Ζαχάροβα: Η απόφαση για τον Πούτιν δεν έχει καμία σημασία για τη Ρωσία

«Δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη»

 

Η ρωσική απάντηση μετά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν άργησε να έρθει. H εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για μια «ανούσια κίνηση» που δεν «επηρεάζει τη Ρωσία».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», τόνισε ειδικότερα.

Λίγη ώρα αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έστειλε μήνυμα ικανοποίησης.

«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», τόνισε ειδικότερα.

 

Πάντως, το CNN επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν.

«Μάλλον όχι», είναι η απάντηση καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου ενώ το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως, για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης, ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό φαίνεται απίθανο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN.

Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου χαιρέτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την ως ιστορική.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.