ. Χρυσοστόμου τοποθετείται και για το θέμα των ερευνών του χρηματοπιστωτικού σκανδάλου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, προσθέτοντας ότι έχουν υποβληθεί και νέα αιτήματα για συνδρομή άλλων κρατών. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας μιλά και για τις καταγγελίες του διαιτητή Μ. Παναγή και σχολιάζει τις επικρίσεις για «κουκούλωμα».

Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χρυσοστόμου υποστηρίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αντιμετώπισή του, λέγοντας ότι καμία Αστυνομία στον κόσμο δεν κατάφερε να το εξαλείψει. Εκφράζει επίσης την ανάγκη για τροποποίηση του Νόμου περί Αποδείξεως και να δοθούν στην Αστυνομία νομικά εργαλεία.

Κύριε Αρχηγέ, με ποιες διαδικασίες θα γίνουν τελικά οι επιλογές και διορισμοί στη θέση του Βοηθού Αρχηγού;

Με βάση τους υφιστάμενους Κανονισμούς, για να καταστεί δυνατή η προαγωγή στη θέση του Βοηθού Αρχηγού απαιτείται η σύσταση Επιτροπής, της οποίας θα προεδρεύει ο Υπαρχηγός με μέλη δύο Βοηθούς Αρχηγούς. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τους υφιστάμενους Κανονισμούς απαιτείται υποβολή συστάσεων από Βοηθό Αρχηγό που δεν θα μετέχει στην πιο πάνω Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, σήμερα τρεις από τις τέσσερις θέσεις Βοηθών Αρχηγών είναι κενές. Ως εκ τούτου, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνει τροποποίηση των Κανονισμών από τη Νομοθετική Εξουσία, ώστε να καταστεί δυνατή η προαγωγή μελών μας στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού. Θέση μας είναι όπως με την τροποποίηση των Κανονισμών πρόεδρος της Επιτροπής, που θα συνέρχεται σε περίπτωση μη ύπαρξης του αναγκαίου αριθμού Βοηθών Αρχηγών, να είναι ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, ως οι υφιστάμενοι Κανονισμοί. Το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των ερευνών για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο. Η θέση της Εισαγγελίας είναι ότι δεν έχει ακόμα ενώπιόν της ολοκληρωμένες υποθέσεις από πλευράς των ανακριτικών Αρχών. Μήπως ανοίξατε πολλά μέτωπα και στο τέλος δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Η πάροδος του χρόνου δεν δυσκολεύει τη συλλογή μαρτυριών και πληροφοριών, ώστε να κυνηγηθούν εκείνοι που πραγματικά ευθύνονται για την καταστροφή της Οικονομίας;

Κατανοώ πλήρως την ανυπομονησία του κόσμου σε ό,τι αφορά την έκβαση της διερεύνησης των υποθέσεων που έχουν σχέση με την κατάρρευση της οικονομίας. Δικαίως αναμένεται από τους θεσμούς να λειτουργήσουν κατά τρόπο ακέραιο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σας διαβεβαιώνω ότι η ανακριτική ομάδα που διερευνά τις υποθέσεις αυτές, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, που έχουν εργοδοτηθεί για το σκοπό αυτό, εργάζεται άοκνα, μεθοδικά και με ευσυνειδησία, για να διεκπεραιώσει το δύσκολο και ταυτόχρονα πολύπλοκο ανακριτικό έργο, το οποίο αφορά ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, για τη χρονική περίοδο 2006-2013.

Ηδη, μια από τις υποθέσεις, η οποία αφορά στις δηλώσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εξάλλου, η διερεύνηση παρόμοιας υπόθεσης, που αφορά στις έρευνες για τη Λαϊκή Τράπεζα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για τις υπόλοιπες υποθέσεις οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Στα πλαίσια των ανακρίσεων απαιτείται συνεργασία με άλλες χώρες και ως εκ τούτου έχουν υποβληθεί διάφορα αιτήματα, για παροχή δικαστικής συνδρομής. Κάποια από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και το περιεχόμενο των απαντήσεών τους αξιολογείται, κάποια άλλα έχουν απαντηθεί εν μέρει, ενώ κάποια άλλα δεν απαντήθηκαν. Στο μεταξύ, αναμένεται να σταλούν και νέα αιτήματα.

Μήπως είναι αδυναμία των διωκτικών Αρχών, του ΟΠΕ και της ΥΣΕΑΠ να συλλέξουν «ευαίσθητες» πληροφορίες και να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να είχε αποτραπεί το πρόσφατο έγκλημα με τη χρήση αυτόματου όπλου και ρουκέτας μίας χρήσης και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή;

Η πρόληψη παραμένει να είναι το σημαντικότερο εργαλείο κατά του εγκλήματος. Με την ανάληψη της ηγεσίας της Αστυνομίας δώσαμε ρητές οδηγίες για εντατικοποίηση, σε συνεχή και καθημερινή βάση, των ελέγχων και των επιχειρήσεων της Αστυνομίας με σκοπό την πάταξη στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε μορφής παρανομίας που άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Στα πλαίσια αυτά γίνεται συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση κάθε πληροφορίας. Με τη συνεργασία του κοινού και την προσπάθεια των μελών μας έχουμε προλάβει τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων, σοβαρών και μη, τα οποία για ευνόητους λόγους συχνά δεν δίδονται στη δημοσιότητα.

Ωστόσο καμιά Αστυνομία στον κόσμο μπορεί να βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο παντού και καμία Αστυνομία έχει καταφέρει να εξαλείψει το οργανωμένο έγκλημα. Εκείνο που απαιτείται είναι η συνεχής εγρήγορση και συνεχής, ακατάπαυστη, θα έλεγα, προσπάθεια εφαρμογής σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, του οργανωμένου εγκλήματος και της παρανομίας γενικά. Σε αυτή την προσπάθεια πολύ σημαντικό ρόλο έχουν να επιτελέσουν οι πολίτες μέσα από τη συνεργασία με την Αστυνομία. Σε αυτό τον τομέα επενδύουμε πολλά ως Αστυνομία και είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα τα δούμε σύντομα.

Κύριε Αρχηγέ, όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν ομάδες και φατρίες που ελέγχουν γεωγραφικές περιοχές με παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και ύπαρξη παραοικονομίας. Υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα; Πόσο ανησυχούν και γιατί δεν ανοίγετε ένα συνεχή και ανοικτό πόλεμο εναντίον τους για να τους «ξηλώσετε»;

H Αστυνομία με σκοπό την εξάλειψη κάθε μορφής παρανομίας, ενεργεί στα πλαίσια του Νόμου και όχι αυθαίρετα. Να είστε σίγουροι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο στα πλαίσια πρόληψης όσο και στα πλαίσια καταστολής οποιασδήποτε μορφής παρανομίας. Για την προσαγωγή όμως οποιουδήποτε προσώπου ενώπιον δικαστηρίου πρέπει να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα και παράλληλα να εξασφαλίζεται και ικανοποιητική μαρτυρία για ποινική δίωξη.

Ως είναι ο Περί Αποδείξεως Νόμος σήμερα σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της χώρας μας τόσο πληθυσμιακά όσο και γεωγραφικά, δύσκολα ένας πολίτης προθυμοποιείται να δώσει μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να παραχωρηθούν στις διωκτικές αρχές του τόπου αντίστοιχα με τις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης νομικά εργαλεία, τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην καταπολέμηση τόσο του οργανωμένου εγκλήματος όσο και της διαφθοράς και διαπλοκής.

Το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο περιλαμβάνει κυρίως εκείνα τα αδικήματα, τα οποία απορρέουν μέσα από διάφορες παράνομες δραστηριότητες, σε σχέση με την κυβεία, τα παράνομα στοιχήματα, τα Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ιδιωτικής Ασφάλειας, τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια, τα Γραφεία Είσπραξης Χρημάτων και τα ναρκωτικά.

Παρά τις δυσκολίες που έχω προαναφέρει, οι επιχειρήσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, όπως επίσης και οι έλεγχοι που διεξάγονται στους χώρους όπου τα μέλη αυτών των ομάδων δραστηριοποιούνται.

Το αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι έχουμε καταφέρει σημαντικά πλήγματα τόσο στον ηλεκτρονικό τζόγο όσο και στις παράνομες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, αφού τα παράνομα υποστατικά που έχουν πλέον παραμείνει να λειτουργούν είναι πολύ λίγα σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό υποστατικών που λειτουργούσαν όταν ανέλαβα. Ανάλογα και ακόμα πιο καίρια πλήγματα έχουμε καταφέρει και στους εμπόρους ναρκωτικών και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Είστε ικανοποιημένος με τα μέτρα που λαμβάνονται στα οδοφράγματα και στην επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης, δεδομένου ότι υπάρχει διακίνηση οπλισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές;

Σήμερα, ένεκα και της απειλής που σχετίζεται με την τρομοκρατία, έχουν αυξηθεί τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο στα σημεία διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές όσο και στη γραμμή αντιπαράταξης. Θεωρώ ότι σήμερα γίνεται πολύ καλή δουλειά υπό τις περιστάσεις.

Με οδηγίες Γενικού Εισαγγελέα συνεχίζουν οι έρευνες για τις καταγγελίες Μ. Παναγή

Πού σκοντάφτουν οι έρευνες για τους «κόκκινους φακέλους», αλλά και των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή; Οι πολίτες μιλούν για «κουκούλωμα», επειδή εμπλέκονται ισχυροί οικονομικοί και ποδοσφαιρικοί παράγοντες και υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα.

Zaxarias Xrysostomou

 

Δεν θα επέτρεπα ποτέ ούτε και θα ανεχόμουν το «κουκούλωμα» οποιασδήποτε υπόθεσης ανεξαρτήτως τού ποιοι δυνατό να εμπλέκονται. Το έχω κατ΄ επανάληψη δηλώσει και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Η στάση μας σε σχέση με το φαινόμενο της διαφθοράς και διαπλοκής είναι αυτή της μηδενικής ανοχής σε όλα τα επίπεδα.

Οσον αφορά τις πρόσφατες καταγγελίες Παναγή έγινε από πλευράς Αστυνομίας μία σε βάθος διερεύνηση και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για ποινικές διώξεις αναφορικά με τρεις υποθέσεις. Πέραν τούτου, ενόψει και νέων δηλώσεων που έγιναν από πλευράς κ. Παναγή, ζήτησα και έλαβα σχετικές οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για συνέχιση των εξετάσεων για να διαφανεί αν προκύπτει μαρτυρία για τη στοιχειοθέτηση και άλλων υποθέσεων.

Στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας μας, ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου τοποθετείται για τους στόχους και τις προτεραιότητες της Αστυνομίας, καθώς και για το όριο αφυπηρέτησης των αστυνομικών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.