Ζητείται διάταγμα για αύξηση ποσοστού αιγοπρόβειου στο χαλλούμι

Για να φτάσουμε στο 51% το 2024, πρέπει να δίνεται αύξηση 6% ανά έτος

Επιτακτική ανάγκη θεωρούν οι αγροτικές οργανώσεις την αύξηση του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος που πρέπει να περιέχει το χαλλούμι. Κάτι που τεκμηριώνεται και μέσα από τα στοιχεία.

Σύμφωνα με το φάκελο του χαλουμιού που είναι κατατεθειμένος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το χαλλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο λόγω της χαμηλής παραγωγής που υπάρχει, τέθηκε χρονοδιάγραμμα επίτευξης του στόχου μέχρι το 2024.

Προς το παρόν, ανάλογα με την παραγωγή που υπάρχει, μετά από σχετική ενημέρωση του Υπουργού Γεωργίας προς τον Υπουργό Εμπορίου, εκδίδεται διάταγμα που καθορίζει το ποσοστό. Το ποσοστό τροποποιείται με νέο διάταγμα, όποτε υπάρχει αύξηση στην παραγωγή.

Ως εκ τούτου οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν την έκδοση νέου διατάγματος, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος που πρέπει να περιλαμβάνει το χαλλούμι. Η τελευταία φορά που εκδόθηκε τέτοιο διάταγμα ήταν το 2014, με το οποίο ορίστηκε ως ποσοστό το 20%.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, πέρασαν 5 χρόνια και όμως ούτε 1% δεν αυξήθηκε το ποσοστό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πληροφορίες ότι το Τμήμα Γεωργίας γνωρίζει πως αυξήθηκε κατά 40% το αιγοπρόβειο και ότι πρέπει το ποσοστό να ανέβει στο 25%. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι για να φτάσουμε στο ποσοστό του 51% αιγοπρόβειου το 2024, πρέπει να δίνεται αύξηση 6% κατ’ έτος.

Όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνεδρία όπου εξετάστηκε η περίπτωση «χαλλούμι», από το 2012 μέχρι το 2018 υπήρξε αύξηση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 70%.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy