Ζητείται ανάληψη ευθυνών για τα επεισόδια

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και για τις ευθύνες και για τα προληπτικά μέτρα   - Αυταρχισμός και βία

Σε ανακοίνωσή του ο ΚΑΣ- ΙΣΟΤΗΤΑ αναφέρει ότι «τα χέρια μας είναι δεμένα» και καλεί τον ΠτΔ και τα κόμματα να τους δώσουν «κάποια εφόδια τα οποία είναι, εκ των ων ουκ άνευ για Ευρωπαϊκά Σώματα Ασφαλείας». Από την πλευρά της η ΠΕΟ εκφράζει την ανησυχία της γιατί τα συγκεκριμένα επεισόδια δίνουν πρόσχημα για ενίσχυση του αυταρχισμού που διακρίνει την κυβερνητική συμπεριφορά αλλά και αύξηση της βίαιης κρατικής καταστολής.

Τα γεγονότα της Κυριακής, όπου οι αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν κατά της ελευθεροτυπίας και εργαζομένων στα ΜΜΕ, έφεραν την έντονη καταδίκη από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Κόμματα, οργανώσεις και άλλοι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει για τις ευθύνες του κράτους και ποια μέτρα λήφθηκαν για την αποτροπή των βανδαλισμών.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να εκτίθενται σε  κινδύνους γιατί κάποιοι τους επιτίθενται». Πρόσθεσε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για την αντίδραση της Αστυνομίας και το χρόνο της αντίδρασής της, αλλά και γιατί δεν ενήργησε προληπτικά από τη στιγμή που υπήρχαν σχετικές πληροφορίες. Υπάρχει και η Βουλή αν χρειαστεί για να κάνουμε την έλεγχό μας». Πρόσθεσε ότι «αναπτύσσεται ένα κλίμα πόλωσης γύρω από τα θέματα της πανδημίας και των εμβολιασμών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί»


Την επίθεση καταδικάζει με ανακοίνωσή και η ΠΕΟ, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα της βίαιης επίθεσης. Σημειώνει ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να διαμαρτυρηθεί και να εκφράζει ελεύθερα τη διαμαρτυρία του και για αυτό το δικαίωμα η ΠΕΟ έδωσε σκληρούς αγώνες, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την άσκηση τυφλής βίας ενάντια σε άλλους». Εκφράζει επίσης την ανησυχία της γιατί τα συγκεκριμένα επεισόδια δίνουν πρόσχημα για ενίσχυση του αυταρχισμού που διακρίνει την κυβερνητική συμπεριφορά αλλά και αύξηση της βίαιης κρατικής καταστολής. Επιπρόσθετα υποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και για τις ευθύνες του κράτους για τα χθεσινά επεισόδια και ποια προληπτικά μέτρα είχαν παρθεί ώστε να μην εξελιχτούν με τον τρόπο που εξελίχτηκαν».

Από την πλευρά τους ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Β’ Γ.Ε. ζήτησαν άμεση και πλήρη διερεύνηση αναφορικά με όλες τις πτυχές των όσων διαδραματίστηκαν ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Tην επίθεση καταδικάζει και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η οποία καλεί, παράλληλα, «το κράτος να λάβει επιτέλους μέτρα για να προστατεύσει ευρύτερα τους λειτουργούς των ΜΜΕ στην ελεύθερη ενάσκηση του λειτουργήματός τους».


Τα σοβαρά επεισόδια καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους κόμματα, οργανώσεις και μαζικοί φορείς, οι οποίοι σημειώνουν την ανάγκη υπεράσπισης της ελευθερίας έκφρασης και σεβασμού στην αντίθετη άποψη μακριά από ακρότητες και βιαιότητες.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.