Ζελένσκι: Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας το 20% του εδάφους της Ουκρανίας

Το 20% του εδάφους της Ουκρανίας ελέγχουν σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 1.017 τοποθεσίες από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας που κήρυξε ο Πούτιν, σύμφωνα με όσα είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε 3.620 κατοικημένες τοποθεσίες της Ουκρανίας. Οι 1.017 από αυτές έχουν ήδη απελευθερωθεί, άλλες 2.603 πρέπει να απελευθερωθούν. Σήμερα, περίπου το 20% του εδάφους μας ελέγχεται από τους κατακτητές, σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Είναι πολύ περισσότερο από την έκταση όλων των Κάτω Χωρών μαζί», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του προς τους πολιτικούς και το λαό του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πριν από οκτώ χρόνια. Από το 2014 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ήλεγχε σχεδόν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ουκρανίας – την Κριμαία και το ένα τρίτο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι σήμερα περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ουκρανίας είναι «μολυσμένα» με νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Επιπλέον, 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.