Ζητήματα υγείας και ασφάλειας  θέτουν Μονιάτης και Τριμίκλινη

Οι δύο κοινότητες αποτελούν  κομβικό σημείο και εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα των ορεινών χωριών της Λεμεσού

Είναι δύο από τις πιο γνωστές κοινότητες της περιοχής του Τροόδους, αφού, εκτός από τη φυσική ομορφιά που τις περιβάλλει και τις κάνει ελκυστικές για πολλούς ξένους επισκέπτες, βρίσκονται σε κομβικό σημείο διέλευσης όλων σχεδόν των υπόλοιπων χωριών της ορεινής Λεμεσού. Κι όμως, ο Μονιάτης και η Τριμίκλινη, που σχεδόν έχουν ενωθεί λόγω της συνεχούς οικιστικής και εμπορικής επέκτασής τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά προβλημάτων για τα οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που δόθηκαν για τη διευθέτησή τους.

Πέραν από το πολυσυζητημένο θέμα της ανακατασκευής του δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά, ο οποίος αν και θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο φαίνεται ότι αποτελεί ακόμα μακρινό όνειρο και είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί ποτέ, οι δύο κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την παιδεία αλλά και την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο των δικών τους κατοίκων αλλά της ευρύτερης περιοχής.
Αυτά και άλλα καίριας σημασίας ζητήματα έθεσαν τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι κάτοικοι στον βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, ζητώντας την παρέμβαση του ιδίου και του κόμματος προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Τριμίκλινη αναφέρεται ότι στο περιφερειακό σχολείο όπου φοιτούν 95 παιδιά από 15 κοινότητες, υπάρχει από το 2011 έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για ανέγερση αίθουσας πολλαπλής χρήσης. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό δόθηκαν στην κοινότητα υποσχέσεις ότι η αίθουσα θα είναι έτοιμη να παραδοθεί το 2020. Η κοινότητα ωστόσο είναι αποφασισμένη για λήψη σειράς μέτρων ώστε να υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση. Επιπλέον, τονίζεται ανάγκη για δημιουργία βρεφονηπιοκομικού σταθμού που θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό κοινοτήτων της περιοχής. Όπως αναφέρεται, σε συνεργασία με το ΣΚΕ του συμπλέγματος των κοινοτήτων Κούρρη – Ξυλούρικου, έγινε σχετική μελέτη και ετοιμάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τη διαμόρφωση του ισογείου του κτιρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που θέτει η κοινότητα αφορά τις επισκέψεις κυβερνητικού γιατρού και φαρμακοποιού. Κανονικά κάθε Δευτέρα επισκέπτονται την κοινότητα γιατρός και φαρμακοποιός από το ιατρικό κέντρο Πλατρών. Υποβλήθηκαν παράπονα ότι πολλές φορές έρχεται μόνο ο γιατρός χωρίς τον φαρμακοποιό, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της κοινότητας να ταλαιπωρούνται. Σε συνομιλία που είχε ο κοινοτάρχης με την προϊσταμένη των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, του αναφέρθηκε ότι αυτό θα συμβαίνει μέχρι τον Ιανουάριο 2019, οπότε και θα δημιουργηθεί κοινό ιατρικό κέντρο για τις γύρω κοινότητες, μετά από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η κοινότητα ζητά το ιατρικό κέντρο να γίνει είτε στην Τριμίκλινη είτε στον Σαϊττά.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έχει θέσει το θέμα με επιστολή του στη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως να έχει ακόμα απάντηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα αμφιβολίες αν τελικά θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναγκαία η παρουσία  διασωστικού στον Σαϊττά

Από την πλευρά της, η κοινότητα Μονιάτη, στη συνάντηση που έγινε με τον Κώστα Κώστα, έθεσε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και θα μπορούσαν να επιλυθούν με την αξιοποίηση και τον κατάλληλο επιπλέον εξοπλισμό του υφιστάμενου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Σαϊττά, ο οποίος μετά από πολλές προσπάθειες ενισχύθηκε και με ασθενοφόρο.
Εκείνο που ζητά το Κοινοτικό Συμβούλιο του Μονιάτη είναι ο εξοπλισμός του Σταθμού με ειδικό διασωστικό όχημα. Όπως τονίζεται, τα δυστυχήματα στην περιοχή είναι συχνά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πολύ σοβαρά (λόγω της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής και του προβληματικού οδικού δικτύου) και όταν χρειαστεί απεγκλωβισμός οδηγών από αυτοκίνητα που μπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να έρθει το διασωστικό από τη Λεμεσό.
Το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί από την κοινότητα εδώ και δυο χρόνια, αλλά δεν υπήρξε ακόμα καμιά ανταπόκριση.
Ο κ. Κώστα τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο αίτημα της περιοχής που επιβάλλεται να υλοποιηθεί άμεσα, επισημαίνει ότι ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy