Ζελένσκι: Κατάπαυση του πυρός χωρίς ανάκτηση χαμένων εδαφών απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι η κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς την ανάκτηση των χαμένων εδαφών, απλώς θα παρέτεινε τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στα ουκρανικά εδάφη τα οποία κατέλαβε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, θα ενθάρρυνε μια ευρύτερη σύγκρουση καθώς θα έδινε στη Μόσχα την ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί και να επανεξοπλιστεί για τον επόμενο γύρο.


Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτά τα δυτικά όπλα, «μολονότι κάνουν τη διαφορά, είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζεται η χώρα του για να αναστρέψει την πορεία του πολέμου.

«Το πάγωμα των συγκρούσεων με τη Ρωσία σημαίνει μια παύση που θα δώσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Ζελένσκι. «Η κοινωνία πιστεύει ότι πρώτα πρέπει να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη και μετά να διαπραγματευτούμε τι θα κάνουμε και πώς θα ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Μια επιτακτική ανάγκη είναι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ειρηνικές πόλεις, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία που υπέγραψε το Κίεβο με τη Μόσχα για τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι είπε ότι «οι διπλωματικές παραχωρήσεις στη Μόσχα μπορεί να σταθεροποιήσουν κάπως τις αγορές, αλλά θα παράσχουν μόνο μια προσωρινή ανάπαυλα και στο μέλλον θα γίνουν μπούμερανγκ».


Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και την επανέναρξη της εξαγωγής σιτηρών, ένα γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση μπορεί να αποφευχθεί.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών επαφίεται στα Ηνωμένα Έθνη.

«Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδοθεί σε προβοκατόρικες ενέργειες, σε απόπειρες αναίρεσης των ουκρανικών και διεθνών προσπαθειών. Όμως εμπιστευόμαστε τον ΟΗΕ. Τώρα είναι δική του ευθύνη να εγγυηθεί την τήρηση της συμφωνίας», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, η συμφωνία εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της χώρας. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ουκρανικός στρατός θα ελέγχει «κατά 100% την πρόσβαση στα λιμάνια».


Με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι δύο πλευρές, θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων της περσινής συγκομιδής αλλά και της φετινής. «Πρόκειται για το εισόδημα των αγροτών, όλου του γεωργικού τομέα και του κρατικού προϋπολογισμού. Μιλάμε για θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημητριακά αξίας περίπου 10 δισεκ. δολαρίων», εξήγησε ο Ζελένσκι.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μειωθεί η σοβαρότητα της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η Ρωσία και να εμποδιστεί μια παγκόσμια καταστροφή, ένας λιμός που θα οδηγούσε σε πολιτικό χάος σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδίως σε εκείνες που μας βοηθούν», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι μια νέα απόδειξη ότι η Ουκρανία είναι ικανή να αντισταθεί σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.