Στον Γενικό Εισαγγελέα οδηγείται το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων ύψους 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο προς την Hermes για απώλεια χρήσης λόγω χρήσης του αεροδρομίου της Τύμπου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην παρουσία και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας το ερώτημα το οποίο τέθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα είναι κατά πόσο ο υπολογισμός του ύψους της αποζημίωσης, ο οποίος βασίζεται σε μια πολύπλοκη φόρμουλα η οποία αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί νέα σύμβαση ή καλύπτεται από την αρχική συμφωνία.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, σε περίπτωση που η αναθεώρηση της φόρμουλας οδηγεί σε νέα συμφωνία ενδεχομένως να προκύπτει θέμα κρατικής ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι το θέμα απασχόλησε ξανά την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής πέρσι τον Απρίλιο, όπου αναφέρθηκε ότι την τριετία 2006-2008 καταβλήθηκαν στην Hermes 11,8 εκατ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2009-2014 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 33,8 εκατ. ευρώ. Επίσης για την τριετία 2015-2017 η πρόταση η οποία συζητείται στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων είναι για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία αναφέρθηκε ότι εάν τερματιστεί η συμφωνία, ακόμη και εξ υπαιτιότητας της Hermes, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει στους δανειστές της εταιρείας, ως εγγυητής της, ποσό ίσο με το 95% των υπολειπόμενων χρεών της, που ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.