Ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν στην πενταμερή ο ΠτΔ – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

ΠτΔ – Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. // PoR – National Council meeting Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting of the National Council.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό που θα γίνει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο Παναγιώτης Σεντώνας.

Διαβάστε επίσης:

Γ.Γ ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται να πάμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό – Ο ΠτΔ να λάβει σοβαρά υπόψιν την πρόταση ΑΚΕΛ

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την άτυπη διάσκεψη. Επίσης ανέφερε ότι ο πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο της συνάντησής του με την Τζέιν Χολ Λουτ και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπης πενταμερής διάσκεψη.

Επίσης ο πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις που διαβίβασε προσφάτως στον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε ότι ακολούθησε εκτενής συζήτηση ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις.

Γ.Γ ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσθεσε πως “με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσον θα πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη ή όχι.

“Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας και του λαού μας”, είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι βέβαια. Ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι εγείρονται από διάφορα πολιτικά κόμματα; Σίγουρα ελλοχεύουν. Σίγουρα η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει το μέγιστο των στόχων που έχει καθορίσει σε αυτή τη Διάσκεψη”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Υπογράμμισε πως “έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, έχουμε με το μέρος μας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

“Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση που το ΑΚΕΛ έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχουμε δώσει τις θέσεις μας με την επιστολή την οποία του έχουμε αποστείλει από τον περασμένο Δεκέμβριο, και τον έχουμε παρακαλέσει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει μεταβαίνοντας στη Διάσκεψη”, τόνισε.

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος λέει Λιλλήκας, ο ΠτΔ να μην αποδεχτεί την πρόσκληση, η θέση της Αλληλεγγύης

Την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βγει ζημιωμένη από την άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και στόχος των εμπλεκόμενων μερών με αποτέλεσμα η διάσκεψη αναπόφευκτα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει εκβιαστικά για αλλαγή του στάτους κβο και για την πορεία της προς δυο κράτη ή τη συνομοσπονδία.

Σημείωσε ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι στην άτυπη διάσκεψη σημειώνοντας ότι το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι θα ασκηθεί πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς. Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι δεν εισηγούνται να μην πάει ο πρόεδρος στη διάσκεψη γιατί οποιαδήποτε άρνηση θα διευκολύνει την Τουρκία να υλοποιήσει τους στόχους της.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε ότι εισηγήθηκαν στον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην αποδεχτεί την πρόσκληση για την άτυπη πενταμερή για το κυπριακό. Η Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι η πενταμερής συνιστά μια καλοστημένη παγίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως είπε, δεν πρέπει να κωλύσουμε στους καθοπρεπισμούς για να ακολουθούμε το savoir vivre του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μασκαρέψει τη λύση δυο κρατών με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας δυο κρατών.

Σιζόπουλος: Πρέπει να είναι προσεκτικοί οι χειρισμοί Αναστασιάδη

Οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη σε περίπτωση συμμετοχής του προέδρου στην άτυπη πενταμερή για το κυπριακό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, με στόχο την αποτροπή πιθανής κεφαλαιοποίησης πρόσθετων πολιτικών ωφελημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κρατικής της οντότητας.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι από τη σημερινή συνάντηση προκύπτει ασάφεια της διαδικασίας και το πλαίσιο της προπαρασκευής της άτυπης πενταμερής για το κυπριακό.

ΔΗΚΟ: Να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή ο ΠτΔ

Το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ωστόσο ότι πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Όπως είπε πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μην υπάρξει εκτροπή από τα ψηφίσματα των Η.Ε. ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση για λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδία.

Επίσης είπε ότι ια πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής θα συμμετάσχουν Τουρκία, Αγγλία και Ελλάδα.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει και πως προσκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία αλλιώς όπως είπε θα υπάρξει αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να εισηγηθεί την όποια διασύνδεση της λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου με άλλη ενέργεια της τουρκικής πλευράς.

ΔΗΣY: Ο Πρόεδρος πρέπει να δηλώσει παρών αν κληθεί σε άτυπη διάσκεψη

Θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι αν κληθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό πρέπει να δηλώσει το παρών ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε ότι αν ο πρόεδρος τους ζητήσει να τον συνοδεύσουν, τότε ο ΔΗΣΥ θα συνοδεύσει τον πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Ο ΠτΔ να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση για πενταμερή, λένε Οικολόγοι και Δημοκρατική Παράταξη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να αρνηθεί την πρόσκληση αλλά πρέπει να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή για το κυπριακό ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία και ανάλυση κινδύνων για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής παράταξης Μάριος Καρογιάν είπε ότι πρέπει να ανταποκριθεί θετικά ο πρόεδρος και να πάει στην άτυπη πενταμερή. Υπέδειξε ότι χρειάζεται προληπτική πολιτική και καλή προετοιμασία για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι, λόγω και της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Όπως είπε, είναι η ώρα όλοι να ενώσουν δυνάμεις για να ανταποκριθούν στο ακέραιο.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.