Ζητούν καταψήφιση της εισδοχής φοιτητών εκτός παγκυπρίων εξετάσεων

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης καλούν την Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει τους περί υπεράριθμων θέσεων σε ειδικές κατηγορίες στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2016, διότι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση καταστρατηγούνται βασικές αρχές της δημοκρατίας και υποσκάπτεται το Δημόσιο Σχολείο.

Στην ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης αναφέρουν ότι με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση καταστρατηγείται η Αρχή της Ισονομίας, η οποία είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον παρέχεται προνομιακή μεταχείριση στους μαθητές των αγγλόφωνων ιδιωτικών σχολείων για εισδοχή στα Δημόσια Πανεπιστήμια με διαφορετικά (και συνεπώς όχι ίσα) κριτήρια εξέτασης από αυτά των Παγκύπριων Εξετάσεων.

«Οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ένας θεσμός που διαχρονικά αποδείχθηκε αξιόπιστος, παρέχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου σε όλους τους αποφοίτους δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεπώς κανένας μαθητής αναγνωρισμένου ιδιωτικού σχολείου δεν στερείται του δικαιώματος πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του τόπου μας, εάν επιθυμεί να διεκδικήσει θέση μέσω των εξετάσεων που είναι κοινές για όλους (αποφοίτους Δημόσιων και Ιδιωτικών) και να επιλεγεί με τα ίδια κριτήρια όπως και το σύνολο των υποψηφίων. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου με τους δεκάδες αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων που εξασφαλίζουν κάθε χρόνο θέση στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας με τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων», προσθέτουν.

Αναφέρουν, επίσης, ότι με αυτή τη ρύθμιση, όχι μόνο καταστρατηγείται η Αρχή της Ισότητας, αλλά και ότι χάνεται κάθε έννοια αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης ανάμεσα στους υποψήφιους φοιτητές της κάθε Πανεπιστημιακής Σχολής.

«Η διαδικασία που προβλέπουν οι προτεινόμενοι προς ψήφιση Κανονισμοί για τις εξετάσεις για τις «υπεράριθμες θέσεις» είναι διαφορετική από αυτήν των Παγκύπριων Εξετάσεων, και δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο, όπως αυτό διασφαλίζεται αδιαμφισβήτητα με τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Οι κίνδυνοι για την αξιοπιστία και το κύρος των εξετάσεων, από το ενδεχόμενο να λειτουργούν παράλληλα δύο διαφορετικές διαδικασίες πρόσβασης, με διαφορετικά κριτήρια και δεδομένα ως προς το αδιάβλητο, είναι προφανείς», καταλήγουν.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy