Ζητούν παραμονή στη δυστυχία

Είναι λάθος να ζητείται από την Ελλάδα να δεσμευθεί στην εφαρμογή ενός παλαιού προγράμματος που έχει καταφανώς αποτύχει, έχει απορριφθεί από τους Ελληνες ψηφοφόρους και για το οποίο ένας μεγάλος αριθμός οικονομολόγων πιστεύει ότι είχε εξαρχής λανθασμένες κατευθύνσεις…

Αυτά λένε, μεταξύ άλλων, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι και πολιτικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε μια ανοικτή επιστολή τους προς τους θεσμούς και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Τονίζοντας πως το τέλμα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες επαφών, δυνατό να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί υποδεικνύουν την ανάγκη για εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Και τούτων λεχθέντων, το βάρος το ρίχνουν στην Ευρώπη. Στην οποία Ευρώπη επισημαίνουν το λάθος της να ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κάτι που διαφωνεί, να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα το οποίο απέτυχε στην Ελλάδα και ο λαός της το απέρριψε.

Αυτή την αλήθεια είναι δυνατόν οι θεσμοί να μην την αντιλαμβάνονται; Βεβαίως και την αντιλαμβάνονται, αλλά ηθελημένα την αγνοούν. Ηθελημένα την απαξιώνουν και ακόμα πιο συνειδητά την αποδομούν. Η ίδια η ΕΕ, οι θεσμοί όπως αποκαλούνται εσχάτως, παρεμβάλλουν συνεχώς εμπόδια και τρικλοποδιές στη νέα κυβέρνηση, στόχος της οποίας είναι να τερματίσει την εξάρτηση -οικονομική και όχι μόνο- από το ισχυρό διευθυντήριο των Βρυξελλών.  Παρεμβάλλουν εμπόδια και τρικλοποδιές ώστε να ακυρωθεί η λαϊκή βούληση και να συρρικνωθεί η κυριαρχία της χώρας.

Και οι τελευταίες προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας των Βρυξελλών προς τον Αλέξη Τσίπρα, είναι, κατά τον ίδιο, ακραίες και τον εξέπληξαν δυσάρεστα. Η πρόταση των δανειστών επιστρέφει την Ελλάδα στο μνημόνιο…

Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης σύσσωμης, σχεδόν, έναντι της Ελλάδας, μοιάζει με συμπεριφορά αφέντη απέναντι στον υποτακτικό του. Συμπεριφορά δυνάστη έναντι του καταπιεζόμενου λαού του.

Οι Βρυξέλλες δεν ήξεραν μέχρι τώρα τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Αποφάσιζαν και επέβαλλαν γιατί ποτέ δεν συναντούσαν αντίσταση. Διόρθωναν το λάθος μ’ ένα άλλο λάθος, γι’ αυτό και ποτέ καμιά χώρα δεν μπορούσε, και δεν μπορεί να ξεχρεώσει.

Η αντίσταση της Ελλάδας και η επιμονή της να διαπραγματευτεί την τύχη της, δεν αρέσει στους ισχυρούς της Ευρώπης. Το πρόβλημα ασφαλώς και δεν είναι μόνο πολιτικό. Πρωτίστως, είναι ταξικό.

Οποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει η Αθήνα, όποια πολιτική κι αν χαράξει, όποια απόφαση κι αν πάρει που θα την οδηγεί, κατά την κρίση της κυβέρνησης, γρηγορότερα στην έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα που την έφεραν οι πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, βρίσκει μπροστά της τοίχο. Γιατί τυχόν επιτυχία της σημαίνει αυτόματα ήττα των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, ήττα των πολιτικών της λιτότητας, της καταπίεσης και της υποταγής. Ανησυχεί τις εθνικές κυβερνήσεις τυχόν επιτυχία της Ελλάδας. Γιατί αυτόματα χαλά το παιγνίδι…

Μια αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, θα υπονόμευε τη δημοκρατία και θα έφερνε στην επιφάνεια πολύ πιο ριζοσπαστικές και δυσλειτουργικές δυνάμεις, δομικά εχθρικές προς την ΕΕ, λένε οι ακαδημαϊκοί στην επιστολή τους. Ούτε αυτό απασχολεί τους ισχυρούς της ΕΕ.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy