Ζητά πιο δυναμικές εκποιήσεις και θέτει θέμα για ΕΕΕ, ΓεΣΥ, ημικρατικούς το ΔΝΤ

«Οι προοπτικές είναι αβέβαιες και με κινδύνους»

Το ΔΝΤ χτυπά καμπανάκι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι «οι προοπτικές είναι αβέβαιες και με κινδύνους».

Προβλέπει μάλιστα ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, κυρίως λόγω της διάβρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών ένεκα της ακρίβειας, των πιο δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και των ετεροχρονισμένων επιπτώσεων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακόμη, θέτει σειρά απαιτήσεων που αφορούν κυρίως τις εκποιήσεις, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΓεΣΥ και τους ημικρατικούς.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τον ετήσιο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομίας, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική, αλλά «οι προοπτικές είναι αβέβαιες και με κινδύνους λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου και της πιθανής ύφεσης στην Ευρώπη». Με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 2,5%, σε σύγκριση με 5,6% πέρσι, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 6,5%, σε σύγκριση με 6,8% πέρσι.

• Για τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι θα υποχωρήσει, αλλά σταδιακά. Όπως εκτιμάται, φέτος θα ανέλθει στο 3,9% (έναντι 8,1% πέρσι) και θα παραμείνει σε σχετικά ψηλά επίπεδα και το 2024 (2,5%).

• Για την ΑΤΑ το Ταμείο δεν επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις περί κατάργησης του θεσμού, αλλά ζητά «να αποφευχθεί μια πληρέστερη αυτόματη προσαρμογή των μισθών».

• Ζητά να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για το ΕΕΕ, να τοποθετηθεί το ΓεΣΥ σε υγιή δημοσιονομική βάση και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση και η λογοδοσία στους ημικρατικούς οργανισμούς.

• Ζητά τη χαλάρωση των κριτηρίων για τη μετανάστευση με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας.

• Για το στεγαστικό αναφέρεται ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που οδηγούν στην αύξηση της προσφοράς.

• Για τα ΜΕΔ το ΔΝΤ ζητά «να εφαρμοστεί πιο δυναμικά το πλαίσιο των εκποιήσεων» και να αξιοποιηθούν προληπτικά όλα τα εργαλεία για αναδιαρθρώσεις. Όπως αναφέρεται, «οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις ενδεχομένως να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ακόμη, για το «Ενοίκιο έναντι Δόσης» αναφέρεται ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων.

• Ζητά ενίσχυση του πλαισίου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι αλλά και να αποκατασταθεί η φήμη της χώρας.

 

Οι λόγοι της επιβράδυνσης

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί (από 5,6% πέρσι σε 2,5% φέτος) κυρίως λόγω της διάβρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών ένεκα της ακρίβειας, των πιο δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και των ετεροχρονισμένων επιπτώσεων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy