Ζήτησε ίση πρόσβαση όλων των ΚΜ της ΕΕ σε καινοτόμα φάρμακα

Flickr/eu2016nl

Τη θέση της Κύπρου ως προς την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί για τα μικρά κράτη μέλη της Ε.Ε., με περιορισμένη διαπραγματευτική δυνατότητα, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών τους σε καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες και προσιτό κόστος, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., που συνήλθε στο Άμστερνταμ, στις 17 και 18 Απριλίου 2016.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, σε παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να επωφελούνται στον ίδιο βαθμό του δικαιώματος και της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» και προέτρεψε σε συνεργασία ώστε να καταστεί εφικτή η συμπερίληψη περισσότερων φαρμάκων στη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας του 2014, η οποία επί του παρόντος, καλύπτει μόνο την προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων για περιορισμό των σοβαρών διασυνοριακών απειλών.

Η ασφάλεια των τροφίμων και η υγιεινή διατροφή ως μέσο προαγωγής της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών ήταν επίσης θέμα το οποίο απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου αφού το 85% των ασθενειών στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών και ελλιπούς φυσικής άσκησης.

Επισημαίνοντας βέλτιστες πρακτικές που το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων εφαρμόζει στην Κύπρο, ο κ. Παμπορίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κάθε μέλος της Ε.Ε. χρειάζεται στην ευρύτερη πολιτική της πρόληψης που ακολουθεί, να συμπεριλάβει και εθνική διατροφική πολιτική, στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τους Υπουργούς να επικεντρώνουν τη συζήτηση στο ζήτημα της μικροβιακής ανθεκτικότητας, ως σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του χρειάζεται να τύχει άμεσων συντονιστικών ενεργειών σε επίπεδο κρατών μελών και ενδυναμωμένης πολιτικής βούλησης.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy