Ζητά εξηγήσεις η Βουλή για δικαιούχους οικοπέδου και οικονομικής στήριξης

Η κυβέρνηση επικαλείται «δυσμενή διάκριση» για να μη δώσει λύση

Δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας και παρανομίας στην οποία έχει προβεί αναφορικά με όσους πρόσφυγες εγκρίθηκαν για τη λήψη οικονομικής βοήθειας και οικοπέδου ανέγερσης κα­τοικίας, αφού όπως αναφέρθηκε στη Βουλή θέση του Υπουργείου Εσωτερικού είναι ότι «θα είναι δυσμενής διάκριση για αυτούς που με την πάροδο του χρόνου έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο». Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για τελική τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις προ­θέσεις της.

Το 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση του συγκεκριμένου σχε­δίου και ενώ είχαν εγκριθεί 735 άτομα. Επί τούτου ο Γενικός Εισαγγελέας γνω­μάτευσε ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς εξουσιοδότηση από το νόμο, ενώ και η Επίτροπος Διοικήσεως σε έκθεσή της την χαρακτηρίζει παράνομη. Ο λόγος είναι ότι τα σχέδια ορίζονταν από νόμο και μόνο με αλλαγή του θα μπορούσαν να καταργηθούν, ενώ η κυβέρνηση το κατήργησε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, αφού περίμεναν αρκετά χρό­νια, πολλοί από τους δικαιούχους ανα­γκάστηκαν να αποποιηθούν τη βοήθεια ή να επιλέξουν άλλο σχέδιο, με αποτέ­λεσμα σήμερα μόνο 350 να είναι δικαι­ούχοι, εκ των οποίων μόνο οι 183 έχουν υπογράψει συμβόλαιο με το κράτος (όχι εξ υπαιτιότητας δικής τους) και μόνο αυ­τοί θα είναι δικαιούχοι αν δοθεί βοήθεια.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επι­τροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι έγινε μια κατάφωρη παραβίαση και της νομοθεσίας, αλλά και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων που από το 2012 στην πλειοψηφία τους περιμένουν να πάρουν τα οικόπεδα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρω­σης του διαχωρισμού τους, αλλά δεν θα πάρουν την οικονομική βοήθεια».

Εξήγησε ότι «περίμεναν να τους ενη­μερώσουν να υπογράψουν και δεν είναι δική τους ευθύνη γιατί δεν υπέγραψαν. Και στην προηγούμενη περίοδο λειτούρ­γησαν εκβιαστικά, δηλαδή ενημέρωναν κόσμο ότι αν δεν υπογράψεις συμβόλαιο που να λέει ότι αποποιείσαι το δικαίωμα της οικονομικής βοήθειας, δεν θα σου παραχωρηθεί ούτε το οικόπεδο, έτσι λει­τούργησαν εκβιαστικά και πίεσαν κόσμο να πάει να υπογράψει έστω να πάρει το οικόπεδο, προσβλέποντας ότι αφού υπάρχει η Έκθεση, το θέμα ενδεχομένως να καταλήξει θετικά προς όφελός τους».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσω­τερικών ανέφερε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για κατάργηση του Σχεδίου.

Η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προ­σφύγων που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι το 2013.

Όπως δήλωσε η Σκ. Κουκουμά, σύμ­φωνα με την Έκθεση της Επιτρόπου Διοι­κήσεως πρέπει να μελετηθεί το θέμα και να αξιοποιηθεί με διαφόρους τρόπους η στήριξη των εκ μητρογονίας για να μην υφίσταται διάκριση μεταξύ των προσφύ­γων. Η Επιτροπή θα στείλει επιστολή και για αυτό το θέμα στον Υπουργό Εσωτερι­κών για να έχει τη γραπτή του απάντηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy