Ζημιές εκατομμυρίων μετρά η πραγματική οικονομία (Ηχητικά)

Ο ιδιωτικός τομέας ζητά στήριξη σε ενοίκια, δάνεια και φορολόγιες

Σοβαρές ζημιές καταγράφουν ο ένας κλάδος μετά τον άλλο λόγω της διαχείρισης της πανδημίας και οι εκπρόσωποί τους, ζητούν άμεσα από το κράτος περεταίρω ενίσχυση έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις τους και μετά την πανδημία.

Εκπρόσωποι κλάδων που κατέθεσαν τα προβλήματα τους στην επιτροπή εμπορίου μίλησαν στον Άστρα περιέγραψαν την κάκιστη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες που είναι μέλη τους σε κλάδους οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες έσφυζαν από ζωή και τώρα δεν δικαιούνται να λειτουργήσουν.

Το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους για πολύ καιρό ακόμη και τόνισε ότι χτες ακούστηκε στη Βουλή η κραυγή απόγνωσης των επαγγελματιών διαφόρων κλάδων που ζητούν βοήθεια για μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα όπως οι δόσεις των δανείων, η προστασία από τις εξώσεις η αποφυγή των εκποιήσεων και επέκρινε την κυβέρνηση ότι έλαβε μέτρα τα οποία γονάτισαν τις επιχειρήσεις.

Ο κ Κώστα προειδοποίησε ότι κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και τις περιουσίες που είναι υποθηκευμένες ως εξασφάλιση σε δάνεια.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται άλλα δάνεια αλλά πραγματική στήριξη υπενθυμίζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», δηλαδή την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις, το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών και τον αριθμό των εργοδοτουμένων και με βασική προϋπόθεση  να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.

Closed Sign File1

Ζημιές ύψους 150 εκ.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, δήλωσε στον Άστρα ότι συνεπεία των περιοριστικών μέτρων , ο κλάδος υπέστη απώλεια εσόδων για το 2020, 150 εκατομμύρια ευρώ. Εξέφρασε ικανοποίηση για τα πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκε για κάλυψη των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων ωστόσο παρέθεσε σειρά αιτημάτων των επιχειρήσεων διασκέδασης όπως αυτές συνοψίστηκαν σε υπόμνημα που διανεμήθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος ζητά μείωση ΦΠΑ στο 5% μέχρι το τέλος του έτους, μείωση 60% της εξαγοράς χώρων στάθμευσης, ανανέωση αδειών από το Υφυπουργείο τουρισμού και τους Δήμους χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση καθώς στην ουσία πέρσι δεν εργάστηκαν και συμπερίληψη των κέντρων διασκέδασης στις τουριστικές καμπάνιες στην Κύπρο και το Εξωτερικό.

Τα 22 000 ενοικιαζόμενα

Με την επέλαση της πανδημίας η πλειοψηφία των 22 000 ενοικιαζόμενων οχημάτων παραμένουν καθηλωμένα στα χωράφια. Με βάση υπολογισμούς του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ενοικιάσεως (C.C.R.A.), το 2020 ο κλάδος απώλεσε έσοδα ύψους 45 ε. ευρώ.

μεταχειρισμενα αυτοκινητα θεσσαλονικη

Μιλώντας στον Άστρα, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Κώστας Κοντός, χαρακτήρισε ως αξιέπαινη την απόφαση για κάλυψη του μισθολογίου από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ωστόσο μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για στήριξη του κλάδου για μη χρέωση ή μείωση στις άδειες κυκλοφορίας για τα επόμενα δύο η τρία χρόνια. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους μακροχρόνιους μισθωτές οχημάτων. Να δοθεί, όπως είπε,  το δικαίωμα του μισθωτή να μπορεί να έχει επιστροφή ΦΠΑ μέσω ενοικίασης οχήματος σαλούν, έτσι ώστε να απορροφήσουν μεγάλο μέρος οχημάτων ενοικίασης από την αγορά.

Καταγγέλλουν διακρίσεις

Μιλώντας στον Άστρα η πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Χορού, Μύρια Στυλιανού, εξέφρασε τη δυσφορία της καθώς όπως είπε, δόθηκε άδεια σε κάποια παιδιά να κάνουν προπόνηση λόγω του ότι είναι πρωταθλητές στο αγώνισμά τους. Τόνισε ότι ο κλάδος ζητά να δοθεί το ίδιο δικαίωμα και στα παιδιά που είναι πρωταθλητές στο χορό καθώς το επόμενο διάστημα, εάν δεν εξασκηθούν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν πολύ σημαντικές ακροάσεις.

Επεσήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις απώλεσαν ακόμη και το 80% του κύκλου εργασιών τους ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις σε ενοίκια δάνεια και άλλα έξοδα διογκώνονται και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε κάποια στιγμή το μπαλόνι θα εκραγεί».

Από τους πρώτους κλάδους που υποχρεώθηκαν να μπουν σε «καραντίνα» ήταν οι γυμναστές. Μιλώντας στον Άστρα ο Πρόεδρος των γυμναστών Αντώνης Αλεξόπουλος επεσήμανε Μείωση ΦΠΑ ζητεί και ο σύνδεσμος γυμναστών.

Ο Πρόεδρος του ο κ. Αντώνης Αλεξόπουλος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι έχουν πληγεί όλοι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι γυμναστές αν όχι όλοι.

gymnasthria prostima

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα πακέτα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρήζουν βελτίωσης. Εμείς έχουμε εισηγηθεί περεταίρω διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα αναστολές ή εκπτώσεις σε οφειλές αυτοεργοδοτουμένων σε ΦΠΑ και ΤΚΑ και καταθέσαμε επίσης μια θέση που είχαμε διαχρονικά για αλλαγή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες ενός γυμναστή από το 19% στο 5% όπως παραχωρήθηκε στα γυμναστήρια».

«Ιδιωτικά γήπεδα θα κλείσουν»

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών γηπέδων λόγω των περιοριστικών μέτρων βάσει των οποίων είναι κλειστά. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Γηπέδων Κώστας Πιτσιλλίδης, προειδοποίησε ότι εάν συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά, τότε κάποια θα κλείσουν.

futsal

«Μέχρι που θα πάει αυτό το κλείσιμο και πότε θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και πότε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που χρωστούν; Κάποια αθλητικά κέντρα θα κλείσουν ή θα αλλάξουν χέρια», ανέφερε ο κ. Πιτσιλλίδης.

Επεσήμανε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσει λύση η κυβέρνηση είναι το ζήτημα των ενοικίων καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών γηπέδων πληρώνουν ενοίκια των 5.000 ευρώ και 6.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον κ Πιτσιλλίδη οι ζημιές από το Μάρτιο μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις του κλάδου κυμαίνονται από τις 30.000 ευρώ ως τις 150.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση:

Ο Βασιλιάς παίρνει αποφάσεις και κλείνουν κάποιες επιχειρήσεις. Ο βασιλιάς που αποφασίζει χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να μας αποζημιώσει πρέπει να πληρώσει τη νύφη. Δεν μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα».

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.