Ζήτησε την άδεια του Έρντογαν για να ονομάσει το νέο «αεροδρόμιο» Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ ο Τατάρ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «διαβουλεύθηκε» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το θέμα της ονομασίας του νέου αεροδρομίου στα κατεχόμενα προς τιμήν του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπως ο ίδιος δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό προκάλεσε ικανοποίηση στους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον παράνομο  Bayrak (04.05.21, brtk.net).

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Μεχμέτ Κιουτσιούκ, γιο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη και πρόεδρο του ιδρύματος Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τατάρ ανέφερε ότι πρόθεσή τους είναι να δώσουν το όνομα του Κιουτσιούκ στο νέο αεροδρόμιο στην Τύμπου και εκείνο του πεσόντος πιλότου Ερτζιάν, όπως ονομάζεται σήμερα το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, στο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι η τουρκική πλευρά έκανε ένα «ιστορικό βήμα» στη Γενεύη και υπογράμμισε τους «κινδύνους» που εμπεριέχει για τους Τουρκοκύπριους η θέση της ομοσπονδίας.

Υποστηρίζοντας ότι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα με μία κυριαρχία εντός της ΕΕ σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εισέλθουν κάτω από την επικυριαρχία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ σημείωσε ότι δεν είναι ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ομοσπονδία η ελληνοκυπριακή πλευρά με τον τρόπο με τον οποίο την καταλαβαίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Στη Γενεύη χάλασε το παιχνίδι», ισχυρίστηκε.

Επικρίνοντας την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην οποία αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους «πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι σε αυτή τη δήλωση Αναστασιάδη βρίσκεται ένα «ύπουλο μήνυμα» και ότι αυτή η δήλωση είναι «ανάρμοστη».

Υποστηρίζοντας ότι στην 1η Απριλίου 2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ είναι ήρωες της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Τατάρ διερωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί συμφωνία με αυτή τη νοοτροπία και επανέλαβε τη σημασία της λύσης που προβλέπει συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι πλάι.

Σημειώνοντας ότι μπορεί να αξιολογηθεί η ονομασία του νέου υπό ανέγερση παράνομου αεροδρομίου προς τιμή του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την ενέργεια  θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο σε σχέση με τον «αγώνα ελευθερίας» των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι με την φλόγα που άναψε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ υπάρχει ένα «κράτος» υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίστηκε το στάτους και η σημασία της «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα προερχόμενο από την ιστορία και δεν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.