Ζητείται Πρόεδρος με πολιτική βούληση

Θεοχάρη Μασούρα*

Ως φανατικός εραστής της επανένωσης της Κύπρου, προσδοκώ τη μέρα συγκρότησης και της δικής μας «Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης» στο πρότυπο της Επιτροπής του ριζοσπάστη ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσων Μαντέλα, ώστε όπως συμφιλιώθηκαν οι μαύροι και οι λευκοί, να συμφιλιωθούν και οι Ε/κ με τους Τ/κ και να αλληλοσυγχωρηθούν για όσα έπραξαν εκατέρωθεν κατά το παρελθόν. Μόνο έτσι ο κυπριακός λαός θα ατενίσει με αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον. Όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένωση είναι η εξεύρεση ηγέτη, ο οποίος να διακρίνεται από πολιτική βούληση και όχι νομική κατάρτιση, ώστε να φέρει την ειρήνη στον κυπριακό λαό, που για 44 χρόνια στερείται. Ηγέτη βέβαια με πολιτική βούληση χρειάζεται και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, που, για να είμαστε ειλικρινείς, τον έχει.

Για τους Ελληνοκύπριους το κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής – κατοχής και ως αφετηρία έχουν την πριν 44 χρόνια τουρκική εισβολή, ενώ για τους Τουρκοκύπριους είναι πρόβλημα παραβίασης των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου και ως αφετηρία έχουν τον πριν 54 χρόνια «εξαναγκασμό» τους σε αποχώρηση από το ζυριχικό κράτος και τον εγκλεισμό τους στους θύλακες, όπου βίωσαν τα πάνδεινα.

Ανεξαρτήτως όμως της χρονολογικής οριοθέτησης του Κυπριακού, που κάνει η κάθε κοινότητα, το σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ηγέτες με πολιτική βούληση, οι οποίοι να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαλεκτικά και με γνώση των διεθνών συμφερόντων που ανταγωνίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι ως καταγγελτικό της ληστρικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Μιας συμπεριφοράς που στο διεθνές σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού την ίδια επιδεικνύουν διαχρονικά και διατοπικά όλοι οι ισχυροί συνασπισμοί και ισχυρές δυνάμεις: από την πρώτη Αθηναϊκή Ηγεμονία ως την Pax Americana.

Δύο παραδείγματα που δείχνουν ότι το δίκαιο του ισχυρού ζει και βασιλεύει: Το πρώτο είναι από την αρχαία Ελλάδα και το μνημονεύει ο Θουκυδίδης. Όταν οι κάτοικοι της Μήλου αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στους παντοκράτορες Αθηναίους για την «προστασία» που της πρόσφεραν από τον περσικό κίνδυνο, τους τιμώρησαν με ισοπέδωση. Το δεύτερο είναι από τη σημερινή, Νέα Τάξη, και την αμερικάνικη παντοκρατορία.

Από τις 13 πολιτείες που οι ΗΠΑ είχαν το 1876, έφτασαν σήμερα στις 50! Τη δε Λατινική Αμερική την μετέβαλαν σε αμερικανικό αμπελοχώραφο και οι ιθαγενείς της Αμερικής, οι γνωστοί Ινδιάνοι, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Όσο λοιπόν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίζουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα με νομικούς όρους και ως πρόβλημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το αδιέξοδο θα συνεχίζεται.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ο μόνος αναγνωρισμένος διεθνώς, έχει τον πρώτο λόγο. Οφείλει να διαψεύσει τον Γκουτέρες που στην έκθεσή του αποφαίνεται ότι, «δεν έχουμε σοβαρούς ηγέτες». Επιπρόσθετα, ως πολίτες της Κύπρου οφείλουμε να αφήσουμε την ανεμελιά του καναπέ και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια, σε πρόσφατη δικοινοτική εκδήλωση, ότι «όσοι ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη, είτε Ελληνοκύπριοι είναι είτε Τουρκοκύπριοι, διαπράττουν εθνική προδοσία», αποτελεί την πεμπτουσία του Κυπριακού και στέλνει και ένα καίριο μήνυμα στον Αναστασιάδη ότι πρέπει να συμπεριφερθεί ως ηγέτης όλων των Κυπρίων και να πάψει για επικοινωνιακές και προσωπικές φιλοδοξίες να θέλει να είναι αρεστός και στους αντιομοσπονδιακούς και στους φιλοομοσπονδιακούς Ελληνοκύπριους. Η αντιμετώπιση του Κυπριακού ως προβλήματος πολιτικού και όχι ως νομικού είναι η μόνη οδός που προσφέρει διέξοδο. Διαφορετικά ο λαός οφείλει χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις να αρχίσει να αναζητεί Πρόεδρο επανένωσης!

Η άποψη του κυβ. εκπροσώπου, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζεται το νόμο, ενώ η Τουρκία τους δικούς της νόμους», αν και είναι ορθή, εντούτοις κινείται σε κλίμα ευσεβοποθικό και όχι πολιτικό. Σίγουρα δεν πείθει η δήλωση αυτή, γιατί ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ως τώρα καταδίκασαν τους πρώτους διδάξαντες την παρανομία, Αμερικανούς, και την κάθε μορφής κοινωνική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική αδικία στον κόσμο αλλά και γιατί είναι μια δήλωση νομικίστικη και όχι πολιτική.

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.