Ζεύγος έχασε το σπίτι του, για €64 χιλιάδες, σε πλειστηριασμό

Δραματική επιστολή. Ζητούν προστασία από την απληστία των τραπεζών.

Σπάζει κόκαλα η ιστορία ζεύγους με σοβαρά προβλήματα υγείας από την Έμπα της Πάφου, που έχασαν το σπίτι τους αξίας 200 χιλ. ευρώ σε πλειστηριασμό για 64 χιλ. ευρώ. Το ζεύγος απέστειλε επιστολή προς τους 56 βουλευτές καλώντας τους να λάβουν μέτρα για προστασία των δανειοληπτών από την απληστία των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν δανείστηκαν χρήματα την εποχή που ήταν καλά στην υγεία τους και είχαν τις δουλειές τους. Αργότερα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, ο άνδρας με την καρδία του και η γυναίκα με καρκίνο. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, ενημέρωσαν την τράπεζα με την οποία συνεργάζονταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν, προσκομίζοντας μάλιστα τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά, και ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου. Επίσης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την τράπεζα, η οποία τους έδωσε την εντύπωση ότι το σπίτι τους δεν θα πουληθεί. Ωστόσο πουλήθηκε και μάλιστα οι αγοραστές ήταν ζεύγος τραπεζικών.

«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε»

Σύμφωνα με την καταγγελία η αξία της οικίας ήταν πέραν των 200 χιλ. ευρώ, αλλά πουλήθηκε για 64 χιλ. ευρώ. Μάλιστα το ζεύγος από την Έμπα αναφέρει στην επιστολή του ότι ζήτησε πίστωση χρόνου από την τράπεζα μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, γιατί βρήκε αγοραστή που ήταν έτοιμος να πληρώσει 180 χιλ. ευρώ, ποσό που υπερκάλυπτε το δάνειο, αλλά η τράπεζα πούλησε το σπίτι στις 13 Οκτωβρίου 2017 για 64 χιλ. ευρώ. Ακολούθως το ζεύγος έστειλε επιστολή στην τράπεζα ζητώντας τουλάχιστον να διαγραφεί το υπόλοιπο του δανείου, ωστόσο η τράπεζα τους απάντησε ότι «η διαδικασία πώλησης με πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου {…} έχει ολοκληρωθεί νομότυπα… Επίσης σας αναφέρουμε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει τις νομικές και προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διαδικασίες για την διάθεση του προϊόντος της πώλησης και μετεγγραφή του ακινήτου στον τελευταίο πλειοδότη».

Το μήνυμα προς τους βουλευτές

«Ζητούμε την δική σας προστασία», αναφέρει το ζεύγος στην επιστολή τους προς τους 56 βουλευτές και προσθέτουν: «Ο θάνατός σου η ζωή μου. Αυτό γίνεται σήμερα στην Κύπρο. Λάβετε μέτρα. Είσθε οι αντιπρόσωποί μας. Μην τους αφήνετε ανεξέλεγκτους. Η ατιμωρησία κατέστρεψε την κοινωνία μας. Η απληστία μερικών να κερδίσουν εις βάρος κάθε αδύνατου ακόμη και σοβαρά ασθενών. Αναμένουμε κατανόηση, βοήθεια και προστασία».

Η επιστολή του ζεύγους από την Έμπα της Πάφου είναι επώνυμη (Χ.Χ. τα αρχικά του άνδρα και Ι.Χ τα αρχικά της γυναίκας), φέρει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2017 και απευθύνεται στον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην επιστολή καταγγελία δεν αναφέρεται πότε συνομολογήθηκε το δάνειο, το αρχικό ποσό του δανείου και το υπόλοιπο ποσό που έχει απομείνει. Επίσης δεν αναφέρεται κατά πόσο πρόκειται για την πρώτη κατοικία του ζεύγους. Ωστόσο η ιστορία είναι συγκλονιστική.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα μας επιχείρησε να επικοινωνήσει με την εμπλεκόμενη τράπεζα, ώστε να καταγραφεί και το δικό της σχόλιο, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy