Ζήτησε και πήρε παράταση η Άγκυρα, ευτυχώς

Έλα στο Google News

Ελπίδες ότι µέχρι τις 30 Ιουλίου ΥΠΕΞ και Νοµική Υπηρεσία θα χειριστούν την υπόθεση προσφυγής Ε/κ κατά Τουρκίας

Έντονες ανησυχίες προκαλεί η τροπή που παίρνει η υπόθεση προσφυγής Ε/κ συµπολίτη µας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, και από την έκβασή της θα κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αµµοχώστου.

Στην προσφυγή ΕΒΚΑΦ-Αµµοχώστου, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, σύµφωνα µε τα όσα δηλώνουν ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο δικηγόρος Αχιλλέας ∆ηµητριάδης, είναι απούσα κι αυτό εντείνει τους φόβους ότι µπορεί να χαθεί η υπόθεση, αφού το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται πως η περιουσία βρίσκεται σε γη του ΕΒΚΑΦ, άρα ανήκει στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, εκτιµά ο κ. ∆ηµητριάδης, θα επηρεάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ολόκληρης της περίκλειστης πόλης της Αµµοχώστου.

Νοµική Υπηρεσία και ΥΠΕΞ απορρίπτουν τους ισχυρισµούς για «απουσία» τους, κάνουν λόγο για µεταξύ τους συντονισµό, ενώ «ορόσηµο» χαρακτηρίζεται η 30ή Ιουλίου, ηµεροµηνία κατά την οποία η Τουρκία πήρε παράταση από το Ε∆Α∆ για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της.

Την ίδια ώρα, πηγές µε τις οποίες συνοµίλησε η εφηµερίδα µας δηλώνουν πως άλλο είναι το θέµα πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτηµα νοµικό και δεν θα επιλυθεί στο Ε∆Α∆ και άλλο το Ε∆Α∆ να δηµιουργήσει τετελεσµένα. Ως εκ τούτου, εξέφρασαν φόβους για την τροπή τής υπό συζήτηση υπόθεσης.

Από τα µικρόφωνα του «Άστρα», και την εκποµπή «Χωρίς Όρια», Αλέκος Μαρκίδης και Αχιλλέας ∆ηµητριάδης παρουσιάστηκαν «λάβροι« κατά των χειρισµών από µέρους της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να παρέµβουν και αν δεν το κάνουν, θα έχουν όλοι ευθύνη, υπογράµµισε ο Αλέκος Μαρκίδης, υποδεικνύοντας την ανάγκη συγκρότησης οµάδας νοµικών από εµπειρογνώµονες δικηγόρους από το εξωτερικό για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων και κάλεσε το κράτος και τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων να παρέµβουν άµεσα. Ανέφερε ακόµα ότι το θέµα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπέδειξε ακόµα, µε νόηµα, πως είναι πιο σηµαντικό το συγκεκριµένο θέµα από τα ευρωπαϊκά εντάλµατα σύλληψης που εκδίδει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία κατά των µελών του πληρώµατος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητής».

Ο δικηγόρος Αχιλλέας ∆ηµητριάδης κατηγορεί την Κυπριακή ∆ηµοκρατία ότι εγκατέλειψε υπόθεση που αφορά ακίνητη περιουσία στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου. Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, είπε, φυγοµάχησε και άφησε αβοήθητους τους πολίτες της. «Άλλο είναι να στέκει στο δικαστήριο ένας πολίτης και άλλο να είναι από πίσω του το κράτος», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. ∆ηµητριάδης ανέφερε ακόµα ότι η ουσία ήταν, είναι και παραµένει ότι υπάρχει µια διαδικασία ενώπιον του Ε∆Α∆ κατά την οποία αµφισβητούνται τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας της περιφραγµένης πόλης της Αµµοχώστου από το 2007 και η κυβέρνηση σκέφτεται ακόµη τι θα κάνει. Επίσης, ο Αχιλλέας ∆ηµητριάδης εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες υποθέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, µε τα µισόλογα και τη δυστοκία φαίνεται ότι κάτι άλλο ψήνεται.

Στήριξη από την MED7

Ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας -και ευχαριστίες- για τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ στα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στην ΑΟΖ και για την οµόφωνη καταδίκη των τουρκικών παραβιάσεων.

«Ευχαριστώ τους ηγέτες της Συνόδου #EUMed7Malta για τη στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα εντός της ΑΟΖ της και για την οµόφωνη καταδίκη της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας», αναφέρει σε ανάρτηση στον λογαριασµό του στο twitter ο κ. Αναστασιάδης.

Παραθέτει, τέλος, τις αναφορές που σχετίζονται µε την Κύπρο και οι οποίες περιλαµβάνονται στην Κοινή ∆ιακήρυξη της Βαλέτα που υιοθέτησαν το βράδυ της Παρασκευής οι ηγέτες των νοτίων κρατών µελών της ΕΕ, µετά τη Σύνοδο Κορυφής των MED7.

Τουρκία: Καµίας αξίας η δήλωση

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η κοινή δήλωση στήριξης και αλληλεγγύης που εξέφρασε η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Κύπρο, όπως µεταδίδει το Anadolu.

«Για εµάς δεν έχει καµία αξία, δύναµη ή αντίκτυπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.