Ζητούν ενίσχυση του Παιδογκολογικού στο Μακάρειο

Την απαίτηση για ενίσχυση με ειδικούς ιατρούς του Παιδογκολογικού Θαλάμου του Μακάρειου Νοσοκομείου απαίτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, όχι όμως με την προσφορά δεκαπενθήμερων συμβολαίων, γιατί αυτό είναι αντικίνητρο για όσους ιατρούς θα ήθελαν να εργοδοτηθούν στον εν λόγω θάλαμο. Η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Υγείας άρχισε πριν από 15 ημέρες και ολοκληρώθηκε σήμερα. Το θέμα της ενίσχυσης του Παιδογκολογικού Θαλάμου ενεγράφη από τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, ύστερα από την παραίτηση του ενός από τους δύο ιατρούς στο θάλαμο αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Όπως ανανακοίνωσε, εντός και εκτός της συνεδρίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Μάτσας, στον Παιδογκλολογικό Θάλαμο έχει προσληφθεί μία ιατρός και υπάρχει προκήρυξη για άλλους δύο ιατρούς, η οποία λήγει στις 5 Ιουνίου, οπότε τον Ιούνιο αναμένεται να υπάρχουν τέσσερις συνολικά ιατροί, μαζί με τον ιατρό επικεφαλής του θαλάμου. Δυστυχώς, σημείωσε, για τους νεοπροσληφθέντες ιατρούς θα προσφερθούν δεκενθήμερα συμβόλαια, γιατί αυτό επιβάλλε ο νόμος, όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχουν προβεί σε εισηγήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι δεν μετρούν οι εισηγήσεις και ότι το αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι πάγιο αίτημα του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά γιατρούς και νοσηλευτές είναι να καταργηθούν αυτά τα δεκαπενθήμερα συμβόλαια τα οποία δεν λύνουν, απεναντίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας, αναγκάζονται σε λίγες μέρες να απολύσουν πέντε γιατρούς διότι έληξαν τα δεκαπενθήμερα συμβόλαιά τους και επειδή πήραν κάποια άλλα μόρια και πρέπει να αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

«Έχουμε άριστο γιατρό και ιδιαίτερα στο νοσοκομείου Αμμοχώστου, διαμαρτύρεται ο κόσμος ότι θα αποχωρήσει ένας γιατρός διότι έληξε ο χρόνος παραμονής του σύμφωνα με τη νομοθεσία», ανέφερε. Όπως εξήγησε υπάρχει περιορισμός στη μοριοδότηση και αυτό επηρεάζει τη σειρά προτεραιότητας των γιατρών. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή ότι με την αυτονόμηση των νοσοκομείων θα υπάρξουν συμβόλαια 4ετη και 5ετή όπως γίνεται διεθνώς.

Ερωτηθείς για συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή για τη λειτουργία του παιδογκολογικού, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στη ψυχολογία των γονιών των οποίων τα παιδιά τους νοσηλεύονται με καρκίνο ή λευχαιμία και ανέφερε ότι υπό τη συγκεκριμένη πίεση στην οποία βρίσκονται ψάχνουν να βρουν λύσεις, να πιέσουν καταστάσεις και να διορθώσουν καταστάσεις.

«Εκεί μπορεί να ρίχνουμε ευθύνες και στο διευθυντή και στο διευθυντή του νοσοκομείου και στον οποιαδήποτε περνά έξω από το θάλαμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γίνεται μια τεράστια δουλειά, με διεθνή πρωτόκολλα και γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των παραπόνων και να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών. Ανέφερε παράλληλα ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ κανένα παράπονο για την παιδογκολογική κλινική και ότι τα παράπονα είναι μεμονωμένα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 35 παιδιά στην Κύπρο που διαγιγνώσκονται με παιδικό καρκίνο ή λευχαιμία. Σημείωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών των παιδιών θεραπεύονται πλήρως και προχωρούν στην υπόλοιπη τους ζωή χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για εξειδικευμένη διεπιστημονική φροντίδα στο θάλαμο και για καλύτερη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης, αναφέροντας ότι δεν δέχονται εκπτώσεις στο συγκεκριμένο θάλαμο. Χαρακτήρισε σημαντική την πρόσληψη ακόμη τριών γιατρών στους επόμενους δύο μήνες.

Ανέφερε επίσης ότι η ίδια έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από γονείς που εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στελέχωση του θαλάμου, κυρίως όσον αφορά τα προσόντα και την εξειδίκευση αυτών που τώρα θα στελεχώσουν το θάλαμο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε σε πολλά διαχρονικά προβλήματα στο παιδογκολογικό και παράπονα από γονιούς και από οργανώσεις που στηρίζουν τα παιδιά με θέματα καρκίνου, ένα από τα οποία είναι το πρόβλημα της σωστής στελέχωσης το θαλάμου με γιατρούς που έχουν πείρα. Είπε επίσης ότι λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά χρειάζονται μια πολυθεματική στήριξη κάτι που δεν υπάρχει στο παιδογκολογικό. Ωστόσο ανέφερε ότι όντως στο θάλαμο υπάρχει ένα σύγχρονο περιβάλλον και γίνονται πολλές προσπάθειες.

Ζήτησε παράλληλα να εισακουστούν οι εκκλήσεις της Επιτροπής Υγείας, των γονιών και των οργανώσεων για την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.

Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι τα προβλήματα του παιδογκολογικού είχαν αναδειχθεί από το 2005 και ότι υπάρχουν διαχρονικά παράπονα από γονιούς που είναι δύσκολο να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον θεράποντα ιατρό. Ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι δικαίωμα των γονιών να ζητήσουν δεύτερη γνώμη από γιατρούς, σε κάποιους ειπώθηκε σύμφωνα με καταγγελίες, «πάρτε το παιδί σας και φύγετε» κάτι που, όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή». Κατήγγειλε επίσης ότι στην Επιτροπή κατέθεσε υπάλληλος του Συνδέσμου «Ελπίδα» του οποίου προΐσταται ο διευθυντής του παιδογκολογικού Δρ. Λοϊζος Λοϊζου, κάτι που χαρακτήρισε αντιδεοντολογικό.

Αναφορικά με τα δεκαπενθήμερα συμβόλαια των γιατρών, η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι κανένας αξιόλογος επιστήμονας δεν θα άφηνε τη θέση του σε πανεπιστημιακή κλινική του εξωτερικού για να δουλέψει υπό το συγκεκριμένο καθεστώς και διερωτήθηκε γιατί το θέμα, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει επιλυθεί.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι όταν ο γονιός νιώθει ότι θα χρειαστεί το συγκεκριμένο γιατρό και στο μέλλον σίγουρα, τότε η δυνατότητα του να φωνάξει ή να διαμαρτυρηθεί αποδυναμώνεται. Για αυτό το λόγο, είπε, οι βουλευτές γίνονται η φωνή διαμαρτυρίας, ώστε να πείσουν το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει το θάλαμο με ικανοποιητικό αριθμό γιατρών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τυγχάνουν της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ακολουθώντας τα πρωτόκολλα.

Πρέπει, είπε, να μπορεί να ασκείται καλύτερος έλεγχος από τη συγκεκριμένη μονάδα και η στελέχωσή της να είναι από γιατρούς που θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και την απαιτούμενη κλινική εμπειρία για να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τόσο ιατρικά όσο και ψυχολογικά.

Εντός της συνεδρίας υπό την προεδρία του βουλευτή Κωστάκη Κωνσταντίνου λέχθηκαν πάρα πολλά από τους παριστάμενους βουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν δέκτες πάρα πολλών παραπόνων από γονείς και οργανώσεις για το συγκεκριμένο θάλαμο, αναφορικά με τις μεθόδους που ακολουθούνται και τις συμπεριφορές.

