«Ζεστό» το ενδιαφέρον της Κίνας για το Κυπριακό

Η συνεργασία των χωρών της BRICS δεν είναι μόνο για την οικονομία, αλλά στοχεύει στη διεθνή πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια

• «Οι σχέσεις Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας – ΑΚΕΛ συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κίνας», τονίζει ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών

«Προχωρούμε στο σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά με δύο χρονικά ορόσημα, το 2020 και 2050»

«Δεχθήκαμε επηρεασμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κυμανθεί περίπου στο 7%»

«Σταθερή η βούληση της κινέζικης κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα της ρύπανσης»

 

Συνέντευξη στον ΝΕΟΦΥΤΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο Υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, Dou Enyong, επιβεβαιώνει ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει να ενδιαφέρεται ενεργά για το Κυπριακό. Εκφράζει ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών και προτρέπει τις δυο πλευρές να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να εξεύρουν κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών μιλά για την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας. Τοποθετείται επίσης για την ένωση κρατών BRICS και σημειώνει ότι δεν στοχεύει μόνο σε οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της Ενωσης, αλλά στοχεύει και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η BRICS, προσθέτει, μπορεί να συμβάλει σε μια ισχυρή, προοδευτική και θετική παρέμβαση για τα μεγάλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Ο κ. Dou Enyong αναφέρεται επίσης για τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, για τα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας και περιβάλλοντος και μιλά, τέλος, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά, καθώς και για τις σχέσεις ΚΚΚ – ΑΚΕΛ.

 

 

Κύριε Dou, η Κίνα είναι σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ώστε να βοηθήσει στις απευθείας συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σήμερα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ;

 

Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στο κυπριακό πρόβλημα. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Η Κίνα διαχρονικά έχει την πάγια θέση ότι το κυπριακό ζήτημα θα πρέπει να λυθεί ειρηνικά και δίκαια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια του ΟΗΕ για την επίλυσή του Κυπριακού και εκφράζει ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και δηλώνουμε ετοιμότητα αν μας ζητηθεί να βοηθήσουμε. Σεβόμαστε τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε να υπάρξει κατανόηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων έτσι ώστε οι δυο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη νέα αυτή ευκαιρία και να εργαστούν για να φθάσουν σε μια καλή και αποδεκτή λύση.

Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων και έχει ρόλο να διαδραματίσει.

 

Ποιες είναι οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, αλλά και με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το νέο, παγκόσμιο γεωστρατηγικό πολιτικό σκηνικό και για διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας;

 

Η Κίνα και η Ρωσία ως δυο μεγάλες και γειτονικές χώρες καλούνται να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές.  Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ Κίνας – Ρωσίας οδηγείται σε θετική και σταθερή κατεύθυνση ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η Κίνα επιδιώκει στενή επικοινωνία στα μεγάλα ζητήματα και συνεργασία. Βεβαίως, μεταξύ των δυο χωρών υπάρχουν διαφορετικά κοινωνικά συστήματα και ως εκ τούτου υπάρχουν διαφορές. Το «κλειδί», όμως, είναι ότι επιμένουμε όπως επιλύουμε τις διαφορές μέσω του διαλόγου.

Κάθε χώρα, ιδιαίτερα οι μεγάλες δυνάμεις, έχουν υποχρεώσεις για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Από πλευράς της Κίνας, θα επιμένουμε να κτίσουμε νέες σχέσεις μεταξύ των μεγάλων και ισχυρών κρατών, με σεβασμό, συνεργασία και κοινό όφελος χωρίς συγκρούσεις, με στόχο την επίλυση των περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων με διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα παραμένει πιστή στο στόχο για την οικοδόμηση ενός σταθερού, περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Πόσο καυτά είναι τα θέματα πυρηνικής ενέργειας και περιβάλλοντος;

 

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το φοβερό πυρηνικό συμβάν στη «Φουκουσίμα», όπου προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον λόγω του διαφορετικού επιπέδου ανάπτυξης, η κάθε χώρα εμβαθύνει στα θέματα αυτά, διαφορετικά.

Τα ζητήματα περιβάλλοντος στην Κίνα είναι ζεστά. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Παραμένει επίσης σταθερή η βούληση της κινέζικης κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα της ρύπανσης, λαμβάνοντας μια σειρά μέτρων προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος.

 

Σε ποιο βαθμό η Κίνα έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Θεωρείται ότι το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή και σε άλλες χώρες;

 

Η σημερινή οικονομία της Κίνας είναι μια αναπτυγμένη οικονομία. Είναι συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η Κίνα έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά η κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας λαμβάνουν σημαντικά οικονομικά μέτρα. Στόχος είναι να κρατήσουμε σε ψηλά επίπεδα τις εξαγωγές προς τον έξω κόσμο και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την εσωτερική αγορά. Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα είναι πέραν του 10% και σήμερα, όπου βρισκόμαστε σε μια νέα δύσκολη παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανάπτυξη της Κίνας συνεχίζει να είναι σε ψηλά επίπεδα, περίπου στο 7%. Για να έχουμε, όμως, αυτούς τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σημαίνει ότι ακολουθούμε το σωστό σοσιαλιστικό δρόμο με τα κινέζικα χαρακτηριστικά. Ο δικός μας δρόμος προσαρμόζεται στις κινέζικες συνθήκες σύμφωνα με την πολιτική και κοινωνική μας κατάσταση.

Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, αντλώντας εμπειρίες. Μπορούν να το προσαρμόσουν στις δικές τους τοπικές συνθήκες.

 

Κύριε Dou, πώς βλέπετε το ρόλο και τις προοπτικές και ποιοι είναι οι στόχοι της οικονομικής ένωσης κρατών BRICS;

 

Η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) αποτελούν σημαντική ένωση χωρών των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών. Είναι μια ισχυρή οικονομική δύναμη, η οποία στοχεύει και για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Στην πρόσφατη συνάντηση των χωρών της BRICS αποφάσισαν το μέλλον της συνεργασία τους. Πιστεύουμε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της BRICS θα βοηθήσει την παγκόσμια ανάπτυξη και συνεργασία. Μπορεί να βοηθήσει στο σύστημα της παγκόσμιας διαχείρισης όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και για μια προοδευτική κατεύθυνση της ανθρωπότητας, για ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο. Η μέχρι τώρα συνεργασία των χωρών της BRICS δεν είναι μόνο για την οικονομία και για εμπορικές συναλλαγές, αλλά και για τη διεθνή πολιτική και ασφάλεια. Στόχος είναι να υπάρχει ισχυρή και θετική παρέμβαση για μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως και για περιφερειακά «ζεστά» θέματα.

Να υπερασπίσουμε τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Να συμμετέχουμε στην παγκόσμια οικονομική διαχείριση. Να δοθεί το δικαίωμα λόγου για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Να εργαστούμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τις κλιματικές αλλαγές και πυρηνική ασφάλεια. Να υπάρξει προοδευτική παρέμβαση στη λύση των διεθνών προβλημάτων.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας σε ό,τι αφορά την πορεία ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα;

 

Το 2011 πραγματοποιήθηκε το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπου τέθηκαν δυο βασικοί στόχοι:

Μέχρι το 2020, στην επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΚ, να αναπτυχθεί διπλάσια το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με το 2010 και να κτίσουμε μια ευτυχισμένη κοινωνία.

Μέχρι το 2050, στην επέτειο των 100 χρόνων της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να κτίσουμε μια πλούσια, δυναμική, δημοκρατική, πολιτιστική, αρμονική σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα.

Η Κ.Ε. του ΚΚΚ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Σι Ζινπίνγκ, επιμένει στην ανάπτυξη και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά.

Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα. Να συνεχίσει η οικοδόμηση του ΚΚΚ και να πραγματοποιηθεί το κινέζικο όνειρο.

 

«Οι στενές κομματικές σχέσεις ΑΚΕΛ – ΚΚΚ επηρέασαν θετικά τις διμερείς σχέσεις Κίνας – Κύπρου»

Ποιες είναι οι σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με το ΑΚΕΛ και πώς μπορούν αυτές να αναβαθμιστούν περαιτέρω;

 

Το ΚΚΚ και το ΑΚΕΛ έχουν παρόμοιες ιστορικές εμπειρίες και ιδεολογία. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρούνται μεταξύ των δύο κομμάτων φιλικές σχέσεις συνεργασίας. Εχουν επισυνάψει σχέσεις τη δεκαετία του 1950 και μέχρι σήμερα αναπτύσσονται ομαλά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ανταλλαγή επισκέψεων και συχνή επικοινωνία. Υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός  και οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων είναι σταθερές.

Οι στενές κομματικές σχέσεις ΑΚΕΛ – ΚΚΚ συνέβαλαν στο να προωθηθούν και οι διμερείς σχέσεις Κίνας – Κύπρου.

Στο μέλλον θα εργαστούμε για να ενδυναμώσουμε περισσότερο αυτές τις σχέσεις φιλίας, με τα δύο κόμματα να έχουν επαφές σε υψηλό στελεχικό επίπεδο και ανταλλαγή απόψεων στα σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα. Μπορούμε επίσης να ενδυναμώσουμε την επικοινωνία στον τομέα των μελετών και θεωρίας και να προωθήσουμε συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών ινστιτούτων των δύο κομμάτων.

Τα δύο κόμματα επιμένουν στο Μαρξισμό  και μπορούμε να κάνουμε μελέτες και συζητήσεις για την κομματική οικοδόμηση και προοπτική του σοσιαλισμού.

Ελπίζουμε τέλος μέσω της επικοινωνίας και συνεργασίας ΚΚΚ- ΑΚΕΛ να προωθήσουμε περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών. Να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις προς μια κοινή και αμοιβαία κατεύθυνση ανάπτυξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy