Ζήτησε αναβολή των δημοτικών εκλογών ο Νουρής – Προϋπόθεση η ψήφιση νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση

Την αναβολή των επερχομενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησε από τη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κατέθεσε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών, μέχρι τον Μάιο του 2024, ωστόσο φάνηκε διαλλακτικός, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση αποδέχεται και την πρόταση κάποιων κομμάτων για εκλογές περιορισμένης θητείας, όπως αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Νουρής ζήτησε ως προϋπόθεση να προκύψει ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού, στο υπουργείο γίνονται προεργασίες για όλα τα σενάρια και αν τελικά πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ημερομηνία είναι η 12η Δεκεμβρίου και αν υπάρξει αναγκαιότητα για επαναληπτική εκλογή αυτή να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, πέραν από το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο εκείνο που δεν αποδέχεται είναι η αποσπασματική ψήφιση των νομοσχεδίων γιατί θεωρούν ότι έτσι ακρωτηριάζεται η προσπάθεια μεταρρύθμισης.

Όπως λέχθηκε, ο εκλογικός κατάλογος θα κλείσει στις 2 Οκτωβρίου και δεν μπορεί να αλλάξει βάσει νομοθεσίας.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η κα. Χατζηχάννα ανέφερε ότι σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η όποια αναβολή των εκλογών δεν συγκρούεται με κάποιο άρθρο του Συντάγματος.

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές γίνονται όχι βάσει του Συντάγματος αλλά βάσει του νόμου που μπορεί να τροποποιηθεί από τον νομοθέτη. Είπε επίσης ότι αναφορικά με το άρθρο 31 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν θεωρείται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα, ωστόσο, όπως είπε τελικός κριτής για θέματα συνταγματικότητας είναι το δικαστήριο.

Α.Δαμιανού: Τα κόμματα θα τοποθετηθούν σε μια βδομάδα επί της πρότασης του ΥΠΕΣ»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Η μεταρρύθμιση είναι κοινωνική ανάγκη», σημείωσε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει άμεσα την εξέταση των νομοσχεδίων. Τα κόμματα σε 1 βδομάδα θα τοποθετηθούν επί της πρότασης του ΥΠΕΣ για αναβολή των εκλογών. Δεν υπάρχει περιθώριο για θεσμική αβεβαιότητα».

«Κομβικής σημασίας η 16η Σεπτεμβρίου»

Κομβικής σημασίας κρίνεται η Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, οπόταν και τα κόμματα θα τοποθετηθούν τελεσίδικα για το τι θα γίνει με τις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα με την ψήφιση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι η επιτροπή θεωρεί σωστό να ξεκαθαρίσει το θέμα της πραγματοποίησης ή όχι των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Άκουσε, είπε, τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης είτε για αναβολή των εκλογών είτε για παράταση των θητειών, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της πρότεινε όπως στις 16 του μήνα συνέλθει η επιτροπή με αποκλειστικό ζήτημα τη λήψη τελικής απόφασης επί του αιτήματος της κυβέρνησης.

Πάντως ο Υπουργός είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής έθεσε στην επιτροπή με ξεκάθαρο τρόπο το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι μετά από 10 χρόνια συζητήσεων, τα πράγματα είναι σε κομβικό σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Κύπρου στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είπε στην επιτροπή ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ένσταση αν η επιλογή της Βουλής είναι να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο για τοπική αυτοδιοίκηση με μειωμένη θητεία μέχρι το 2024, ωστόσο με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για την μεταρρύθμιση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Για την Κυβέρνηση σημαντικό είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων και αυτό προέχει και αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές τον Δεκέμβριο, είναι δευτερεύον, αλλά θα πρέπει να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται, κατέληξε ο Υπουργός.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί απόλυτα ότι στο τραπέζι τέθηκε ακόμη μια εισήγηση από την Κυβέρνηση, η οποία πέραν της αναβολής προνοεί και τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης για δυόμιση χρόνια, νοουμένου βεβαίως ότι θα έχει ως τότε ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι μετά από τις συζητήσεις που έγιναν επί των νομοσχεδίων δεν υπάρχει καμία δικαιολογία «να επικαλεστούμε οτιδήποτε το οποίο δεν θα μας δώσει την ευκαιρία να αποφασίσουμε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, το τι δέον γενέσθαι».

«Με σταθερότητα και συνέπεια, εμείς πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και εθνική και κοινωνική ανάγκη», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι τα γεγονότα και οι δράσεις των δήμων είναι αυτά που καθορίζουν την αναγκαιότητα της άμεσης μεταρρύθμισης, το Ταμείο Ανάκαμψης, 4,3 δισεκατομμύρια εκ των οποίων το 1,3 άπτεται 53 μεταρρυθμίσεων αλλά και 76 επενδύσεων, «για εμάς είναι ο καθοδηγητικός φάρος για την Κύπρο του αύριο και τη νέα γενιά». Είπε επίσης ότι η ότι η σύμπτυξη των ευρωεκλογών και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2024 σίγουρα δίνει αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα αφού «αποκλείουμε μια πρόσθετη εκλογή μάχη ως προεδρικό σύστημα που έχουμε κι αυτό σίγουρα βοηθά και την παραγωγικότητα και της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ κατέθεσε τη βούληση και ετοιμότητα για συζήτηση της μεταρρύθμισης και είναι έτοιμο να συζητήσει τα πολλά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ώστε να κλείσουν. Εξέφρασε επίσης προβληματισμό και επιφύλαξη για την πιθανότητα αντισυνταγματικότητας σε περίπτωση μετάθεσης των εκλογών ύστερα από 2,5 χρόνια. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε αυτοδεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή της μεταρρύθμισης σε συγκεκριμένη προθεσμία, αφού είναι η Βουλή που παίρνει στο τέλος τις αποφάσεις και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχει ακόμα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να είναι πανέτοιμο στην επόμενη συνεδρία να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα και ερωτήματα.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων – ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι ο Υπουργός επανέφερε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών και χρησιμοποίησε την κυπριακή παροιμία, λέγοντας πως θεωρούν πως «απόν ‘θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει». Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι να συζητήσουν και πρότειναν ακόμα και κάθε μέρα να συζητούν το θέμα, ώστε στα δοσμένα χρονοδιαγράμματα πριν τις 2 Οκτωβρίου ή και τις 29 Οκτωβρίου που θα προκηρυχθούν οι εκλογές να έρθει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και να αποφασιστεί ταυτόχρονα η ψήφισή τους και η διεξαγωγή εκλογών. Σημείωσε ότι θεωρεί τα δύο αυτά ζητήματα αλληλένδετα.

ΟΠΕΚ: Θεσμική οπισθοδρόμηση τυχόν αναβολή των δημοτικών εκλογών για δυόμιση χρόνια

«Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η συζήτηση περί αναβολής των Δημοτικών Εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου για δυόμιση χρόνια συνιστά μια καθαρή παραβίαση της νομοθεσίας, της κοινής λογικής, αλλά και της πολιτικής ηθικής. Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να ευσταθεί, ούτε η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για μιαν εξόφθαλμη θεσμική εκτροπή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Από μόνη της, η αναβολή μιας οποιασδήποτε γενικής εκλογικής διαδικασίας πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. συνθήκες έκτακτης ανάγκης) και με μεγάλη φειδώ στην υλοποίηση και στην έκταση της αναβολής. Διαφορετικά, η εύκολη και αβίαστη χρήση αυτής της πρακτικής  δημιουργεί προηγούμενο. Το οποίο θα μπορεί βάσιμα να επικαλεστεί στο μέλλον κάποιος, προκειμένου να στηρίξει αναβολή και για μιαν οποιαδήποτε άλλη γενικού χαρακτήρα εκλογική διαδικασία.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετηθούν ατομικές ή κομματικές στρατηγικές. Εξάλλου, αν η επίκληση της ανάγκης για μεταρρύθμιση ήταν ειλικρινής, η εισήγηση για αναβολή των εκλογών θα αφορούσε μόνο λίγους μήνες και όχι δυόμιση χρόνια. Ας συμπεριφερθούμε μια φορά με  υπευθυνότητα, γιατί η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι παιχνίδι για μικροπολιτική. Επιτέλους, αρκετοί και αρκετά έχουν υποβαθμίσει τους θεσμούς, ας μην υποτιμούν άλλο τη νοημοσύνη των πολιτών.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω στην αρχή «λιγότεροι Δήμοι, περισσότερες εξουσίες στις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». Καθυστέρησε πολύ η μεταρρύθμιση, αλλά έστω και τώρα, είναι απολύτως αναγκαία, με κατοχύρωση της έκφρασης της γνώμης των πολιτών στη διαδικασία εφαρμογής της, όπου υπάρχει λόγος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy