Ζελένσκι: Αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα μετά τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση

Το Κίεβο δεν μπορεί να διεξαγάγει καν συνομιλίες με τη Μόσχα έπειτα από την οργάνωση των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία, όπου ανακοινώθηκε ήδη την Τρίτη το βράδυ η επικράτηση του «ναι», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν Ρώσο Πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ.

Εκφράστηκε προτού ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στη Λουγκάνσκ, όπου το «ναι» στην ένταξη στη Ρωσία κέρδισε με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις φιλορωσικές αρχές. Αργότερα, τη νίκη του «ναι» ανακοίνωσαν και οι αρχές της Ντανιέτσκ.

Στην παρέμβασή του στον ΟΗΕ, ο Ουκρανός Πρόεδρος κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα, κατ’ αυτόν «φάρσα», με αποτελέσματα καθορισμένα «εκ των προτέρων». Χαρακτήρισε «την προσάρτηση των περιοχών» της Ουκρανίας στη Ρωσία «την πιο βάρβαρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Από τη σκοπιά του Ζελένσκι, η Ρωσία πρέπει «να διωχτεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς» εξαιτίας των ενεργειών της, ή τουλάχιστον να ανασταλεί η συμμετοχή της σε αυτούς. «Οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν γίνει σταθερά των Ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών», κατήγγειλε ακόμη, καθώς το Κρεμλίνο υπενθύμισε την Τρίτη ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προβλέπει τη χρήση τέτοιων όπλων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν την Τρίτη την υποστήριξή τους στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, η Ρόζμαρι Ντικάρλο, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.

Εξ ορισμού δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, να καταλήξει σε κοινή θέση. Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, μαζί με την Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», είπε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Κι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο της «για να προστατευτεί», «θα στραφούμε στη Γενική Συνέλευση για να στείλουμε απερίφραστο μήνυμα στη Μόσχα», πρόσθεσε, σημειώνοντας στον Τύπο πως σκοπός είναι να διεξαχθεί ψηφοφορία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΓΣ, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ και στην οποία κανένα από αυτά δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, ενέκρινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις ενέργειες της Μόσχας. Η θέση του Πεκίνου αναμενόταν με ενδιαφέρον και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, τόνισε πως είναι «σαφής και σταθερή· δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού».

Επισήμως, η Κίνα τηρεί ουδέτερη στάση, όμως κατηγορείται ολοένα συχνότερα από τη Δύση πως είναι υπερβολικά συμφιλιωτική και ότι προσφέρει πολιτική στήριξη στη Ρωσία, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν κάποιες ελπίδες μετά τις κινεζικές τοποθετήσεις την εβδομάδα των εργασιών της 77ης Γενικής Συνέλευσης υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη. Ειδικά μετά τη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Κίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουάνγκ Γι είπε επίσης στον Άντονι Μπλίνκεν πως η κινεζική ηγεσία θέλει να «χαίρει σεβασμού η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, διαβεβαιώνοντας πως τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν με διαφανή τρόπο, επιτίμησε τον «παροξυσμό οργής» και την «προπαγάνδα» της Δύσης, σκοπός της οποίας κατ’ αυτόν είναι να προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία στη Ρωσία» για να «την υποτάξει στη δική της θέληση». Διεμήνυσε ότι «αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα λάθη του και τα στρατηγικά σφάλματά του και δεν αρχίσει να κατευθύνεται από τα συμφέροντα του δικού του λαού αντί να εκτελεί τυφλά αυτά που θέλουν οι άνθρωποι που το χειραγωγούν».

Εξάλλου, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και η χορήγησή του θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Το νέο πακέτο όπλων και πυρομαχικών θα αντλήσει κεφάλαια από τη λεγόμενη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και επιτρέπει στην κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει προμήθειες από τη βιομηχανία όπλων απευθείας, όχι να στέλνει υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, εξήγησαν.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά για αυτά, διάφορα είδη αντιμετώπισης UAVs, ραντάρ, ανταλλακτικά, καθώς και εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη, ανέφερε μια από τις κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ουάσινγκτον παράλληλα ετοιμάζει νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα προσαρτήσει τις ουκρανικές περιφέρειες όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τις λαϊκές διαβουλεύσεις αυτές, επιμένοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα αποτελέσματά τους. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

H Ρωσία ενδέχεται να εξετάσει προσάρτηση αποσχισθεισών περιοχών Ουκρανίας στις 4 Οκτωβρίου

Οι καταμετρήσεις ψήφων από τα πλήρη αποτελέσματα την Τρίτη στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, κυμαίνονταν από 87% έως 99,2% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους που διορίστηκαν από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου είπε ότι η Βουλή ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση στις 4 Οκτωβρίου.

“Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Καλώς ήλθατε στο σπίτι, στη Ρωσία!”, δήλωσε στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην Πρόεδρος που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και σύμμαχος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα κατεχόμενα εδάφη, αξιωματούχοι που είχαν εγκατασταθεί από τη Ρωσία έπαιρναν κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν ότι ήταν μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για να δημιουργήσουν ένα νομικό πρόσχημα για τη Ρωσία να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

«Αυτή η φάρσα στα κατεχόμενα δεν μπορεί να ονομαστεί ούτε απομίμηση δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά την Τρίτη.

Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές, ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει οποιαδήποτε ουκρανική προσπάθεια να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μεταδίδει το Reuters. Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας και ο Μεντβέντεφ εξέδωσε νέα πυρηνική προειδοποίηση την Τρίτη στην Ουκρανία και τη Δύση.

Ωστόσο, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν θα επηρεαστεί από πυρηνικές απειλές ή από τις ψηφοφορίες προσάρτησης και ότι θα συνεχίσει τα σχέδια να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που καταλαμβάνουν οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Διπλωμάτες λένε ότι η πυρηνική απειλή είναι μια προσπάθεια της Ρωσίας να τρομάξει τη Δύση να μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Για πρώτη φορά, ο Μεντβέντεφ προέβλεψε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα έμπαινε απευθείας στον πόλεμο της Ουκρανίας ακόμη και αν η Ρωσία χτυπούσε την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν είπε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ψήφοι σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτό που αποκάλεσε τη δίωξη των Ρώσων και των Ρωσόφωνων από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο αρνείται.

«Η διάσωση ανθρώπων σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγεται αυτό το δημοψήφισμα είναι… το επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της κοινωνίας και της χώρας μας», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα συζήτησε με αξιωματούχους την επιστράτευση των αγροτών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, το τελευταίο βήμα σε μια εκστρατεία που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για να υποστηρίξει αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» μετά την αντιστροφή του πεδίου μάχης αυτόν τον μήνα.

Η επιστράτευση έχει στείλει χιλιάδες Ρώσους που σπεύδουν να περάσουν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες.

Ο Podolyak είπε ότι οι Ουκρανοί που είχαν βοηθήσει τη Ρωσία να οργανώσει τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία και τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση. Οι Ουκρανοί που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν δεν θα τιμωρηθούν.

Καμία από τις τέσσερις περιοχές δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και διεξάγονται μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αναφέρουν πρόοδο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά παραμένει η κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα της χώρας του -και της Ρωσίας-, με «ιδιαίτερα σκληρές» μάχες να καταλάβουν αρκετές πόλεις.

Το γενικό επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επτά πόλεις στο Ντόνετσκ.

Ο στρατός είπε ότι χτυπήθηκαν επίσης 20 πόλεις στην περιοχή Ζαπορίζια στη νότια κεντρική Ουκρανία και 35 πόλεις και χωριά στην περιοχή Χερσώνα στο νότο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.