Ζητούν τα αυτονόητα οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων

Ο Κώστας Καδής δεσμεύτηκε σε έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά προβλήματα

 

Τεράστια εργασιακά προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περίπου 700 εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα Κρατικά Ινστιτούτα, τα Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία καθώς και τα Επιμορφωτικά του κράτους.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Παιδείας, με απόφαση του 2013, μετά την περίοδο του κουρέματος αποκόπηκε το 40% του μισθού των εκπαιδευτικών. Εκπρόσωποι των Κρατικών Ινστιτούτων ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να εργάζονται υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, κάποιοι εξ αυτών για περισσότερα από 10 χρόνια. Είναι παράδοξο, σημείωσαν, να πληρούν όλα τα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί ένα δημόσιο σχολείο αλλά να πρέπει να δίνουν κάθε ένα χρονικό διάστημα εξετάσεις για να διοριστούν.

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι εργάζονται στα πρότυπα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών του δημοσίου, δεν μοριοδοτούνται για την εργασιακή εμπειρία που αποκτούν. Είπαν ακόμα ότι ο μισθός τους είναι εξευτελιστικός, ενώ για τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού καθώς και για όλες τις αργίες, δεν πληρώνονται. Ανέφεραν επίσης ότι είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν οι ίδιοι το απαραίτητο ποσό για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και όχι το κράτος για το οποίο εργάζονται. Εκ μέρους των Μουσικών Σχολείων ο κ. Χρίστος Σαββίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε μια θλιβερή θέση και διεκδικούμε δυστυχώς τα αυτονόητα».

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «προφανώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται», ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις στους μισθούς λήφθηκαν την περίοδο που ήλθε στην Κύπρο η Τρόικα. Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ότι στη συζήτηση θα έπρεπε να ήταν παρούσες και πολλές άλλες υπηρεσίες του κράτους για να ξεκαθαριστούν όλα τα ζητήματα. Θα έπρεπε, είπε, να ήταν παρούσες η Νομική και η Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για να εξεταστούν όλα τα θέματα με βάση πάντα, όπως ανέφερε, τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κ. Γεωργίου, χαρακτήρισε ως εργασιακή βαρβαρότητα το καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών αυτών. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας ομολόγησε ότι η Τρόικα διέταξε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπάκουσε. Ήταν, βέβαια, σημείωσε και μέσα στα πλαίσια του δικού της μανιφέστου. «Υπηρετώντας τις ιδεολογικές της επιλογές διέλυσε το ΙΔΑΒΕΠ και οδήγησε όσους εκπαιδευτικούς εργοδοτούσε το ίδρυμα σε εργασιακή βαρβαρότητα μέσα από την αγορά υπηρεσιών. Έτσι, όσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ΚΙΕ, Ολοήμερα, Επιμορφωτικά, καθώς και στα Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία μετρούν σημαντικές απώλειες», είπε.

Πιο συγκεκριμένα, βιώνουν μια εργασιακή ανασφάλεια, υπαμείβονται, καταβάλλουν υψηλά ποσά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα, δεν πληρώνονται τις αργίες, καθυστερεί η καταβολή των μισθών τους, δεν μοριοδοτείται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία τους και «απαγορεύεται» να ασθενήσουν. Όλα αυτά, κατέληξε, δεν συνιστούν μια κανονική κατάσταση πραγμάτων. Κάλεσε δε τον Υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί την αγωνία αυτών των εκπαιδευτικών και μακριά από τα όποια προσχήματα να εγκύψει στο πρόβλημα και να το επιλύσει, αίροντας την κατάφωρη αδικία.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy