Ζελένσκι: «Στείλτε μας όπλα, σταματήστε το εμπόριο με τη Ρωσία»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής του Νταβός τη Δευτέρα για να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα για τη χώρα του και «μέγιστες» κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές θα είχαν σωθεί αν το Κίεβο είχε λάβει «το 100% των αναγκών μας αμέσως τον Φεβρουάριο», όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Γι’ αυτό η Ουκρανία χρειάζεται όλα τα όπλα που ζητάμε, όχι μόνο αυτά που έχουν παρασχεθεί», είπε ο Ζελένσκι, πλαισιωμένος από ουκρανικές σημαίες.

Ο Ζελένσκι ζήτησε εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, τιμωρητικά μέτρα κατά όλων των τραπεζών της και την αποφυγή του τομέα πληροφορικής της, προσθέτοντας ότι όλες οι ξένες εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόριο με τη Ρωσία», είπε στη συγκέντρωση της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα έπρεπε να υπάρχουν».

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διχαστεί σχετικά με την επιβολή παρόμοιων μέτρων. Μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί στις συζητήσεις στο Νταβός, την πρώτη συνεδρίαση εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην ακύρωση της εκδήλωσης του 2021 και στην αναβολή της φετινής συνάντησης για τον Μάιο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.