Οι βουλευτές στηλίτευσαν την από πολλών χρόνων αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσει το συγεκριμένο θάλαμο με παιδιάτρους με εμπειρία στην παιδογκολογία, παιδοαιματολογία και για το ότι προσφέρονται δεκαπενθήμερα συμβόλαια σε ιατρούς για να εργαστούν στο θάλαμο αυτό, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται κανείς.

Οι βουλευτές μίλησαν για αδυναμίες και για λανθασμένη διαχείριση γονιών και άρρωστων παιδιών, για απαράδεκτη συμπεριφορά σε περιπτώσεις που αναζητείτο και δεύτερη γνώμη εκτός του Παιδογκολογικού, για ιατρικές επισκέψεις στους ασθενείς σε ακατάλληλες ώρες, για μη αφιέρωση του απαραίτητου χρόνου και για έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των γονιών.

Τα πιο πάνω αντέκρουσε ο επικεφαλής του θαλάμου ιατρός Λοϊζου, ο οποίος σε μια μακροσκελή δήλωση αναφέρθηκε στο ιστορικό του θαλάμου και πώς αυτός αναπτύχθηκε, τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα πάσχοντα παιδιά. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε έκθεση ότι στην Κύπρο το ποσοστό ίασης των καρκινοπαθών παιδιών ανέρχεται γύρω στο 83% και ότι χάνεται ένα στα παιδιά παιδιά που νοσούν με καρκίνο.

Το ποσοστά αυτά αμφισβήτησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κατά του Καρκίνου, λέγοντας τα ποσοστά που παρουσίασε ο κ. Λοϊζου θα πρέπει να υπολογίζονται πιο κάτω.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου “Ένα Όνειρο Μια Ευχή” Γιώργος Πενηνταέξ είπε ότι από ποσοστά που ο ίδιος ο κ. Λοϊζου έδωσε κατά διαστήματα στη δημοσιότητα είναι ότι το ποσοστό ίασης ανέρχεται στο 70%, δηλαδή χάνεται ένα στα τρία παιδιά.

Ο κ. Πενηνταέξ είπε, από τον καιρό της ίδρυσής του, ο Σύνδεσμος διατυπώνει παράπονα και προβαίνει σε καταγγελίες προς τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας και τους Γενικούς Διευθυντές του Μακάρειου Νοσοκομείου, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση στον παιδογοκολογικό. Είπε ότι ο Σύνδεσμος “Ένα Όνειρο μια Ευχή” γίνεται συνεχώς δέκτης παραπόνων από γονείς, γιατί είναι και το μόνο σώμα στο οποίο μπορούν να εκφραστούν οι γονείς εφόσον στο Ίδρυμα Ελπίδα προεδρεύει ο κ. Λοϊζου που είναι και ο επικεφαλής του θαλάμου και θεράπων ιατρός, από τον οποίον εξαρτώνται τα παιδιά και οι γονείς. Υπενθύμισε ότι και η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Γρηγορίου, σε έκθεσή της ανέφερε ότι δεν είναι ηθικά σωστό ο ίδιος ο θεράπων ιατρός να είναι και πρόεδρος ενός ιδρύματος με το ίδιο αντικείμενο. “Εξαιτίας της προσφυγής μας στην Επίτροπο Διοικήσεως για ενίσχυση του παιδογκολογικού εισπράξαμε και μία αγωγή για το Δικαστήριο”, ανέφερε ο κ. Πενηνταέξ.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Μάρω Χατζηχριστοφή τόνισαν την ανάγκη σωστής, επιτέλους, στελέχωσης του παιδογκολογικού, με ικανούς ιατρούς που θα βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τα πάσχοντα παιδιά και τους γονείς. Η κα Χατζηχριστοφή αναφέρθηκε σε επισημάνσεις Γερμανού κορυφαίου ιατρού για τις αδυναμίες του παιδογκολογικού του Μακάρειου καθώς και στα πρότυπα στελέχωσης άλλων χωρών.

Ο Σύνδεσμος “Ένα Όνειρο Μια Ευχή” παρέδωσε στους βουλευτές σχετικό υπόμνημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy