Ζητείται ειδική χάρη για τη διευθύντρια του «Μπαϊράκ» που μπήκε φυλακή – Αναδεικνύονται πολιτικές διαστάσεις στο ζήτημα

Επιστολή προς τη «βουλή» απέστειλε ο δικηγόρος Φεϊζί Χαμσέλ για να δοθεί ειδική χάρη για την αποφυλάκιση της διευθύντριας του παράνομου «Μπαϊράκ», Μεριέμ Οζκούρτ, η οποία καταδικάστηκε χθες και οδηγήθηκε στη φυλακή για 2 μήνες για παραβίαση της «νομοθεσίας» περί προεκλογικής διαδικασίας και οδηγίας του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» για μετάδοση εγκαινίων.

Το όλο ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο Τ/κ ηγέτης, η «κυβέρνηση» και το ΚΕΕ έσπευσαν σήμερα να στηρίξουν τη διευθύντρια, η οποία αντέδρασε στην ποινή, σημειώνοντας ότι την τελετή επαναλειτουργίας του επιδιορθωμένου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη Κυριακή των «προεδρικών εκλογών» του 2020, μεταδόθηκε και από δύο τουλάχιστον ιδιωτικά κανάλια, αλλά οι διευθυντές αυτών δεν αντιμετώπισαν δίωξη.

Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, η δίκη στο «κακουργιοδικείο» Λευκωσίας διήρκησε ένα περίπου χρόνου με 9 ακροαματικές διαδικασίες. Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» είχε καταθέσει τον Ιούλιο του 2021 παράπονο για τη μη συμμόρφωση του «Μπαϊράκ» με την οδηγία του συμβουλίου για τη μη μετάδοση της συγκεκριμένης τελετής. Ο φάκελος ολοκληρώθηκε και η υπόθεση άρχισε να εξετάζεται στις 4 Αυγούστου 2021.

Όπως μεταδίδεται το «συμβούλιο» είχε ζητήσει και προφορικά μέσω τηλεφώνου αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σταματήσει η μετάδοση της τελετής, με βάση των «περί εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμο», αλλά αυτό δεν είχε γίνει. Η Οζκούρτ αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες, παραβίαση του «νόμου περί εκλογών» και μη συμμόρφωση με οδηγία του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου». Η καταδίκη είναι δύο μήνες για την πρώτη κατηγορία και 20 μέρες για τη δεύτερη.

Ο δικηγόρος της Οζχκούρτ δήλωσε χθες ότι η ποινή είναι πολύ υψηλή και θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε το μεσημέρι ότι ενόσω υπάρχει ανοικτός ο δρόμος της δικαιοσύνης και θα γίνει έφεση, η «βουλή» δεν μπορεί να συζητήσει θέμα χάρης προς την Οζκούρτ.

Η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Νερίν Φερντί Σεφίκ αρνήθηκε σήμερα να προβεί σε σχόλιο για την υπόθεση επισημαίνοντας ότι η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Αντιδράσεις

Μεγάλη λύπη για απόφαση εξέφρασε ο Ερσίν Ταταρ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι “αρμόδιες αρχές” θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακουφίσουν την κοινή γνώμη ​​για αυτό το θέμα, «καθώς παρατήρησα ότι έχει τραυματιστεί βαθιά και προκαλεί αγανάκτηση».

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ μίλησε για είδηση που περίμενε ο κόσμος να παρακολουθήσει και πως η καταδίκη της Οζκούρτ προκαλεί το κοινό αίσθημα. «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είναι βασική αρχή του συντάγματός μας ο διαχωρισμός των εξουσιών. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή επιβάλλει την αναθεώρηση των υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων», είπε και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνησή» του θα κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Ο «Μπαϊράκ» μετέδωσε μια ιστορική στιγμή στο πλαίσιο πληροφόρησης του κοινού, με την επαναλειτουργία του αγωγού που φέρνει το «νερό της ζωής» με τη βοήθεια της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας, δήλωσε ο «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ. Το βασικό καθήκον της «δημόσιας τηλεόρασης», πρόσθεσε, είναι να μεταδίδει και να ενημερώνει το κοινό για τέτοιες ιστορικές στιγμές. Εξέφρασε λύπη για την απόφαση του «δικαστηρίου», «ως άτομο που σέβομαι την υπεροχή του νόμου».

Λύπη για την απόφαση εξέφρασε και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λέγοντας πως ο «Μπαϊράκ» μετέδωσε ζωντανά «τον ενθουσιασμό επειδή στα εδάφη του άνυδρου νησιού μας έφτασε και πάλι το νερό από την μητέρα πατρίδα μας».

Η συντεχνία των εργαζομένων στον «Μπαϊράκ», BAY-SEN, διά του προέδρου της, Ιμπραχίμ Κανάτ χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση φυλάκισης της διευθύντριάς τους, λέγοντας ότι αυτή η τελετή οργανώθηκε εν μέσω προεκλογικών απαγορεύσεων, αλλά διώχθηκε μόνο η Οζκούρτ και αυτό δεν είναι δίκαιο.

Η επίκληση της «δημόσιας προβολής» δεν είναι σωστό επιχείρημα αναφέρει η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen ενώ ο σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων αναφέρει ότι αυτό που έγινε με την Οζκούρτ, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους επικεφαλής όλων των «κρατικών» τμημάτων. Και οι δύο οργανώσεις εξέφρασαν λύπη για την απόφαση του «κακουργιοδικείου».

Την προσοχή σε όσους προβαίνουν σε σχόλια, αντιδράσεις προς την απόφαση του «κακουργιοδικείου» και ιδιαίτερα στο άρθρο 136 του «συντάγματος» που αφορά την «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», εφιστά ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος.

Μια απόφαση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, μπορεί να μην μας ικανοποιεί και να την επικρίνουμε, αλλά υπάρχει ένα όριο.

Παραθέτει το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου που περιγράφει πότε υπάρχει παρέμβαση στην ανεξαρτησία της “δικαιοσύνης”, λέγοντας πως με ανησυχία παρακολουθούν από χθες σχετικές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, μελών του «υπουργικού συμβουλίου», κάποιων «βουλευτών». Κάποιες από τις εκφράσεις, προστίθεται, δεν μπορούν απλά να αντικριστούν υπό την έννοια της ελευθερίας της έκφρασης.

Να μην ξεχνάτε, καταλήγει η ανακοίνωση του τ/κ δικηγορικού συλλόγου ότι όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη «χώρα» έχουν ανάγκη μια “δικαιοσύνη ανεξάρτητη και την εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη”.

Σε ανάρτησή του σήμερα ο Τ/κ τέως ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι οι «προεδρικές» του 2020 δεν ήταν δημοκρατικές, δίκαιες και σωστές.

Ήταν «εκλογές» στις οποίες έγιναν κάθε είδους παρεμβάσεις από την εξουσία του ΑΚΡ, τους θεσμούς του κράτους της Τουρκίας και τους εδώ εκπροσώπους τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί με απειλές εναντίον ζωών, έγιναν οι πιο άγριες ενέργειες, και η «πρεσβεία», χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο για να μην φανεί η πραγματική βούληση του «λαού», πρόσθεσε εννοώντας την τουρκική παράνομη πρεσβεία στα κατεχόμενα. Είναι επισης πραγματικότητα, είπε, οι ίντριγκες που δημιουργήθηκαν, προσθέτοντας ότι ο «Μπαϊράκ» «έπαιξε τον ρόλο του κάποιοι ήθελαν στο πλαίσιο των εντολών που δόθηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, γίνεται συζήτηση για την ποινή στη διευθύντρια του «Μπαϊράκ», που είναι ο μικρότερος κρίκος μιας «μεγάλης εγκληματικής αλυσίδας».

«Δεν μπορώ να χαίρομαι βέβαια που κάποιος φυλακίζεται. Ωστόσο, εάν η κοινωνία μας θέλει να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, μπορεί να το πετύχει τηρώντας το δημοκρατικό κράτος δικαίου».

Οι κανόνες, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν επίσης την τήρηση των «εκλογικών» απαγορεύσεων και τη μη εκτέλεση παράνομης εντολής, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται η εντολή. «Η κοινωνία μας σίγουρα θα φτάσει σε μια τάξη που θα είναι ελεύθερη, δημοκρατική, κοσμική, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου θα ισχύει πάντα. Κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όσο μικρό κι αν είναι, είναι σημαντικό», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το θέμα απασχολεί πρωτοσέλιδα αρκετές τ/κ εφημερίδες σήμερα. Η Αβρούπα υποστηρίζει ότι η τελετή τότε είχε γίνει με εντολή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου για να ωφεληθεί ο Ερσίν Τατάρ λίγο πριν τη δεύτερη Κυριακή των «προεδρικών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy