Ζελένσκι: Έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η Δύση παραμένει διχασμένη ως προς την έκταση της υποστήριξής της στην Ουκρανία και στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας.

«Η ενότητα αφορά τα όπλα. Η ερώτησή μου είναι, υπάρχει αυτή η ενότητα στην πράξη; Δεν μπορώ να το δω. Το τεράστιο πλεονέκτημά μας έναντι της Ρωσίας θα ήταν όταν είμαστε πραγματικά ενωμένοι», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την Ουκρανία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διοχετεύσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της χώρας να νικήσουν τους καλύτερα οπλισμένους Ρώσους εισβολείς.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι ευγνώμων για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, αλλά είπε ότι η αποφασιστικότητα υστερεί στην Ευρώπη.

«Είμαστε στην ευρωπαϊκή ήπειρο και χρειαζόμαστε την υποστήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι κατονόμασε συγκεκριμένα τη γειτονική Ουγγαρία, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα εμπάργκο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο, ένα άλλο βασικό αίτημα της Ουκρανίας.

«Η Ουγγαρία δεν είναι τόσο ενωμένη όσο η υπόλοιπη ΕΕ», είπε ο Ζελένσκι.

Επεσήμανε επίσης την έλλειψη συναίνεσης σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία.

«Υπάρχει αυτή η ενότητα σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι, όχι. Άρα, υπάρχει μια ισχυρή κοινή Δύση; Όχι», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.