Ζητείται υπεύθυνος …

Του
Χρύση Πρέντζα

Ευθύνη στους αρχαίους Έλληνες και ειδικά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν η θεσμοθετημένη λογοδοσία των αξιωματούχων. Η κριτική και η αξιολόγηση της πολιτικής τους ευθύνης από τους πολίτες.

Η αρχαία ελληνική παιδεία μάς διδάσκει την αρετή και τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διέπουν όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες.

Στην Κύπρο της μίζας και των πελατειακών σχέσεων ο καθένας βολεύεται να κάνει ό,τι του καπνίσει. Ακόμη και εάν είναι ενάντια στη δημόσια υγεία, ενάντια στην υγεία του εαυτού του και του παιδιού του.

Τα σκάνδαλα, οι παρανομίες, οι λαμογιές πηγαινοέρχονται:

– Ανώτατη αξιωματούχος του κράτους εποπτεύει τον αδελφό της που ελέγχει τον άντρα της. Στην επιχείρηση του ανδρός της δουλεύουν παράνομα δεκάδες παράνομοι εργάτες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις μικροεπιχειρηματίες οδηγούνται στη φυλακή γιατί εργοδότησαν έναν παράνομο εργάτη.

– Πρώην υπουργοί που ιδιωτικοποίησαν κρατική περιουσία και στήριξαν τις τράπεζες ανέλαβαν έναντι μεγάλης μισθοδοσίας διαχειριστές fund, τα οποία οδηγούν σε πλειστηριασμούς περιουσίες που τους παραχωρήθηκαν από τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές.

– Με την έναρξη της πανδημίας και ενώ οι αεροπορικές εταιρείες σταματούσαν τα δρομολόγια, η Κύπρος με το υφυπουργείο τουρισμού ξεκινούσε διαφημιστική εκστρατεία σκορπώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

– Όλοι οι ειδικοί για την πανδημία του κορονοϊού προειδοποιούσαν για δεύτερο κύμα και έξαρση. Αποτέλεσμα, βρεθήκαμε εντελώς απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι. Εδώ και για τα εμβόλια γρίπης κοροϊδεύαμε τον κόσμο και δεν καταφέραμε να καλύψουμε ούτε τις ευπαθείς ομάδες.

Να μην αναφερθούμε στα πολλά προηγούμενα. Χρηματιστήριο, κούρεμα καταθέσεων, Συνεργατισμός, «χρυσά» διαβατήρια, τώρα ακούμε και για «χρυσές» οικογένειες και πολλά άλλα διότι μόνο κατάθλιψη προκαλούν.

Το ερώτημα είναι: Ανέλαβε έστω και ένας κυβερνητικός ή πολιτικός παράγοντας ή και κυβερνητικός αξιωματούχος την ευθύνη; Υπήρξε καμία εθελούσια παραίτηση ή πράξη πολιτικής ευθιξίας;

Ασφαλώς ΟΧΙ. Αντί αυτού στην έρημο του κυπριακού πολιτικού πολιτισμού κυριαρχεί ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και η πελατειακή σχέση.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες στρέφουν οριστικά την πλάτη στην πεπατημένη των σαθρών ηγεμονικών συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν τους σημερινούς κυβερνώντες.

Κατάντησε κυπριακό εφεύρημα το «για όλα φταίνε οι άλλοι», καθώς και το ξέπλυμα των σκανδάλων μέσα από ερευνητικές επιτροπές. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτοί που διά της ψήφου μας έχουμε εξουσιοδοτήσει να χειριστούν τα προβλήματά μας δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε την ευθιξία. Ας το αναλογιστούμε αυτό καλύτερα την επόμενη φορά που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας, διότι για την κατάντια μας δεν φταίει κανείς ξένος ούτε καν οι εχθροί μας. Εμείς φταίμε διότι έχουμε αποποιηθεί το δικαίωμα της λογοδοσίας των υπευθύνων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy